Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 36 / 71

Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cider in het algemeen schijnt 'officieel' gewoon tijd nodig te hebben. Dit recept blijkbaar niet door het klaringmiddel. Het klaringsmiddel heb ik zelf ook niet gebruikt dus moet iets langer wachten.

 

In plaats van na 1 week heb ik pas na 2 weken gebotteld en nu na twee weken proef je echt heel veel verschil met toen ik hem net gebotteld had. Ik heb tijdens het bottelen geproefd, na een week een flesje en gisteren avond een flesje. Hij wordt steeds lekkerder!

 

Er is helaas nog wel een hint aan gist aanwezig dus volgende week maar weer eentje proberen. In de tussentijd ga ik het kratje koud zetten (buiten in een onverwarmde schuur), dit schijnt te helpen de gist te deactiveren en samen te klonteren waardoor ik hoop dat ik straks een cider zonder te veel gist smaak/geur heb. Elke week neemt het af dus de vraag is gewoon hoe lang hij uiteindelijk nodig heeft.

 

Misschien dat ik de nieuwe batch nog een week langer in het vat laat om meer te laten bezinken. 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt zin heeft om te wachten. Na een week of vier, heb je pas echte cider. Nog een maandje wachten, en de koolzuur is mooi opgelost in de cider.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een weekje in de koude schuur heeft goed gedaan! Hij is nu lekker en zo goed als helder. Vanavond steken we de vuurkorf aan buiten en komen er een paar vrienden proeven. Ben benieuwd wat ze er van vinden want er zit een echte cider liefhebber bij! 🙂

 

Zondag de tweede batch bottelen en ik heb gelijk nog wat meer gist besteld om gelijk weer een emmertje neer te zetten.

Kaneelsuiker laat ik denk ik voor wat het is. De smaak vlakt nu wat af nu het op de fles zit en ik denk niet dat het veel toe gaat voegen. De vlierbloesemsiroop ga ik wel proberen! 

 

Een idee waar ik ook mee zit te spelen is een potje honing toevoegen. Ik houd namelijk ook erg van mede en wie weet krijgt de cider door de honing een wat kruidigere smaak.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Veel proef-plezier vanavond!

Laat je de honing mee vergisten of voeg je die er als vervanger van de bottelsuiker aan toe?

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De honing wil ik mee laten vergisten. Zal dus wat rekenwerk moeten doen om te bepalen hoeveel acceptabel is, ivm alcoholpercentages.

 

Overigens was de proeverij een succes! Na drie weken op de fles is hij goed drinkbaar. Lekkere frisse appelsmaak. Mijn vrienden waren aangenaam verrast! Ik overigens ook. We begonnen de avond met een cidertje. Daarna een lekker flesje rode wijn open getrokken en nog een kerstbier geproefd. Allemaal onder begeleiding van kruidige droge worst. Ik had nooit verwacht dat de cider nog enige smaak zou houden na al dat geweld op de smaakpapillen maar hij was nog net zo lekker en smaakvol als de eerste van de avond! Dat verbaast me enorm gezien de smaak niet heel uitgesproken en krachtig is.

 

Een blijvertje dus! 

Nu wat gaan uitproberen met vlierbloesem/honing voor wat variatie maar de basisversie is gewoon goed :).

 

Een van mijn vrienden zou blij zijn als ik met deze cider naar de Ierse pub ging en het aan ze ging verkopen... Hij zou liever 6 euro betalen voor een pintje van mijn cider dan de Magners die daar op de stap staat. Een beter compliment kunnen we niet krijgen.

@Stookforum: Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wat je zelf maakt is vaak beter,dat komt om dat je het met liefde doet,geef twee vrouwen het zelfde vlees om klaar te maken die met liefde klaargemaakte is lekkerder.vind het heel mooi dat je zo’n mooi resultaat hebt behaald.?????

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sjefman, gefeliciteerd! Ik heb je een beetje gevolgd op je youtube kanaal voor dit onderwerp. Prima videootjes !
Wie weet een idee om alle URL's hier te plaatsen?
Ik weet zeker dat andere forumleden ze ook graag willen zien.
Cheers man! 😉

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thnx voor de complimenten Nimrax, ik zag je reactie op een van de video's inderdaad voorbij komen :). Leuk om te horen dat je zoiets niet voor niks doet 😉

Hier is een link naar de playlist:

Daar staan alle cider gerelateerde filmpjes in en als er nieuwe bij komen, komen ze ook in die lijst. 

 

ChrisV: inderdaad, liefde, aandacht scheelt een hoop.

Het is bij mij nu trouwens geen razendsnelle appelcider meer, maar met 5 weken van appelsap tot drinkbare cider vind ik toch acceptabel snel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag komt er weer een nieuw filmpje online:

Je ziet me de vlierbloesemcider bottelen, en je hoort de resultaten van de 'naturel' cider. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk! Als ik straks thuis ben ga ik direct kijken!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Leuk filmpje en leerzaam?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi gefilmd en duidelijk uitgelegd weer.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Yeah! de beste die ik ooit gedronken en/of gemaakt heb! Proost!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Geniet er van proost????

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lekker! 

Beantwoorden
Pagina 36 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?