Meldingen
Alles wissen

Fermentatie tijdens het klaren?

Pagina 1 / 2

Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo,

Heb mijn eerste gistemmer gemaakt en na een week blupte het slotje nog amper, klaren dus... eerst geroerd om alle gassen te verwijderen, daarna een uur lang zakje A ingetrokken en toen zakje B over de oppervlakte gestreken. Ongeveer een uur hierna begon het waterslot weer als een gek te blubberen... normaal? Zal ik het zo laten of is er nu teveel zuurstof bijgekomen?

Hellup..

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nee amper blubje betekend dat het nog staat te vergisten.te snel geweest.je zult wel dorst hebben gehad?stoken is net een vrouw geduld hebben.als je niet zeker bent dat het uitgegist is trek de deksel er vanaf en hou er een brandende aansteker dicht bij als hij uit gaat staat het nog te vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus de zooi weg gooien en opnieuw beginnen? 🙁

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gewoon uit laten gisten.meestal duurt het vergisten 4 - 5 weken bij mij.dus geduld vriend.

Beantwoorden
Vlisbier
Berichten: 135
(@vlisbier)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daarom gebruik ik een ispindel.

Is de vergisting perfect mobiel te volgen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Vlisbier ik weet niet hoe dat moet,ik kan alleen stoken.ben geen computer mens.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan maar verder gisten, ik weet alleen niet of de extra zuurstof die erbij is gekomen met roeren enig kwaad kan, maar dat merk ik vanzelf wel lijkt mij.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zou best kunnen dat de gist juist door de extra zuurstof opgepept is.

Zuurstof zorgt ervoor dat de gistcellen weer kunnen delen.

Maar inderdaad: dat merk je vanzelf.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je eerst overgeheveld?

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sg dobber of refractometer aanschaffen. Of altijd 3 tot 't weken wachten.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee alleen geroerd

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oke.

ik had begrepen dat je beter eerst kunt overhevelen en dan voldoende onderin je gistvat laten zitten.

dannheb je pure stookwijn en door het overhevelen haal je de overbodige co2 er ook uit.

alleen weet ik niet of de specialisten hier het ook zo doen,

een kennis van mij nl wel.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ook na overhevelen moet de CO2 in de oplossing blijven. Na overhevelen moet er nog steeds wat vergisting plaats vinden zodat er weer een CO2 deken op de vloeistof ligt.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat begrijp ik.

alleen het idee is dat door overhevelen de meeste rommel weg is voor je gaat klaren.

uiteraard zal er altijd wel wat co2 tevoorschijn komen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat ik zo links en rechts lees zijn de meningen over het klaren verdeeld, de ene vind klaren nodig de ander niet ivm met smaak verlies. Overhevelen lijkt me sowieso wel aanbevolen ivm de gassen ja.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?