Meldingen
Alles wissen

Gisting gaat te traag?


Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Gisteravond rond 9 uur heb ik een sugarwash gemaakt met 6kg glucose, vloeibare koolstof en een zakje still spirits "Pure" yeast. Mijn eerdere ervaringen met turbo's is dat er altijd binnen een paar uur al aardig wat CO2 wordt gevormd (Alcotec c48). Bij de alcotec staat op de verpakking dat ik geen waterslot mag gebruiken, maar bij de still spirits pure yeast staat dat niet op de verpakking, dus ga ik er vanuit dat ik daar gewoon een waterslot moet gebruiken. Alleen, het waterslot staat akelig stil. Ik zie dat er wel CO2 wordt gevormd, want eens in de 4 a 5 minuten is er wel een bubbeltje te zien, maar het gaat niet zoals bij de cider die ernaast staat en iedere seconde bijna het water in de waterslot eruit spuit.

Deksel zit er goed op, start pH is 6 en een SG van 1080.Β 

Hoort dit bij de gist van Still spirits en zal het nog "beter" op gang komen? Of heeft de gist het moeilijk en gaat er wat fout?

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oh, en de temperatuur van het suikerwater was 24 graden toen ik de gist toevoegde.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een waterslot is niet een indicator .
Het is bijkomstigheid dat bubbelen activiteiten laat zien .
Er kunnen andere plaatsen zijn waar misschien co2 weg lekt .
Het zoekt de weg van minste weerstand .
Het ene gist start wat sneller dan de ander en hangt ook af van bijvoorbeeld aanwezige voeding , temperatuur , zuiverheid van producten .

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sg is nog precies hetzelfde, 1080.Β 

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je moet geduld hebben.

zo snel zal het sg niet dalen.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geduld, dat gaat echt wel goed komen. Zo ver als ik kan zien heb je niets verkeert gedaan, maar trek nu niet iedere keer die emmer open om het SG te meten. Laat het gist in rust zijn werk doen en kijk over 2 weken nog eens.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Dragonyichi de eerste uren zet het gist nog geen suikers om .
het voed zich ,heeft knop vorming en deling en stoot afval uit .
Zodra de zuurstof op is gaat gist bezig met het omzetten van suikers naar o.a. alcohol .
Dit kan soms zelf wel 72 u duren voor het zover is .
Dus zal ook SG weinig of niet in die periode dalen .

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Pure is een veel langzamere gist dan de Classic 8. Het geeft ook een zuiverder resulaat. Geduld is een schone zaak πŸ˜‰ het komt goed ??

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Top! Dankjewel! Ik had verwacht dat het wel sneller zou gaan omdat er ook op de verpakking stond "6 dagen". Nou weet ik dat dat niet altijd overeenkomt met de realiteit.. Maar vandaar dat ik had verwacht dat het wel wat meer zou doen. In ieder geval bedankt voor jullie reacties!

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?