Ik wil een wash maken ongeveer 50 liter
Daarna destilleren, zoveel mogelijk op smaak, anders later ingrediënten toevoegen.
Persoonlijk hou ik van whisky-achtige dranken.
Welke gist zouden jullie adviseren ?
Hoi Guus, wil je ook een wash maken op basis van mout?
Mogelijkheden indien ja;
- Fermentis Safspirit M-1 (Bio-Brouwmaat)
- Mangrove Jacks West Coast (Stookwinkel en Bio-Brouwmaat)
- Still Spirits Distiller’s Whiskey Yeast (Stookwinkel en Bio-Brouwmaat) kan nogal wat hebben qua temperatuursschommelingen is mij opgevallen.
- Bakkersgist (Lokale supermarkt indien je het kunt vinden)
Ik wil me in de eerste plaats richten op een goeie blanco alcohol.
En dan verder kijken wat ik er mee kan doen.
Daar heb ik zelf minder ervaring mee eerlijk gezegd, ik gebruik bakkersgist en gistvoeding daarvoor.
Voor een goede suiker vergistingen kun je het beste de fermentis C70 gebruiken , bakkersgist en eventueel Mangrove jack westcoast .
Gebruik ook niet een te zware gistbelasting .
Een SG sowieso onder de 1090 houden !
Ik had toevallig eergisteren een "rum" ingezet die voor het merendeels bestaat uit ruwe rietsuiker met de Mangrove Jack West Coast en die is lekker bezig nu zelfs met de hogere temperaturen die gehaald worden. Dat was ook een gevalletje van dat ik geen bakkersgist kon vinden en er nog wat andere gisten in de koelkast lagen.
Ik was in de veronderstelling dat bakkersgist teveel een bepaald smaakje had ?
Die Mangrove Jack West Coast is speciaal voor bier, toch ?
Gebruik ook niet een te zware gistbelasting . Een SG sowieso onder de 1090 houden !
wanneer is er sprake van te zware gistbelasting ?
En hoe/waarmee meet ik het SG ?
Het S.G. gehalte kun je meten nadat je alles gemengd heb en het op kamertemperatuur is, door gebruik te maken van een hydrometer of een refractometer.
Beide hebben hun voor- en nadelen, de hydrometer heeft een kleine afwijking op basis van de temperatuur en de refractometer werkt alleen vóór de vergisting maar heeft wel een interne temperatuurscorrectie. De hydrometer doe je in een maatcilinder en lees je af bij de vloeistoflijn, bij de refractometer doe je een paar druppeltjes op het glas en sluit je het dekglaasje.
Haha, als je op fora gaat lezen lopen de meningen daarover uiteen, sommigen komen bij de productie van rum of whisk(e)y er weer op terug om het wel te gebruiken anderen niet. Met bakkersgist heb ikzelf geen bijsmaken gehad, wel niet te gek veel suiker opgelost en gistvoeding erbij gedaan.