Meldingen
Alles wissen

Brouwen in de Grainfather Conical Fermenter

Pagina 17 / 28

Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goedemorgen Jac, 

Fijn dat dat is opgelost he 🙂

Heel fijn dat je een Nederlandse handleiding wilt maken! Daar help je vele nieuwkomers mee!

Bedankt!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik hoorde van Jan gisteren, en lees het ook hier en daar op het forum, dat er behoefte is aan een goede Nederlandse Grainfather handleiding/procedure om de set in gebruik te nemen. Ik ga daar mijn best voor doen en zal dat in Word plaatsen op het forum want eerlijk gezegd vind ik de fabrieksinstructies ook niet erg duidelijk/logisch opeen volgend geschreven. Gelukkig is dit nu eens iets wat mijn vak is.

Jac fijn dat je nu aan de gang kunt en goed van je dat je je bezig gaat houden met een verbeterde Nederlandstalige handleiding. Daar zullen weer velen mee geholpen zijn.

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad Jac vind ik super dat je dat wil doen al zeker daar mijn Engels niet fantastisch is. ik trek meestal mijn plan wel en versta ook wel het meeste maar bij dingen zoals deze is het toch mooi alles te verstaan Top grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meteen ook een andere vraag: een vriend van me zou een complete installatie willen met alles erop en eraan om zelf bier te kunnen brouwen en op vat te steken. Kan me hier iemand zeggen wat je juist nodig hebt en vooral wat het juist allemaal kost.

Hij zou eventueel de installatie betalen en ik mag het dan brouwen hahaha maar vind dat zeker niet erg. Daarom is het wel belangrijk dat als ik hem een bedrag noem deze ook zo dicht mogelijk bij het juiste bedrag is. Ook mss er dan ineens bij hoeveel liter bier je kan maken met 1 run en 1 fermenter

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zoek je dit in de Grainfather-range Rene? Of iets totaal anders?

Met een conical fermenter kun je een liter of 25 vergisten. Hij heeft wel een inhoud van 30 liter maar dat beetje extra is meer bedoeld als kopruimte.

 

Beantwoorden
Jac
Berichten: 74
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste René,

Alles heeft te maken met hoeveel geld je zou willen besteden natuurlijk. Ik heb bij de Stookwinkel een volautomatische elektrische maischketel gekocht van Grainfather die ik van harte aanbeveel. Samen met een gistvat van Mangrove Jack en een spoelwaterketel van Grainfather heb je een mooie complete start voor ca 1030 euro. Je hebt ook een andere varianten van bv Speidel en een vergelijkbare ketel alleen al kost meer dan 2000 euro. Procesmatig is de grainfather echter efficiënter dan de speidel. Dus de prijs zegt niet alles.

Je kunt ook kiezen voor een systeem met pannen, koelers, filters en plastic gistvaten. Je hebt dan een gasbrander nodig om het brouwproces te controleren samen met een thermometer en een timer. Uiteraard arbeids intensief en lastiger om het proces onder controle te houden maar veel goedkoper. Rond de 300 a 400 euro kom je denk ik een aardig eind, denk ik.

Ik hoop dat dit een beetje helpt. 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja inderdaad grainfather met fermenter chiller , ...

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Neen bedoeling is alles via stookwinkel te halen dus grainfather,fermenter, chiller, ...  De T500 heb ik al dus kan die wel gebruiken om te spoelen zo dacht hier gelezen te hebben. Ik weet echter niet of er nog andere dingen nodig zijn zoals meet apparatuur , regelkranen enz .. Bedoeling is dat ik hem een prijs kan geven die zo compleet mogelijk is voor een vrij complete installatie om zowat elk soort bier te kunnen brouwen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Rene, T500 kun je inderdaad ook gebruiken om je spoelwater in te verwarmen. Je moet dan wel de temperatuur in de gaten houden. De spargewater heater stel je in op een temperatuur en die houdt hij dan ook vast. 

 

Met een Grainfather ben je al heel erg compleet. Chiller en fermenter erbij en dan kun je van start tot bottelen het hele proces uitvoeren.

Voor metingen heb je dan een SG refractometer nodig. Dit om tijdens het brouwproces metingen te verrichten. Tijdens de vergisting zou je monsters kunnen nemen en met een refractometer SG bepalingen doen of je maakt het je makkelijker en schaft er een Tilt bij aan. Ik zou er ook een pH-meter bij aanschaffen zodat je de pH tijdens het maischen en je spargewater kunt bijsturen en een Thrumometer zodat je de temperatuur van het wort uit de koeler kunt aflezen (anders moet je dit met een thermometer doen en je komt al vaak handen tekort). 

Wil je je bier zo min mogelijk aan zuurstof blootstellen dan kun je er een Grainfather Pressure Transfer kit bij aanschaffen. Voor wat betreft het gedeelte om het op fust te krijgen daar weet Jan binnenkort de prijs wel van.

Dan nog het nodige glaswerk (maatcilinder, bekerglazen en een erlenmeyer wanneer je giststarters wilt maken) is optioneel.

Meer kan ik zo niet verzinnen 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ben ondertussen aardig op weg. Zoals ik het zie.

1) Grainfather (voor het bier) met eventueel een reflux en dome voor alcohol stoken. Ik zou zeker voor de Grainfather gaan omdat je een mislukte batch direct kan stoken om whiskey of wodka van te maken. 

een oude weckketel kan je gebruiken voor spargewater kan je zo 2e hands vinden voor een paar tientjes. Ik heb hem van mijn moeder gehad. 

2) fermenter en chiller ( 1450,00) stookwinkel

3) een tap ( die moet ik nog aanschaffen) prijs geen idee

Dan heb je het duurste gehad. 

4) waterzuivering ( moet ik nog aanschaffen maar is relatief niet duur) denk geen €100,00 

5) Meters, glaswerk enz zal ook minder dan 150,00 zijn. 

6) mout, gist en hop. 

Optioneel 3 fermenters erbij op de chiller en je maakt 4 soorten bier ( maar is ook weer 1650,00) en dan heb je echt nooit meer dorst. 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt mannen als ik het grof uitreken kom je er met een 2500 euro en als je echt alles wil hebben ben je met 3500 rond. De juiste prijzen zoek ik wel nog op maar dat geeft een goed zicht en ik weet hiermee dan ook wat je zeker moet hebben en wat een leuk extra is . Bedankt voor de info RenéR

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het wordt altijd duurder Rene, zo werkt het met deze hobby. Ik denk dat als ik klaar ben er € 6000,- op de teller staat. maar dan heb je ook wat. Maar eerst begin ik met 1 fermenter en bijkopen kan altijd. Op onderstaand topic (25 mei) heb ik een foto van de giston gemaakt. 

http://www.stookforum.nl/thread/lummel-s-eerste-whiskey-voor-de-bbq-2018/

 

Deze zit nu 2 dagen in de fermenter op 4 graden. Ik maak zo een foto hoever hij al geklaard is. Het smaakt echt naar een heel goed Belgisch/Nederlands speciaalbiertje. Koolzuur erin en ik 28 liter top bier. Gemaakt met Whiskygist. Foto volgt zo. 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beetje misrekent je hebt ca 3100 nodig en met 4 fermenters ca 4800. 

25 liter in de fermenter maakt dan ook 25 liter bier of hoeveel maakt het uiteindelijk dan ?

Ik had hem al gezegd dat het wel geld kost maar dan heb je ook het bier dat je jou bier kan noemen en bereid is zoals jij het zelf wil. het is aan hem om te beslissen , ik blijf intussen aan mijn 120 ketel werken en bezig met alcohol te destilleren

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beetje misrekent je hebt ca 3100 nodig en met 4 fermenters ca 4800. 

25 liter in de fermenter maakt dan ook 25 liter bier of hoeveel maakt het uiteindelijk dan ?

Ik had hem al gezegd dat het wel geld kost maar dan heb je ook het bier dat je jou bier kan noemen en bereid is zoals jij het zelf wil. het is aan hem om te beslissen , ik blijf intussen aan mijn 120 ketel werken en bezig met alcohol te destilleren

Heb je de tap ook gerekend?

 

De geklaarde stookwijn en is lekker mist alleen hop en koolzuur

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hahaha zie de blikjes Heineken, de ahold is net geweest gaan zo de koelkast in die er naast staat maar dat is binnenkort verleden tijd  

 

Beantwoorden
Pagina 17 / 28
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?