Meldingen
Alles wissen

Tomatenwijn

Pagina 13 / 13

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En hoe is de test afgelopen?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb het nog niet geprobeerd.... ik was het van plan maar het is er nog niet van gekomen.

De fles waar ik bubbels in wilde door hergisting op fles, zoals met cider, is mislukt, geen bubbels en de smaak was verknald. Gelukkig was dat maar 1 fles ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vraag, kan dit ook met gezeefde tomaten uit pak? En wat zullen de verhoudingen dan moeten zijn?Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou geen probleem moeten zijn zolang het puur sap is. Tomatensap uit pakken bevat vaak zout en dat wil je niet. Nimrax heeft een test gedaan met een flesje bio sap. De verhouding suiker weet ik niet, met een sg meter meten wat het suikerpercentage is en dan uitrekenen hoeveel suiker je kunt toevoegen om op het gewenste percentage te komen.

Succes ?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lees nu gezeefde tomaten, ik dacht sap ? maar dat moet ook zeker kunnen. Ook hier opletten dat het alleen tomaten zijn zonder toevoegingen.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

.100gr tomaten bevatten 0,8 - 1 gr suikers .
tomaten puree en gezeefde tomaten komen op zelfde neer. Voor een normale wijn vergisting of stookwijn is meest ideale is 220 tot 240 gr suikers per liter .
Je kun hoog aanhouden in suikers maar vergist dan wel traag daardoor krijg je meer aroma . je kunt ook iets minder suikers gebruiken voor aroma resultaat.
Let i.d.d. op of er toevoegingen inzitten .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zie je op het etiket staan dat er toch weer 0,5 gr.zout in zit.
Misschien een idee om het te verdunnen met gekookt(afgekoeld) water tot je de dikte hebt van tomatensap en dan suiker erdoor(hoeveelheid die Robbert hierboven adviseert, zit je altijd goed), gist erbij(gewoon bakkersgist uit de supermarkt), in een petfles met waterslotje en er het beste van hopen.
Voor experimenten gebruik ik dit soort zelf gemaakte waterslotjes.

Dit is gemaakt van luchtslang uit een ziekenhuis. Gewoon meepikken als je weer eens op de lever afdeling ligt te detoxen. πŸ˜‰
Je kan ook bij Jan een waterslotje bestellen, een gat in een dop boren en het waterslot erin vast lijmen. En voor pakken vruchtensap een waterslotje onderin scherp slijpen en dan kun je die rechtstreeks in een pak prikken.Β 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank, ik ga het als ik tijd heb een keer proberen. Idee is om in een petfles van 1,5 liter een zo'n pakje te doen en dan suiker en gist erbij en kijken wat dat word.Β 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank weer voor de tips.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ohja, tips.... nog een leuke om je ellende te besparen bij pakken vruchtensap:
Zorg dat je 10-20% uit een vruchtensap pak giet want na toevoeging suiker+gist en enkele seconden schudden en dan je slotje prikken.
(Doe je dat niet dan zal er een fikse hoeveelheid schuim zich door je waterslotje wurmen). Zet daarom je flessen/pakken de eerste 4 dagen liefst op een bord of in een bakje (bijv. van de chinees) πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 13 / 13
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?