@Witteke...
Ruime voorloop/vroege heads afname bij run 1 * omdat ik dan al kan proeven * , stel je voor dat je per ongeluk wel net dat
ene super lekkere 'ONE&DONE' recept ontdekt...Β π
grt DB
Β
vervolg......nu bij het goede topic.....
Ik ben nu toch aan het twijfelen over het gebruik van AlcotecFruit Turbo...Als ik toch met de bakkersgist mn pruimensap wil vergisten...kan dat gewoon met de gedroogde gist uit de supermarkt of moet dat met verse gist? En hoeveel moet ik toevoegen?Β
Gr Ron
Met fruit turbo is niks mis hoor. Het is speciaal voor fruit. Wij verkopen de Pot Distillersgist, dat komt op hetzelfde neer en doet het goed. Maak je daar maar geen zorgen over. Het is anders als je echte Turbogist voor sugarwash bij je fruit gaat gooien, dat is zonde.
Β
Bakkersgist doet het prima, wel heb je veel meer bezinksel op de bodem dan wanneer je een wijngist zou gebruiken. Dit kan resulteren in een kleinere hoeveelheid bruikbare stookwijn.
Β
ChrisV vergist met verse bakkersgist, ,maar je kunt gewoon een zakje uit de supermarkt gebruiken hoor. 1 zakje is voldoende, de gist vermenigvuldigt zich snel, dus de hoeveelheid boeit niet heel veel.
Β
Β
Ik probeer zo min mogelijk boven de 10% uit te komen omdat naar mijn persoonlijke ondervinding de alcohol aanzienlijk scherper word van smaak boven de 11-12%(dus ik behoud bufferruimte).
Ik gebruik ook bakkersgist voor granen, hier hanteer ik 1 gram droge gist per liter stookwijn (2gram verse / liter) Bij fruit heb ik enkel nog maar met champagne gist gewerkt
Dank jullie wel allemaal....het plan is nu als volgt π Β :
Ik ga nog wat suiker toevoegen zodat ik rond de 16 Brix uitkom (10%) en dan gaat toch de Turbo erbij...volgende keer eventueel een poging met gist...bedankt voor jullie tips...leuk zo'n actief forum...iedereen zit natuurlijk naar het klepperende waterslot te luisteren en op het forum te kijken...heeft het inverteren van de suiker nog een meerwaarde?
Kan gewoon met de gedroogde gist hoor.
Meestal gooi ik op 25 liter 4 zakjes gist.... tot op heden zonder gist starter.
...je kunt rekenen 1 gram per liter plus een extraatje op het totale volume...
Heb ook wel eens bij een zeer trage gisting beetje gist erbij gegooid...
met bakkers gist,kun je doorgaans best wel beetje 'spelen'...
Zelf ga ik bij bakkers gist niet hoger dan een begin S.G. van 1.080..
zodat ik maximaal ongv 12 tot 13 % potentieel ABV heb.
De temperatuur hou ik vrij hoog met een Aquarium verwarming in de emmer..
Bakkersgist houd van warmte.
Verse gist kan ook maar dan kun je beter je licht opsteken bij ChrisV,een lid die gespecialiseerd is in fruit vergisting met verse bakkers gist en traditioneel (gas,hout) stoken.. altijd bereid om raad te geven..
zie zijn Topic, Stoken in RoemeniΓ«...
grt DB.
Β
Ronnie,ik heb bij site stel je voor uitgelegd hoe ik het doe en zo doe ik het 15 jr.gr.??Chris.V
Β
goedemorgen medestokers...
mijn gistmengsel is uitgegist en ik heb het sg gemeten. Ik zit nu op 0,997 (was 1,085)...nu heb ik via een site uitgerekend dat ik dan 11,3% alcohol heb...klopt dat? Mijn brix is wel nog 6,5, betekent dit dat er nog (te veel) suiker inzit? Β Moet ik de vergisting nogmaals proberen te starten? of kan ik langzaam beginnen met stoken?
alvast bedankt weer voor jullie antwoorden.
Gr
Als hij zoveel % heeft zou ik gaan stoken,maar ja dat ben ik zodra het bij mij uitgegist is ga ik stoken soms na een paar dagen,maar voor mij is het dan klaar,ik meet niets ik hou e en lucifer er boven word die niet uit geblazen,dan weet ik dat het uitgegist is.gr.?Chris.V.
Β
Hoe meet je je SG Ronnie?Β
Β
Wanneer je hier je gegevens bij part 2 invult (SG 1.085 en FG 6.5 Brix) dan zie je dat alle suiker op is (nog wel je correctiefactor invullen).
Β
https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Β
Β
we hebben op het werk een mettler toledo apparaat (DA 100 M)staan , daar hoef ik de vloeistof maar in te spuiten en dan volgt automatisch het s.g. π
maar hoe zie ik in die tabel dan dat alle suiker op is? omdat er staat alc -4,04%
Β
Gr Ron
Fingerspitzgeful in het oerduits gezegt: vertrouw wat meer op je gevoel dan op metertjes.
Leuke indicatie maar een goede chef-kok doet het op gevoel. Kijk naar Chris. Die checkt met een lucifer. Ik ben ook gestopt met exacte wetenschap en waardes. Het levert je niks meer op.
Go with the flow en het is wat het is...en dat is teut worden.... cheers!
Β
Wanneer ik bij part II het OG middels het dropdown menu op SG zet en daar 1.085 invul en bij FG (Brix WRI) 6.5 (dan op upgrade klikken en wort correction factor op 1.0) dan zie ik Alcohol by volume 11.65% bij een SG van 1.001 (dan is nagenoeg alle suiker op).
Ik zie nergens als -4,04%
Β
Geen komma's invullen maar punten!
Β
Als je minder op metertjes gaat vertrouwen dan krijg je gevoel voor stoken in het begin brande bij mij nog wel eens de stookwijn aan om dat ik met schil en pit stookte op hout door ervaring gebeurd mij dat nu niet meer ik luister naar de ketel ,heeft mij wel een paar liters gekost maar ik wilde persee zo stoken op de oude orginele manier,wat er ook gebeurd ik kan nog in een fluitketel stoken de stroom of het gas kan niet voorhanden zijn maar ik zal nooit zonder borrel zitten.gr.?Chris.V.
Β
Het is een hobby binnen een hobby Nimrax. Sommigen vinden het bouwen van een ketel leuk en een ander kijken naar meetresultaten, maar allemaal vinden we stoken leuk π
Β