Ik vergist vrij koel, dan duurt het langer.
Waarom het koeler vergisten?
Dan krijg je minder esters en foezels die de smaak (negatief) kunnen beïnvloeden.
Oke thx, overload aan informatie te verwerken... krijg je er van met de diverse "drankjes"... 🙂
Alles rustig op je in laten werken Serge 😉
Vandaag zit de tomatenwijn precies een week in de fermenter. Op het plaatje hierboven van een paar dagen terug zie je de tilt op 1044 staan. Dit klopt niet. De tilt zat vast in een dikke laag drap die bovenop dreef. Vandaag snel er afgeschept waarna de Tilt 1052 aangaf. Het smaakt ook nog erg zoet.
Het bubbelen gaat nog steeds als een raket, zeker een bubbel per seconde. Maar op lage temperatuur vergisten heb je dus wel geduld voor nodig. Ik hoop dat ik met de kerst een lekkere tomatenwijn heb.
Wordt een prima wijntje met zo'n lekkere trage vergisting, geen "last" van smaak beinvloedende esters en foezels.
Daar ga ik ook al een beetje van uit. Ik kan niet wachten om ook te beginnen met het maken van een Bio Pils! Ik heb er nu de ruimte voor ? het tomatenwijn project is meteen om te wennen aan langzame vergistingen ?
Nou maak de borst maar nat, Pils gaat ook een lange tijd duren. En dan heb ik het niet enkel over de vergisting maar ook over het lageren en de hergisting op fles (gebeurt ook bij lagere temperaturen). Maar het belooft een mooie te worden 🙂
Het lageren kan in beginsel gewoon in de fermenter, maar het hergisten moet ik nog een oplossing voor bedenken. Zo groot is mijn koelkast niet. De hele loods is nu maar 7 graden maar dat blijft natuurlijk niet zo.
Dit is ook bij uitstek de periode om pilsners en lagers te maken.
Lageren doe ik ook in de fermenter. Voor de hergisting heb ik een klimaatkast gemaakt. Oud koelkastje (krijgertje) en een STC1000.
Daar zal ik ook eens naar op zoek gaan, vaak zijn ze gratis en aan ruimte heb ik geen gebrek meer ?
Jij hebt het helemaal goed voor elkaar, lekker brouwen en stoken de hele dag. Jan ik heb nog een vraag over die tap want ik lees steeds over hergisting van pils en bier. Maar dat hoeft toch niet met die tap? Dat is toch gewoon lageren en dan istie klaar of mis ik wat?
Dus effe kinderlijk gezegd. Ik koop de tap en CO2, koop bij Erik mout en hop, vergisten, lageren, overpompen in keg en zuipen?
Nieuw topic hiervoor aangemaakt: https://www.stookforum.nl/thread/zelf-gebrouwen-bier-tappen-co2-kegs-etc/
Na dat ik de wijn een aantal dagen koel heb weggezet was vandaag de dag om te proeven. Helaas is de smaak en kracht teveel weg om het lekker te vinden. Alcohol smaak was overheersend. Het is niet gelijk als gootsteenontstopper gebruikt...... Wellicht zal de manier van Jan met een andere gist en koeler vergisten een betere zijn om de smaak te behouden en te verbeteren.
Welke gist had je gebruikt?