Meldingen
Alles wissen

Wat wordt mijn alcohol percentage?


Thijs
Berichten: 87
Topic starter
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag, als ik 50 liter wort maak met 12,5 mout. Wat is dan ongeveer mijn SG/ Brix? 

Ik ga een whiskey beslag maken en ben benieuwd wat mijn alcohol percentage wordt?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
4 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is afhankelijk van vele factoren. Neem je een mout met een hoof of laag diastatisch vermogen, hoe maisch je en hoe spoel je?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tarwe 26.5 L/100Kg

Rogge 23.3 L/100Kg

Mais 20.8 L/100Kg

 

Stel je maakt het alleen van tarwe.

Dan krijg je 26.5 / 8 (12,5 kg) = 3,3 liter alcohol per 50 liter wort.

per 100 liter is dat dan 6,6 liter.

 

Alcohol percentage is dus ongeveer 6,6%

SG opzoeken in SG-alcohol table = 1055.

Dit is alleen theoretisch, en volgens mijn idee.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is inderdaad theoretisch maar wel een goede richting. Ik ben even van pilsmout uitgegaan en kom dan op een te bereiken SG van 1.056 en een final SG van 1.014 wat dan een alcoholpercentage van 5,5% zou betekenen. (ik reken altijd met de factor 0,13125)

 

Beantwoorden
Berichten: 2
(@zandbak)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

2 weken terug eerste stookbier gemaakt, 90 minuten maischen van 63 naar 61 gr, iets van 6 kg mout op 22 liter water en 9 liter spoelwater 80gr.

Dit gaf een begin sg van 1057 , na vergisting sg van 1004! daar stond ik van te kijken .Een en ander gaf ruim 6,5% alcohol, en dat viel me erg mee.

Ik heb oude mout en oude gist gebruikt . Wel gistvoeding er bij , belucht en een temp van 23 gr in mijn gistkast.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?