Ale MD 62.5%
Cara 50 MD 17.5%
Cara 20 MD 5%
Cara 120 MD 15%
Dan is het niet gek dat het niet echt blond is. Ik heb hem net even in Beersmith ingevoerd en hij geeft aan dat je een EBC van 42,8 mag verwachten. Zoiets als het plaatje (screenshot van Beersmith) dus.
Eigenlijk 44,9 EBC dus nog een tikje donkerder. Ik was vergeten van sommige mouten de EBC goed te zetten.
Hoy
Ale MD 62.5%
Cara 50 MD 17.5% Cara 20 MD 5% Cara 120 MD 15%
nee, nee, dit is het recept van n'en dubbele abdij bruin.
het eerste dat ik gisteren voormiddag gepost heb was den blonde
Ale MD 67.5 %
cara 20 MD 17.5% munich MD 10 % Cara 50 MD 5%
dit is zoge zegt den blonde
als je ze alle twee op tafel zet dan vraag je je af welke de bruine is, als je ze tegen het licht houd dan zie je verschil.
Groetjes
De blonde zou op om en nabij 25.7EBC kunnen uitkomen.
is dat mijn formule van de blonde, of is dat die die jij gisteren samengesteld hebt.
Ik heb de mouten zoals jij ze hebt opgegeven ingevoerd in Beersmith. Dus jouw formule. Het kan iets schelen want niet alle mouten staan exact zo in het programma en ik weet ook niet of je een licht of iets donkerdere Munich zou moeten gebruiken. Maar zoveel zou de kleur niet mogen afwijken.
De kleur van de blonde die ik je heb voorgesteld komt uit op 16.2 EBC
Briljante video van BrouwTV: Een ingewkkelde installatie om in weinig tijd een 3e rangs bier te brouwen (door de brouwer zelf gezegd).
Prachtig om te zien en heel mooi verteld door de mad scientist die in z'n kelder bezig is.
Verkeerde link, moest zijn:
Ik had al een idee dat er iets verkeerd ging 😉
Was overigens ook een uitzending die ik nog niet gezien had.
Hij is geweldig!
Iemand die zo met z'n hobby om gaat is gewoon uniek!
hier heb ik wel om gelachen haha wat een prachtvent!
Hoy,
Ik heb in het weekeinde pils bier gemaakt.
ik heb nu eigenlijk een vraag die mij al lange tijd bezighoud, na het koken van de wort is er een rustpauze voor het neerslagen van het eiwit, hoe lang moet die zijn en hoe lang mag die zijn, voor je begint te whirpolen, en/of te koelen.
Grts.
Hoi Dumo, goed te horen dat je pils hebt gebrouwen.
De tijd om de eiwitten de kans te geven om neer te slaan doe ik eigenlijk niet meer en is ook niet echt noodzakelijk. Zodra de kooktijd is verstreken maak ik een whirlpool met de Grainfather paddle op mijn boormachine. Daarna laat ik de whirlpool tot rust komen en ga direct de koeler desinfecteren door er 5 tot 10 minuten hete wort door te laten stromen. Dan zet ik het water van de koeler aan en koel terug tot de temperatuur om het gist te enten. Het teveel aan eiwit en andere vaste deeltjes zakt na de vergisting en de cold crash toch naar de bodem en je hebt dan een heerlijk helder pils om te bottelen.