Als ik het goed gelezen heb dan de beste temp om bier in de fles na te laten gisten 10 C is.
Nou is dat in de zomer in Spanje een beetje lastig aangezien ik geen klimaatkast heb.
Dus vraag me af als ik het weg zet bij 20 graden maakt dat veel verschil uit?
Waar heb je dat gelezen? Ik laat mijn bier altijd hergisten op fles bij kamertemperatuur (of liefst een graadje of twee hoger).
Het gisten op fles heet hergisten. Nagisten is de fase die direct na de (heftige) hoofdvergisting komt.
Na het gisten, de fles in en gewoon in de kamer voor een week of wat. daarna gaan ze de kruipruimte in om te rijpen/rusten. ik denk dat je dat bedoeld? ik leg het in de kelder omdat ik daar de meest constante temp heb en er dan ook echt af blijf. wat temperatuur betreft kan ik je weinig mee geven, het bierbrouwen is nog in ontwikkeling bij mij..
Hergisten inderdaad op kamertemperatuur. Zeker niet koeler dan de hoofdvergistingstemperatuur.
Als ze goed op druk zijn naar je bewaarplek. Normaal gesproken na een paar weken maar bij laatst een bier dat er twee maanden voor nodig had. Ik weet nog steeds niet waarom...
Zo lang wachten?met dit weer?zijn net de mideleeuwen,was ik alang☠️
Normaal gesproken na een paar weken maar bij laatst een bier dat er twee maanden voor nodig had. Ik weet nog steeds niet waarom...
Wat had je dan voor bier gebrouwen Mick?
Een lichte tripel of blond met wy3787 (westmalle gist) met starter. Ook met zware tripels in het verleden altijd goed gegaan
Hier gaat er elke week 2kratten min.doorheen daar draaid de Aldi alleen al op.dus bierbrouwen is niets voor mij.?
Een lichte tripel of blond met wy3787 (westmalle gist) met starter. Ook met zware tripels in het verleden altijd goed gegaan
Ik heb ook tripel met dezelfde gist gemaakt (ook met starter) en die kwam ook pas heel laat op druk. Ook het schuim was in het begin snel weg maar blijft nu ook veel langer stabiel. Gist blijft ook niet lekker aan de boden plakken als je hem uitschenkt.
ah ok, ik wist ook al niet meer waar ik dat gelezen had.
Was al bang dat ik deze zomer niet kon beginnen met bier brouwen 🙂
Sorry ik bedoelde inderdaad het rijpen laten rusten, sorry jongens het is zondag dan zijn we niet altijd even helder.
Ook ik heb geen kelder om het te laten rijpen. Bij mij gaat hij na de hergisting de koeling in (en als daar geen ruimte is blijft hij gewoon op kamertemperatuur). Tot op heden prima bier
Zwevend gist ken ik ook, welke gisten zou jij aanbevelen voor tripel en IPA erik?
Voor tripel: gebruik de wy3787! Deze heeft even tijd nodig maar slaat ook wel neer. De tripels met deze gist zijn sowieso pas een paar maanden na bottelen op hun best en dan is het wel neergeslagen.
Voor IPA's wordt veel US-05 korrelgist gebruikt. Dit is ook nogal een stofgist. IPA moet je vers drinken (de hopgeur verdwijnt relatief snel) dus wachten wil je niet. Ik gebruik liever de Danstar Nottingham (vergisten op ong. 18 °C). Deze is op die temperatuur ook mooi neutraal en slaat een stuk beter neer.
Thanks mick, tot nu toe hebben ik en mijn brouwcompagnon gister gebruikt van mangrove jack, maar ik wil zeker met verschillende gisten proberen
Van MJ heb ik alleen de French Saison (MJ29) is a gebruikt, bevalt goed.