Hallo,
Heb mijn eerste gistemmer gemaakt en na een week blupte het slotje nog amper, klaren dus... eerst geroerd om alle gassen te verwijderen, daarna een uur lang zakje A ingetrokken en toen zakje B over de oppervlakte gestreken. Ongeveer een uur hierna begon het waterslot weer als een gek te blubberen... normaal? Zal ik het zo laten of is er nu teveel zuurstof bijgekomen?
Hellup..
Nee amper blubje betekend dat het nog staat te vergisten.te snel geweest.je zult wel dorst hebben gehad?stoken is net een vrouw geduld hebben.als je niet zeker bent dat het uitgegist is trek de deksel er vanaf en hou er een brandende aansteker dicht bij als hij uit gaat staat het nog te vergisten.
Dus de zooi weg gooien en opnieuw beginnen? 🙁
Gewoon uit laten gisten.meestal duurt het vergisten 4 - 5 weken bij mij.dus geduld vriend.
Daarom gebruik ik een ispindel.
Is de vergisting perfect mobiel te volgen.
Vlisbier ik weet niet hoe dat moet,ik kan alleen stoken.ben geen computer mens.
Dan maar verder gisten, ik weet alleen niet of de extra zuurstof die erbij is gekomen met roeren enig kwaad kan, maar dat merk ik vanzelf wel lijkt mij.
Zou best kunnen dat de gist juist door de extra zuurstof opgepept is.
Zuurstof zorgt ervoor dat de gistcellen weer kunnen delen.
Maar inderdaad: dat merk je vanzelf.
Heb je eerst overgeheveld?
Sg dobber of refractometer aanschaffen. Of altijd 3 tot 't weken wachten.
Nee alleen geroerd
Oke.
ik had begrepen dat je beter eerst kunt overhevelen en dan voldoende onderin je gistvat laten zitten.
dannheb je pure stookwijn en door het overhevelen haal je de overbodige co2 er ook uit.
alleen weet ik niet of de specialisten hier het ook zo doen,
een kennis van mij nl wel.
Ook na overhevelen moet de CO2 in de oplossing blijven. Na overhevelen moet er nog steeds wat vergisting plaats vinden zodat er weer een CO2 deken op de vloeistof ligt.
Dat begrijp ik.
alleen het idee is dat door overhevelen de meeste rommel weg is voor je gaat klaren.
uiteraard zal er altijd wel wat co2 tevoorschijn komen.
Wat ik zo links en rechts lees zijn de meningen over het klaren verdeeld, de ene vind klaren nodig de ander niet ivm met smaak verlies. Overhevelen lijkt me sowieso wel aanbevolen ivm de gassen ja.