Ik begreep dat iedere keer als je een extra fermenter aansluit er weer geprimed moet worden op de nieuwe poort.
En dan gaan we nu verder met het "brouwen" van de Blonde Lager.
We beginnen met het ontsmetten van de dual valve en de conical fermenter
Β
De sparge-water-ketel vullen we met water want we hebben straks 2 liter kokend water nodig.
Β
Nee iedere keer wanneer je het glycol-watermengsel ververst dan moet je dat doen.
Β
Daalt de temperatuur goed Erik?
Terwijl de StarSan zijn werk doet laat ik de zak vloeibare moutextract 15 minuten in heet water zacht worden.
Β
700 gram glucose en 300 gram moutextractpoeder ga ik toevoegen ipv 1 kilo glucose. Op een Aussie forum las ik dat dat de smaak ten goede zou komen. Ik had eigenlijk meer moutextract in poedervorm willen gebruiken maar dit was alles wat ik had.
Wanneer de vloeibare moutextract lekker zachter is geworden kan deze zo de fermenter in.
Β
De zak goed uitspoelen om alle moutextract in de fermenter te krijgen.
3 liter kokend water erbij en het glucose-moutextract-mengsel. Goed roeren tot alles opgelost is en aanvullen tot 23 liter.
Spannend, en body en fit doet goede zaken met de glucose ?. Met deze temperaturen kun je de chiller meteen goed testen.
Β
De temperatuur was 29,8 graden dus tijd om de chiller aan te gaan zetten. Dat koelt lekker snel.... Ik heb hem naar 25 graden laten koelen om Β het gist erbij te kunnen doen.
Β
Tussendoor even de chiller uitgezet om hem wat bij te vullen. Er gaat namelijk wat vloeistof in de koelmantel en dat moet je aanvullen.
Β
Tip: de liter glycol die je over hebt aanvullen met twee liter water en je hebt de perfecte verhouding waarmee je steeds kunt bijvullen.Β
Β
Tilt ontsmetten en erin doen...... grrr....mijn iPhone ziet hem niet, batterij leeg. (Tja dan had ik hem even vtv moeten testen). Snel een nieuwe batterij erin en kalibreren.
Nu ziet mijn iPhone hem wel maar ik krijg hem niet naar de cloud. Heb daar eigenlijk altijd wel moeite mee maar vandaag lukt het helemaal niet. Wie kan mij hiermee helpen?
Start SG is 1.042.
Nu tien dagen wachten....
Volgt als het zover is π
Nog even geduld.
Β
Hij daalt echt goed. Ik ga op 20 graden vergisten en daar staat hij nu al op.Β
Balen van de Tilt, maar er zal niks fout gaan. Mooie duidelijke fotos!
Β
Net op tijd klaar voor het songfestival ?
Β
Β
Body en fit denkt dat wij bodybuilders zijn π
Wanneer we maar genoeg drinken dan builden we natuurlijk ook body maar dan op een andere plaats.
Β
Hahaha ja even met de benen omhoog en nog een lekker biertje van het huis zoeken in mijn "klimaatkast" die nu dienst doet als bierkoelkast.
Β
Op zolder is het nu nog rond de 27 graden en de conical fermenter staat al op 20 graden.Β
Er zal niets mis gaan omdat de Tilt niets doorgeeft aan de cloud, ik houd het wel bij op de iPhone. Foto's zijn ook van de iPhone π
Zeer duidelijk allemaal Erik, binnenkort ga ik ook mijn whisky avontuur plaatsen met de Grainfather, nu eerst morgen 2 strip runs doen en dan maak ik een foto serie van het schroten tot het stoken van mijn whisky wort ?....
Nu snel weer naar het songfestival ????!