Hallo allemaal,
Ik heb een vraag, als ik 50 liter wort maak met 12,5 mout. Wat is dan ongeveer mijn SG/ Brix?
Ik ga een whiskey beslag maken en ben benieuwd wat mijn alcohol percentage wordt?
Alvast bedankt!
Dat is afhankelijk van vele factoren. Neem je een mout met een hoof of laag diastatisch vermogen, hoe maisch je en hoe spoel je?
Tarwe 26.5 L/100Kg
Rogge 23.3 L/100Kg
Mais 20.8 L/100Kg
Stel je maakt het alleen van tarwe.
Dan krijg je 26.5 / 8 (12,5 kg) = 3,3 liter alcohol per 50 liter wort.
per 100 liter is dat dan 6,6 liter.
Alcohol percentage is dus ongeveer 6,6%
SG opzoeken in SG-alcohol table = 1055.
Dit is alleen theoretisch, en volgens mijn idee.
Dat is inderdaad theoretisch maar wel een goede richting. Ik ben even van pilsmout uitgegaan en kom dan op een te bereiken SG van 1.056 en een final SG van 1.014 wat dan een alcoholpercentage van 5,5% zou betekenen. (ik reken altijd met de factor 0,13125)
2 weken terug eerste stookbier gemaakt, 90 minuten maischen van 63 naar 61 gr, iets van 6 kg mout op 22 liter water en 9 liter spoelwater 80gr.
Dit gaf een begin sg van 1057 , na vergisting sg van 1004! daar stond ik van te kijken .Een en ander gaf ruim 6,5% alcohol, en dat viel me erg mee.
Ik heb oude mout en oude gist gebruikt . Wel gistvoeding er bij , belucht en een temp van 23 gr in mijn gistkast.