Ziet er goed uit, vlierbloesem is overigens een heerlijke combinatie met appel. Ik hoop dat de smaak goed overkomt!
Proost Auke!
Cheers man! Toppie!!
Jup! Ik heb al meerdere ciders gedronken met vlierbloesem als toevoeging. De ene geslaagder dan de ander. Sommigen zijn net mierzoete frisdrank, anderen hebben gewoon een erg lekkere frisse bijsmaak. Ik hoop natuurlijk op het laatste!
Kans is groot dat hij niet te zoet blijft gezien ik verwacht dat alle suikers in de siroop vergistbaar zijn. Over een week of twee gaan we proeven, uiteraard laat ik mijn bevindingen weten!
Bij het Mangrove Jacks cider met vlierbloesem pakket zit een zakje gedroogde vlierbloessem. Die gaat tegen het einde van de fermentatie de vergistingsemmer in. Als een theezakje zeg maar 🙂 die smaak komt heel goed over.
Ik zit aan een appelcidertje,volgens topic-starter recept, zonder klaringsmiddel.En de appelsap van Aldi ipv Lidl.Deze heeft ook geen conserveringsmiddelen op het etiket staan. En dat klopt wel want...10 pakken, zonder suiker vergist en in 1,5 literflessen gebotteld met 5 glucose druppels.
Helemaal lekker. Fruitig, appelsmaak prima, sprankelend, niet te zoet, 1 mm schuimkraag blijft aanwezig,kortom 1 groot succes.
Eerdaags de bio zelf pers appel versie die ik ook gemaakt heb bottelen en vergelijken.
Nog een leuke,leerzame URL gevonden over cider.
Check even https://www.cidervoorieder.nl/
Cheers!! 😉
Ziet er smakelijk uit 🙂
In 1,5 liter flessen mag je doordrinken zodra er een open gaat! 😀 Dat zal geen straf zijn.
Hoe lang heb je er over gedaan? (Vergisting + lageren?)
Hoe lang heb je er over gedaan? (Vergisting + lageren?)
Begin oktober, stond 3 weken buiten bij 14 graden, toen af geheveld begin november, dan half november gebotteld en nu, begin december de fles open.
Ik heb het alle tijd gegeven en het lukt geweldig.
TIP is wel dat het goed koud (10 graden in mijn geval) moet zijn bij openen want de druk is anders mogelijk zo hoog dat je de helft al kwijt bent en je glas nog leeg is 😉
Fles is inmiddels bijna leeg,Stef. Lang genoeg op gewacht 😉 🙂 😉
Zo, mijn laatste uitspatting staat sinds vandaag online (twee weken terug opgenomen):
In de echte wereld ga ik hem morgen bottelen, ben heel benieuwd!
Ook heb ik de eerste proef gedaan van de vlierbloesem cider. Gisteren avond stak een vriend zijn vuurkorf aan en wetende dat hij een cider liefhebber is heb ik maar een flesje meegenomen.
Hij is twee weken geleden gebotteld en nu al erg lekker! Hij gaat dus officieel 'Chef cider no.2' heten. Ook leuk trouwens: Je kunt zelfgemaakt spul ook op 'untapped' toevoegen, mijn ciders staan er dus ook in.
Hij proeft erg gelijk aan de standaard cider maar dan met een hintje vlierbloesem. Je proeft de smaak van de siroop die er in zit best goed maar het is wel subtiel. Er zit een lekkere bubbel in dus de gok dat de suikers goed te vergisten waren heeft goed uitgepakt. Hij is ook lekker droog. Erg lekker en verfrissend! In het voorjaar maar eens wat grotere hoeveelheden gaan maken, dan hebben we gegarandeerd een hit in de zomer! 🙂
Leuk Sjefman, +like van mij.
Voor de liefhebbers:
Het bottelen van de honing cider en een praatje over experimenteren in het algemeen. Waarschijnlijk erg herkenbaar voor velen hier 😉
Goed verhaal! Heb je ook al eens champagne gist geprobeerd? Geeft een hoger alcohol gehalte en gist mooi droog af....
Ikzelf gebruik voor mijn perencider Kitzinger Champagnegist.
Klinkt goed. Misschien inderdaad maar eens gaan experimenteren met verschillende gisten. Had hier nog niet echt aan gedacht gezien ik tot nu toe tevreden ben over de M02. Aan de andere kant: wie weet wordt het nog lekkerder met ander gist.
Met de M02 krijg ik een prima resultaat, lekker fruitig en voor mij droog genoeg.
Sjefman; ik ben nog benieuwd naar je kaneel expiriment. Kaneel en appel gaan goed samen, zeker met de kerst.