Leuke filmpjes Sjefman ! Komt vast wel goed met dat Flevosap. Het zou kunnen dat de cider niet geheel klaart vanwege de pectine in het sap of dat er een waas of sluier te zien is. Β Zeker weten doe ik dat niet. Bottel je zoet met restsuiker of droog? En pasteuriseer je (zoals in suggestie van aukedebier?) Ik ben benieuwd, succes!
groeten Catnip
Ik bottel altijd droog. Tot nu toe heb ik Mangrove jacks M02 gist gebruikt, die vergist niet gortdroog. Ben benieuwd wat deze gist doet.
Het klaren ben ik niet bang voor. Zo lang de gist maar bezinkt en dat zal het ongetwijfeld doen.
Pasteuriseren heb ik nooit zelf gedaan. De sap die ik altijd gebruik is reeds gepasteuriseerd en ik gok ergens dat deze sap dat ook zal zijn? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ze zulke sap bottelen met nog eventuele wilde gisten/bedervers aanwezig.
Β
Bedankt voor je antwoord. In het filmpje vanaf 2.27 gaf je zelf aan of het sap zou klaren of troebel zou blijven, daar antwoordde ik vervolgens op. Dat pasteuriseren sloeg meer op het stoppen van de gisting bij een bepaald eind SG. Wellicht is pasteuriseren dan niet het juiste woord. Dat flevosap zal niet geheel steriel zijn maar vast wel aardig in die richting komen. Ik onderneem binnenkort ook eens een poging met sap uit de winkel.Β
Groeten Catnip
Ah, de vergisting stoppen bedoel je. Nu begrijp ik het :). Ik heb geen idee hoe je dat inderdaad noemt, als dat ook pasteuriseren is heb ik weer wat geleerd. Volgens mij heet het pasteuriseren als er iets verhit wordt. Misschien eens uitzoeken.Β
Β
Ik heb tot nu toe nog nooit wat achteraf gezoet of de vergisting voortijdig gestopt. Met MJ M02 gist is dat ook niet nodig voor cider. Ik houd iedereen op de hoogte wat die EC1118 doet. Wat onderzoek op het internet leert dat het wel een populaire keuze is. We zullen het zien
Gisteren voor het eerst geproefd nadat ik vrijdag 27 december gebotteld had.
Begonnen met 15 liter Solevita geheel volgens recept waar dit forum mee begon, op het klaren na.
24 halve liter beugels van brouwland gevuld waarvan 18 met een 5 gram zakje "van Gilze" witte suiker en 6 met een 4 gram zakje fairtrade rietsuiker. Wat ik over had aan wijn heb ik verdeeld over 5 0,33 liter champagne flesjes met plastic kurk en kooitje. 3 met een zakje witte suiker en 2 met een zakje rietsuiker.
De flesjes in de originele verpakking in een grote plastic box gezet in een redelijk warme kamer (21 graden). Nog geen enkel flesje is geklapt.
Omdat ik meer "witte suiker" flesjes heb dan rietsuiker heb ik daar gisteren een 0.33 flesje opengemaakt waar dus 5 gram suiker in zat. Ik had het kooitje nog niet los en ja hoor, de kurk wilde er spontaan uit knallen (gelukkig kon ik hem net op tijd tegenhouden) π
Redelijk wat koolzuur dus (mag van mij nog wel wat meer, maar dat komt wellicht nog?)
Lekker fris zuur, maar de smaak vond ik wat vlak, wordt dat nog beter?
Ik wacht nog een weekje en ga dan een "rietsuiker" flesje proberen. Was eerst ook van plan een deel met appelsap aan te vullen, maar ik had geen zin om weer naar de Lidl (erg druk hier in Purmerend) te gaan, dat komt volgende keer weer.. Inmiddels ben ik druk bezig 2 kratten Grolsch weg te hachelen (waren in de aanbieding bij AH) zodat ik snel weer een batch kan maken πΒ Zag wel overigens dat die 0,45 CL zijn dus dat wordt nog iets meer suiker op het volume.
Groet,
Dirk
Het zal nooit een heel diepgaande smaak ontwikkelen. Het is een doordrinker/dorstlesser.Β
Β
Juist wel eens lekker omdat hij niet te ingewikkeld is. π
Β
Hij wordt wel lekkerder met de tijd. Na twee weken noem ik hem drinkbaar, na een maand lekker en na een half jaartje nog beter.
Β
Hoi Sjefman, even een update, ik merk inderdaad dat de smaak zich positief ontwikkeld naar mate de weken verstrijken, ook heb ik het idee dat de flesjes die ik met rietsuiker heb afgevuld een wat vollere smaak hebben met minder zuurtje. Het verschil in koolzuur merk ik overigens niet, maar ja, dat scheelde maar 1 gram dus of dat wat doet?
Ik zit er over te denken de komende batch bij een paar flesjes wat diksap mee te mengen iplv suiker heeft iemand daar ervaring mee? Misschien komt dat de appelsmaak dan wat meer ten goede?
Groet,
Dirk
Ik heb gisteren een flesje uit mijn batch van augustus geproefd, smaak was gewoon lekker fris droog met een zuurtje zoals verwacht, maar er was zelfs enige mate van schuimstabiliteit ontstaan. Normaal gaat het schuim vrij vlot weg bij cider maar hier bleef een mooi randje aanwezig. ziet er ook lekker uit π
Het verschil in 2 gram per liter heb ik wel gemerkt. Misschien het soort suiker/vergistingsgraad?
Β
Met diksap mengen moet lukken, zo lang je maar goed zit met je berekeningen qua suiker. Weet niet wat het doet met smaak, zal vast iets appeliger worden?
Zou je ook appelstroop kunnen gebruiken, ipv bottelsuiker? Ik heb ooit eens een jaar lang gratis appelstroop gewonnen! Da's precies 1 potje ?
Ik zou het wel eerst proberen op te lossen in lauw water, anders mengt het waarschijnlijk. Zit er geen conserveringsmiddel in? Dan kun je nog wel eens problemen krijgen met het gist dat z'n werk niet meer doet.
Al mijn appelcider is nu op.. Iemand vroeg mij ooit wat voor gist ik gebruik. Ik koop een zakje wijngist in de supermarkt hier voor 3β¬. Maar er staat niet echt op wat voor type gist het is. Ik heb nu weer een zakje gekocht, voor mijn rijstwijn project.
Lol Auke πΒ
Ik heb zojuist wat anders bedacht en besteld, "Appelaroma" (van Arsegan) misschien een beetje vals spelen voor de puristen, maar ik ga het gewoon proberen 50% aroma en 50% diksap dit keer. Er komt nog af en toe een bubbel uit, maar ik denk dat ik woensdag of donderdag kan bottelen..
Hoog nodig ook, want van de 24 halve liters zijn er nog 6 over, hahaha...