Uiteraard kun je er water aan toevoegen om het alcoholpercentage te verlagen maar wat je al aangeeft..... het wordt ook wat waterachtiger. Gewoon een beetje proberen hoe het uitpakt.Â
Als het echt omlaag moet, raad ik aan om appelsap toe te voegen. Maar ik zou dat pas doen tijdens het bottelen. Dan ook geen bottelsuiker meer toevoegen..
Mijn eigen met sapcentrifuge gemaakt sap staat af te koelen, 5 liter in 5 liter fles, 15 liter in 20 liter fles.
Ik heb dit gist gekocht:Â
https://www.brouwstore.nl/gedroogde-gist-cider-m02-9g
Dat ga ik, als het afgekoeld is tot 28c, er bij in gooien. Zo'n waterdop erop, en zet het in mijn donkere trapkast.
Ik lees hierboven iets over elderflower? Ik heb elderflower siroop, zelfgemaakte (wel gekocht). Alleen kan niet bottelen ofzo. Heb wel wat glazen flessen waar ik eventueel wat mee zou kunnen doen qua afvullen. Wat kan/moet ik doen?
En wat betekent dit?Â
Â
Uitvlokking: 5 (erg hoog)
Einddensiteit: laag (hoge vergisting)
Dat het gist goed naar de bodem zakt en dat het doorgist tot een laag SG.Â
Voor wat betreft bottelen, het koolzuur komt er pas in als je het bottelt met wat bottelsuiker. Ga je het zo drinken uit een grote fles, grote kans dat het snel bederft, het is tenslotte maar zwak alcoholisch. Lege bierflesjes verzamelen, is zeker geen straf om ze leeg te drinken.
Ik heb hier kratje 0,5L met beugel staan.
Als ik dan elderflower erbij in doe, krijg je dan bubbels?Â
Dat durf ik niet te zeggen, dat ligt er aan hoeveel suiker dat er in zit.
"Normaal" gesproken voeg je zo'n 7 gram suiker per liter toe. Suiker oplossen in wat water en net voor het bottelen toevoegen. Je zou op het etiket kunnen kijken wat het percentage suiker is en dit uitrekenen.Â
Beugelflessen zijn prima, wel goed reinigen en ontsmetten.
Vandaag me bestelling van Jan binnen gekregen. Alles keurig netjes verpakt, mijn complimenten. De appelcider staat al te vergisten:)
Leuk! Welke gist heb je gebruikt? Hoeveel kilo suiker, en hoeveel appelsap?
Eigenlijk alles precies hetzelfde zoals het recept van Jan. Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat. 🙂
Ik ga morgen flesjes vullen. Ik heb besloten gewoon carbonationdrops te gaan gebruiken, gewoon 1 per bierflesje. De smaak is heerlijk. Een hopzak met 100 gram vlierbloesem heeft mijn hele vakantie in de fermenter gedreven en de smaak zit er goed in. Extra vlierbloesemsiroop vind ik niet nodig. Mijn vrouw vind hem te droog, maar ik houd daar juist van. Ik denk als de prik er straks goed inzit dat ze hem heerlijk zal vinden.
Mijn eind SG is overigens precies 1000. Dus 6,6% alcohol, na hergisting ongeveer 7% dus.
80 longnecks cider gevuld ?
Lekker 🙂
Â
Inmiddels al weer twee van de 5 kratten leeg in huize Sjefman.Â
Wel drie weken terug weer drie kratten gebotteld:
Twee kratten recht toe recht aan LIDL appelsap cider met een citroentje in de fermenter voor een extra zuurtje.
Eén krat die twee weken in de fermenter heeft gezeten met Rum barrel oak chips. De eerste daarvan gaat komend weekend open omdat ik echt heel benieuwd ben naar de smaak.
Â
Voor de liefhebbers:Â '5 tips om meer plezier van je kroonkurk apparaat te hebben' video op mijn youtube kanaal. Hieronder gepost door Nimrax
Nu weet ik hoe de hemel er uit ziet. Alleen Petrus heet tegenwoordig Jan en die hemel heet nu stookwinkel... Pittig stukkie kantoorvlijt zo op de vroege morgen. Mooie kroonkurk machine!!