Meldingen
Alles wissen

Afgevallen peren gebruiken

Pagina 1 / 2

Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze peren zijn niet op een Sonja bakker dieet geweest maar wel van de boom gevallen en liggen daar al enkele dagen. Hierdoor beginnen ze al ligt te verrotte en komen er aan gevreten plekjes op. Nu is mijn vraag kun je deze nog wel gebruiken om te laten vergisten ?

Menno

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja dus,word heeeeel lekker.zit nu de meeste suiker in,kapot malen,de ton in gist er bij,en wat water.en stoken.als je hem gestookt hebt,waakhond bij de flessen leggen,je kunt er ook appels bij doen,kijk wel even of ze goed zoet zijn.anders wat suiker er bij.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja je kunt ze gebruiken . Probeer wel ze allen even met  een doek op te wrijven . peren schil is ruw er zijn soorten met wat haartjes . Deze poets je weg . laat je ze zitten kan het een iets bittere gronderige smaak geven.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Iemand een receptje inzake peren?

Ik heb begrepen dat ze niet geschikt zijn voor wijn, maar voor een stook dus wel? Nog iets waar ik rekening mee moet houden (pulp gisting of sap gisting?, zetmeel enzymen gebruiken? Gistvoeding per liter? Etc etc)

Gr. Erwin

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een algemene manier voor peren verwerken :
Belangrijk is de schil even op te poetsen .
hierdoor gaan de haartjes weg die bitter maken .
de meeste vruchten proberen we snel te verwerken maar laat peren altijd even liggen .
Narijpen zo gezegd .
Hierdoor breekt het looizuur af .
dus meer smaak en betere vergisting ( looizuur werkt gisting tegen) .
steeltjes eraf .
De peren stampen en even doorkoken .
Tijdens koken komen pitjes boven drijven schep deze af .
doorkoken maakt het enzym dat methyl vormt kapot .

( er zijn voorstanders van enzym toevoegen . enzym hydroliseert maar gaat ten koste van het al schaarse aroma van peren)

voeg wat wijnsteenzuur of melkzuur toe . PH 3,5 - 4
Voeg gist en gistvoeding toe .
na gisten meteen afstoken

sommige ketels en ketels met ingebouwde warmte elemente willen wel aanbranden . pulp in kookzak in ketel en kooksteen onderin kunnen dit voorkomen .
Stook daarna nog een 2 e keer met verwijderen van voor en naloop .

Na zoeten met wat rietsuiker en eventueel wat kaneel toevoegen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hier steenpeertjes staan . ??? .
Ik zou in winter reces . . ? zucht .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

sommige ketels en ketels met ingebouwde warmte elemente willen wel aanbranden . pulp in kookzak in ketel en kooksteen onderin kunnen dit voorkomen . 

En daar om voor elke stook een speciale ketel. Hier in dit geval heeft Stookwinkel normaal gezien: https://www.stookwinkel.nl/product/10-liter-bain-marie-distilleerketel/

Maar ik zie dat van vele ketels de voorraad op het moment laag of op is. Maar ik neem aan dat Jan weer snel zal proberen aan te vullen, maar ja , het seizoen he.  Tijdens de vakantie , was de voorraad nog groot (Misschien kun je van een collega stoker even een juiste ketel lenen.) Heb er zelf een overgenomen van een mede forum lid. Met een extra raffinage lens. https://www.stookwinkel.nl/product/raffinage-lens-voor-hoger-alc-percentage/

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt er mee lachen, maar ik ben iemand die zelf altijd alles zelf wil hebben, om het te kunnen pakken, wanneer ik het nodig heb. 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

William, klopt. Veel ketels zijn hard gegaan. Het is fruit seizoen en dan gaan die spullen als warme broodjes. Dit samen met de ltraagheid van de zuid europese fabrikant zorgt voor lege schappen. Echt iedere dag is het tomorrow we send... tel er maar rustig een weekje bij op ?

Bain marie keteltjes verwacht ik over een week of 2. Ik heb nog wel een hele vette 50 liter Bain Marie staan ?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ach Robbert, lekker bezig blijven toch ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert, je komt zo nooit aan je rust toe. 😉

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb zelf een kleinere, was voorzien voor dit najaar, helaas heeft het fruit veel geleden. Weinig opbrengst ,en al slecht voor dat ze rijp zijn. Alles wat er nu nog hangt, is voor de vogels. Als je een landschapstuin inricht, voor de vogels, moet je ze ook hun eten niet afpakken. Specht, sperwer, en havik zijn hier vaak te zien. Egel houd de slakken onder controle, wespen (tegen muggen) gebruiken het afgevallen fruit. Bijen drinken vroeg in het voorjaar suikerwater, en als dank bevruchten ze het fruit. Waterbakken worden ook voor de vogels voorzien, op hoogte. Alleen de kraaien en eksters zitten vaak aan mijn fruit, terwijl ze kunnen drinken. Rest blijft bij mijn kersen weg, als ze drinken hebben. Fruit telen, en vogels gaat perfect samen, wespen blijven bij je terras weg, als ze je fruit (eten) op afstand kunnen halen. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooi zo,Wiliam ik laat de natuur ook met rust,en geniet er van.ik spuit ook nooit iets.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

vind ik ook.. de natuur moet ook zijn deel kunnen nemen. en tjaah.. vogels kunnen snel door je appelboomies heen razen, zoals mij is overkomen .. dan maar volgend jaar meer geluk hebben 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

vogels kunnen snel door je appelboomies heen razen, zoals mij is overkomen .. dan

dan had je ze moeten voeren met brood en dergelijke. Vraag maar aan ChrisV, die is ook mussenfluisteraar. Ik heb echt een goeie deal met mijn mussen hier bij mij. Hennepzaad als vrijdagmiddagborrel, gejat van mijn pa die duiven heeft. Wie lust hier trouwens bio duivenborst?  gna gna....haha

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?