Meldingen
Alles wissen

Gist hergebruiken met turbo clear

Pagina 1 / 4

Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als alles goed gaat zou ik zondag mijn eerste suiker wash kunnen uitdistilleren, deze is vergist met de pure gist van stillspirits met turbo carbon.

Ik zou deze dan willen klaren met turbo clear.
Nu als ik op deze gistbodem weer een afgekoelde suikerwash wil gieten, hevel ik dan best de dag voordien al over naar een andere emmer voor ik de turboclear toevoeg?
Moet ik bij deze nieuwe suikerwash ook weer turbo carbon doen of is die van de vorige batch nog steeds werkzaam?

Alvast bedankt voor jullie tips!???

Beantwoorden
45 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hergebruiken van gist is niet altijd aan te bevelen . Niet elke gist is daar geschikt voor . en zeker de gemanipuleerde opgepepte soorten niet . trouwens een goede vergisting op basis van een neutrale goede kwaliteit gist zou geen correcties of correctie middelen nodig hebben !

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In een Turbo gistzakje zit ook onder meer een perfect samengestelde gistvoeding.
Die is dus na de fermentatie ook verdwenen en moet je dat bij je volgende stook zelf toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gistvoeding heb ik altijd in huis. Deze is normaal wel voor bier maar ik veronderstel dat deze niet zo verschillend zal zijn aangezien biergist toch van dezelde stam is?

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op het zakje turbo pure stond vermeld dat je die voor het beste resultaat het best in combinatie met de carbon en clear kon gebruiken... maar dit is dan niet noodzakelijk voor een goede neutrale spirit?

Sorry voor de noob vragen, maar dit is toch wel net iets anders als het vergisten van bier blijkbaar. ?

De suikerwash dat nu in mijn klimaatkast staat gaat alvast wel als een trein!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robbert schreef al"gemanipuleerde gist". Er is in een laboratorium alles aan gedaan om de gist zo alcohol resistent mogelijk te maken. Het is dus een soort gemuteerde biergist. Je zal ondanks toevoegingen van gistvoedingszout maar moeizaam tot een vergelijkbaar resultaat komen. Ik moedig je zeker aan om het wel te proberen want experimenten,daar zijn we dol op hier 😉

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga het zeker proberen en word het niets is het ook maar zo, ik zal het resultaat hier wel posten ?

Ik heb ook eens iets gelezen over een schep tomaten puree als gistvoeding, is dat iets wat het proberen waard is? ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Mandala, 

Welke gist je gebruikt is een persoonlijke keuze en zoals door de andere heren hier al aangegeven is de Turbo Gist een gist op steroïden, het gebruik van de carbon en clear is om ongewenste bijsmaken die deze gist verzorgt te verwijderen. Een makkelijkere optie is om de suiker te inverteren (verwarmen zodat deze oplost en toevoeging van citroenzuur) en dan bijvoorbeeld een bakkersgist + gistvoeding te gebruiken. Het uiteindelijke alcoholpercentage zal lager zijn dan met een turbogist (dus denk aan je start SG) maar er je hoeft geen correctiemiddelen toe te voegen.

Met de Airstill die ik heb komt hier gewoon een neutrale spirit eruit van rond de 65 a 70% (tweemaal overhalen). Waarbij de beperking meer wordt opgelegd door de Airstill dan de vergisting zelf.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een goede gist zou al geen preventieve correctie middelen nodig moeten hebben.
Ook hier weer: Uitproberen.
Een leuke tip: Robbert heeft een topic gemaakt waar je kunt zien en leren hoe je je eigen neutrale gist maakt.
Je zal ook merken dat een suikervergisting setting leuk en leerzaam is maar dat er daarnaast nog zoveel meer is aan mogelijkheden dan alleen suiker.
(Wilde) gist vruchten fermentatie, honing, melasse (rum) enz.
Die allemaal toch weer een andere "dronk"en alcohol effect hebben. 

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik doe nu eerst eens een suikervergisting om al eens gedistilleerd te hebben en wil daarna met mellasse een rum maken en een gin uit graan... het maischen en vergisten van graan(mout) is op zich voor mij geen probleem want dit is wat ik al jaren doe voor mijn bier. Een goede vriend van mij heeft verschillende fruitbomen waaronder appelbomen en een moerbij boom dus dat is ook nog altijd een optie ?
Ik ga mij alvast voor het eerst nog niet vervelen heb ik al door! ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En je kan weer variëren bij elke variant,experimenteren en leren.
Met dit forum met stookwinkel erbij, wordt het pas echt helemaal leuk 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gist voor een suiker beslag is goedkoop of goedkoop zelf te maken waarom dan knoeien met turbo gisten die van zichzelf al allemaal extra nabewerken of correcties nodig hebben .
Waarom extra werk maken ?
Beter iets minder volume alcohol van goede kwaliteit dat extra werk en kans op bagger .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

klopt robbert

 en door veel te lezen hier op het forum moet het altijd niet duur zijn

gr erik

 

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal vanavond jouw topic hierover eens doorlezen. ?? Turbo gisten en het vergisten van spirits is volledig nieuw voor mij, dit is dan ook de hoofdreden waarom ik hier op het stookforum zit ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tomaten puree is een redelijk voeding . Let wel op dat
-tomaten pureen invloed heeft op Ph
- het is niet erg smaak neutraal
- het .vervuild ketel
- maakt gevoeliger voor schimmel en andere infecties.

Er zijn diverser producten die beter zijn als gist voeding en veel minder invloed hebben .
( Tomaten puree is een al lang achterhaald maar blijven hangend surrogaat voeding . )

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?