Meldingen
Alles wissen

Probleem met eerste (tweede) suikerwash met Turbogist

Pagina 1 / 2

Berichten: 19
 Jim
Topic starter
(@jim)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik maakte eerder al een distilaat van suikerwash met bakkersgist wat zonder problemen verliep, ik had 10% alcohol gemeten uit de suikermash zelf en bereikte 80% bij de distilatie.

Ik startte vorig weekend twee batsches op met TURBOGIST BLACK LABEL uit een verpakking van 1 kg.

De suikerwash stopte gisteren met brobbelen en vandaag (net) mat ik de alcohol in de wash . Die gaf aan dat er geen alcohol aanwezig was.

Dit is wat ik volgde:

Heel simpel. Men neme een 30 liter vat en vul deze met 17 liter warm water uit de kraan .

Vervolgens voeg je 8 kilo suiker in dit water.

Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de 100 gr. turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.

Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt is.

Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden, maar 18% is redelijk normaal.

Na ongveer een week is het mengsel uitgegist. Als je het direct wilt stoken hoef je het mengsel niet te klaren.

Staat contant op een plaats waar de warmte 22 graden is.

Ik weet nu dat je de waardes voor en na moet weten maar heb dit tooltje nog niet in het bezit (eerstdaags bestel ik dit in de stookwinkel).

Wat moet ik er nu mee ? Kan ik dit terug opstarten en hoe?

Met dank alvast ...
Jim

Beantwoorden
18 reacties
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

waarom op starten dit is uit gegist nu laten klaren en dan stoken

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jim, het is zo'n 7 dagen dat je suikerwash heeft staan fermenteren.
Dat je waterslot stilstaat zegt niets over een langzame nagisting.
Je kunt 2 dingen doen:
1. Luister naar Erik(evds3) : Ga het lekker stoken met goed rendement
2. Wachten tot tenminste 15 dagen,als je dat kan opbrengen,want je wil graag stoken. Maar geduld loont! (dan begint het zichzelf al te klaren)
en dan stoken met optimaal rendement.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik wacht na het fermenteren altijd min. 1 maand voor het stoken daarom heb ik ook 5 fermenteer vaten altijd vol staan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe heb je alcohol geprobeerd te meten met alcohol dobber ?
Dat gaat in mash niet werken !
Het kan dus best dat er al alcohol aanwezig is

Een kleine proef distillatie met 100 ml kan een uitslag geven .
een vino meter en kleine indicatie.
Wat was begin sg en sg nu ?
Veel gisten kunnen slecht tegen of sterven deels of geheel af boven 30 graden .
hoogte Percentage alcohol na distillatie hangt af van het kunnen presteren van de ketel . een percentage van 10% of 20 % in stookwijn zal beiden na distillatie op nagenoeg zelfde hoogte uitkomen .

Ook al beweren gist producenten hoge prestatie van het gist je krijgt altijd mindere kwaliteit als je de gist onder druk zet .
8 kilo kun je ook oplossen in meer water waardoor gist beter zijn werk kan doen .
gebruik dan je bakkers gist krijg je minder percentage maar de totale volume aan alcohol is het zelfde. ( en dat zonder chemische toevoegingen en bijsmaakmakers die aan de turbo zijn toegevoegd )

Betreft jou vergisting je kunt het beste even controleren b.v. met vlam testje of die echt voorbij is . Co2 vorming kan minder zijn en te weinig druk hebben om een waterslotje te passeren maar misschien via andere wegen toch ontsnappen .
Is er geen co2 vorming kun je het afstoken

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Doe de aansteker/lucifertruc van ChrisV. Als vlam dooft boven je stookwijn, lekker laten gisten.
Als vlam blijft branden: Stoken.

Beantwoorden
Berichten: 19
 Jim
Topic starter
(@jim)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beginners nervositeit denk ik ? dank...

Beantwoorden
Berichten: 19
 Jim
Topic starter
(@jim)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor deze tip, doe ik.
Kan ik deze dan op een iets minder warme plaats zetten verlopig en twee andere opstarten.

Ivm plaats en vooral wederhelft lol .

Dank

Beantwoorden
Berichten: 19
 Jim
Topic starter
(@jim)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die test met de vlam had ik nog niet gelezen of gehoord zal ik zeker doen (momenteel net op mijn werk aangekomen)

Ja idd ik mat met een Alcohol dobber. Wat de vorige keer toch werkte (dacht ik) mat toen 10% alcohol in de bakkersgist suikermash...

Een SG meter heb ik nog niet maar zal eens informeren en bestellen ...

Dat de gist af kan sterven boven de 30°C wist ik idd. maar had de temp gemeten voor ik deze toevoegde, was rond de 25°C ...

Dank voor de tips en hulp mannen !

Beantwoorden
Berichten: 19
 Jim
Topic starter
(@jim)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oja wat koop ik het best om de SG te meten . Een refracto meter of liever iets anders ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

goedkoop en simpel is een glazen SG dobber. voordeel is die gaat erg lang mee en werkt wanner je hem nodig hebt . 

refracto meter is een leuke moderne digitale gadget . zeer nauwkeurig  

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ach valt wel mee hoor Robbert, een refractometer werkt op de breking van licht, niets digitaals aan. Wat wel een nadeel van een refractometer is, is dat je gaandeweg de vergisting een correctiefactor moet toepassen anders valt het resultaat altijd tegen. Een hydrometer is altijd betrouwbaar maar je moet dan wel wat grotere samples nemen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik meende dat er ook een refractometer met digitale aflezing was Munckerik

[Ik heb een om lichtdoorlaat van glas te meten en lumen met digital display niet voor stoken ]

Ik gebruik zelf ouderwetse meters is het hele distileren traject .Ik ben ook geen voorstander van gadgets ..

Met dobbers kun je inderdaad heel exact werken mits je wel rekening houd met temperatuur en uit juiste ooghoek meet vanwege oppervalte spanning waardoor bolling vloeistof 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

juiste wijze van aflezen .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt er zijn ook digitale refractometers maar die zijn behoorlijk duur.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?