Meldingen
Alles wissen

Zelf gebrouwen bier tappen, Co2, kegs, etc

Pagina 1 / 2

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even een nieuw topic over alles dat met het tappen van zelfgebrouwen bier te maken heeft.

Onderstaande vraag van Lummel uit een ander topic aangehaald, interessant onderwerp.

Jij hebt het helemaal goed voor elkaar, lekker brouwen en stoken de hele dag. Jan ik heb nog een vraag over die tap want ik lees steeds over hergisting van pils en bier. Maar dat hoeft toch niet met die tap? Dat is toch gewoon lageren en dan istie klaar of mis ik wat? 

Dus effe kinderlijk gezegd. Ik koop de tap en CO2, koop bij Erik mout en hop, vergisten, lageren, overpompen in keg en zuipen? 

Beantwoorden
28 reacties
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij heb je gelijk Lummel, ik meen wel dat wanneer je je Keg gevuld hebt je deze enkele dagen onder druk moet laten carboniseren.

Erik, weet jij hier meer van?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb nog nooit een keg gebruikt, altijd gebotteld maar volgens mij laat je daar geen hergisting in plaatsvinden. De CO2 uit de fles zorgt volgens mij inderdaad voor de carbonisatie. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even snel gelezen, je vult de keg en zet hem onder druk. Zo is de top direct gevuld met co2 inplaats van zuursof, en zorgt de druk voor een goede afsluiting van je keg. Je laat hem nu enkele dagen of een week staan op 5 a 6 graden, bij die temperatuur neemt het bier de c02 goed op. Daarna is het bier voldoende gecarboniseerd en kun je gaan tappen.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Las het net ook 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gisteren de eerste Mangrove Jacks tap verzonden, alleen de koelunit is al 43 kilo.... komen de kegs en de tapzuil nog bij. Dat moest dus per pallet. Geen vervoerder die deze pakketjes als parcel aanneemt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oeps, dat is behoorlijk aan het gewicht. Kun je het niet over meerdere pakketten verdelen?

Lummel zal hem wel zelf komen halen denk ik 🙂

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oeps, dat is behoorlijk aan het gewicht. Kun je het niet over meerdere pakketten verdelen?

Lummel zal hem wel zelf komen halen denk ik 🙂

Nee, het is als het ware een complete koelkast. De kegs en de tapzuil zit wel in apparte dozen. Maar de koelkast zelf is dus al 43kg. 10 kg zwaarder dan de Glycol Chiller ?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu ik ook Co2 heb staan kan ik ook eens experimenteren met de Pressure Transfer kit. 

Ik heb de cylinders nu gewoon van Brouwland, maar bij mij om de hoek zit een gassenfabriek die ze ook weer kan vullen. 1 cylinder tap je 400 liter bier mee weg, een vuling zou rond de 15,00 komen. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit lijkt meer op een Conical Fermenter, maar dan op maat gemaakt voor Lummel.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu ik ook Co2 heb staan kan ik ook eens experimenteren met de Pressure Transfer kit. 

Ik heb de cylinders nu gewoon van Brouwland, maar bij mij om de hoek zit een gassenfabriek die ze ook weer kan vullen. 1 cylinder tap je 400 liter bier mee weg, een vuling zou rond de 15,00 komen. 

Daar moet ik ook nog aan beginnen, ik heb die kit maar nog steeds geen CO2. Heeft Brouwland ook die drukverdeler (of hoe heet dat ding)?

 

Edit: Ik zie ze al staan, welke heb jij?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De verdelers heb ik nog niet, ik kocht de cylinders omdat ik ze wel wil kunnen aanbieden bij de kegerator. De Kegerator beschikt zelf al over een verdeler. Ik heb zelf dus nog een verdeler nodig. Ik denk gewoon voor een simpele te gaan met 1 meter. De Presure Transferkit heeft zijn eigen digitale regelaar. Het gaat er dus alleen om dat je hem op de Presure Transferkit kunt aansluiten. 

Ik vind het een mooi systeem, vooral dat je de fermenter niet omhoog hoeft te zetten om te kunnen bottelen, en dat je zonder contact met zuurstof kunt bottelen. Dat kan dus ook met de wijn.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik las ook dat wanneer je je keg afvult en onder druk zet, je de druk vervolgens kan afkoppelen en de keg koud kan laten rusten. Je moet dan enkele dagen later de keg weer even opnieuw op druk brengen omdat het bier de co2 dus opneemt en de druk bovenin de keg dan afneemt. Om te zorgen dat de keg ten alle tijde goed afsluit is het belangrijk de door het bier opgenomen co2 weer aan te vullen.

Leuk om dit onderwerp aan te halen, best wel leerzaam en het lijkt mij heel gaaf om dit ooit ook zelf te gaan doen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk we komen ergens. Helaas halen kan ik niet want er is volgens mij al een schokdemper aan gort door die appels. Eerst naar de garage want hoor in de bocht een geluidje en heb geen zin in ongelukken. Zuip me liever dood dan roadmeat te worden. 

 

Anders kom je hem toch brengen en kan Nimrax filmen terwijl je hem professioneel installeer. Ik kijk wel toe en zorg voor drank. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?