Meldingen
Alles wissen

Gisten en smaak

Pagina 1 / 3

Berichten: 2
Topic starter
(@klaar)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb onlangs een kleine destilleer kolom tot mijn beschikking. Voordat ik wil beginnen aan het maken van een likeur heb ik een aantal vragen over de verschillende keuze uit gisten en de smaak die je kan toevoegen. verschillende gisten: *Bakkers gist ( deze wil ik niet gebruiken ) *Turbo gist ( op het forum staat veel over turbo gist, zoals ik het zie is dit een gist voor een zo hoog        mogelijke alcohol te verkrijgen na het gisten. Alleen zit hier verder geen smaak aan) *Gist Met smaak?   ( bijvoorbeeld: Still Spirits Rum gist  http://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-rum-gist/  ,) Ik heb hier een aantal vragen over ten eerste over de gisten. De gist die ik als voorbeeld pak van de rum.: Komt hier methanol vrij bij het voorloop? Hoe breng ik deze het beste op smaak? Kan ik tijdens het gisten smaakstoffen/producten erbij doen voor een betere begin smaak? Wat is het verschil tussen een turbo gist en een gist voor rum? Bij de turbo gist: Hoe breng ik deze het beste op smaak? Kan ik tijdens het gisten smaakstoffen/producten erbij doen voor een betere begin smaak? kan ik van de turbo gist ook rum maken?  is dit rietsuiker gebruiken ipv gewoon suiker of hoe moet ik het zien? Hoe breng ik het beste een likeur op smaak en hoelang zal dit kunnen duren? ( geen gebruik makende van smaakflesjes van de winkel) Doe ik dit met sinasappel schillen of kan ik ook gewoon een perzik erbij duwen? Ik neem aan dat een aantal van deze vragen al beantwoord zijn of beginners vragen zijn maar ik zit een beetje vast hierop.

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen en welkom hier!

Wat je eigenlijk al zelf aangeeft, veel van de vragen zijn al beantwoord op het forum. Maar ik begrijp natuurlijk wel dat je even niet weet waar te beginnen.

Wel stel je zoveel vragen dat je eigenlijk alles dat met stoken te maken heeft meteen beantwoord wil zien. Je kunt je beter eerst focussen op 1 vraag en dat in het juiste topic vragen anders krijgen we weer een topic dat overal en nergens over gaat. Stookforum had vandeweek juist de vraag gesteld of we het forum netjes en overzichtelijk kunnen houden dus laten we dat proberen.

Heb je trouwens al een boekje? Het volkomen stookboek bijvoorbeeld? Dan heb je eigenlijk alle algemene vragen in grote lijnen al beantwoord. Voor de details en de finetuning van je drankjes kun je dan weer altijd hier terecht.

Groetjes Ben.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan nergens vinden waar je als eerste mee wil beginnen, wil je zuivere alcohol gaan maken, of wil je grote hoeveelheden vruchten gaan stoken of marcereren en dan wil ik het niet eens hebben over whisky etc.
Als je nu eerst aangeeft waar je belangstelling naar uitgaat, kunnen wij je vertellen welke soort ketel daarbij hoort en zeggen of begint met een stookwijn of dat je eerst een wort dient te brouwen, voordat je daarmee gaat stoken.
Je kunt nou eenmaal niet van alles vragen als je zelf niet weet waar je mee wilt beginnen.
Bovendien lijkt het mij verstandig om inderdaad het "VOLKOMEN STOOKBOEK" aan te schaffen.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik denk dat je het best kunt beginnen zoals  ik begonnen ben, gewoon een stookwijn op basis van suiker en turbogist om neutrale alcool te maken, omdat ik hier gelezen heb en tot de conclusie ben gekomen dat het een van de gemakkelijkste stookwijnen is om te maken en te stoken, brandt niet aan, geen of geringe methanol enz...   http://www.stookforum.nl/thread/basis-distillaat-van-suiker-en-turbogist/ , bij mij heeft het twee dagen geduurd voor hij begon te gisten ( denkelijk n'en defecte thermometer gebruikt) maar nu staat hij  al 3 dagen goed te pruttelen. 

En n'en keer water distilleren om uw kookplaat en uwe ketel gewoon te worden, en dan zie je ook of er n'en lek inzit.

Ik werk al jaren met neutrale alcool dat ik aankocht , je kunt er vele likeuren mee maken.

later wil ook andere dingen distileren, zoals n'en graanjenever n'en wisky enz.

Stilletjes alles opbouwen

Ik heb het volkomen stookboek ook n'en aanrader.

Groetjes

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik wou nog n'en link zetten naar recepten  maar de knop recepten werkt niet bij mij

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bug in Google Chrome volgens mij, zie het nu ook. In internetexplorer doet hij het wel. Weer iets op het lijstje erbij om naar te laten kijken 🙂

Dit is de link naar recepten:  http://www.stookforum.nl/thread-category/recepten/

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En ook die werkt niet in Chrome..... heel apart weer. we hebben weer wat te doen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook niet in Safari merk ik

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb onlangs een kleine destilleer kolom tot mijn beschikking. Voordat ik wil beginnen aan het maken van een likeur heb ik een aantal vragen over de verschillende keuze uit gisten en de smaak die je kan toevoegen.
verschillende gisten: *Bakkers gist ( deze wil ik niet gebruiken ) *Turbo gist ( op het forum staat veel over turbo gist, zoals ik het zie is dit een gist voor een zo hoog mogelijke alcohol te verkrijgen na het gisten.

Gist met smaak geldt alleen bij het brouwen van bier, waar de gist voor 75% de smaak van het bier bepaald, vandaar de enorme keuzes bij de diverse internetwinkels.
Turbogist is speciaal ontwikkeld voor het maken van neutrale alcohol met een zo hoog mogelijk alcoholpercentage, mits je over een kolom condenser beschikt, b.v. de T500.
Het hoogste alcoholpercentage wat met de beste amateurketels gehaald kan worden is 94 - 96% alcohol. Alleen in laboratoria is 100% mogelijk, maar die werken met verschrikkelijk dure apparatuur.

 

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@klaar)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

super bedankt voor alle reacties ik ga als eerst een boek bestellen en verder op het forum kijken voordat ik verdere vragen stel.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb al een paar keteltjes gestookt (suikerwash). Bij de eerste stook (ketel van 220 liter) haal ik ongeveer 72% en doe hiervan de eerste 100 ml weg. Moet ik bij een tweede stook (kleinere ketel 3,5 liter) - haal hierbij 94% - ook nog voorloop wegdoen? Heb de eerste keer nog een 70 ml van 94% weggedaan. Is dat geen zonde of hoort het nu zo eenmaal?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb al een paar keteltjes gestookt (suikerwash). Bij de eerste stook (ketel van 220 liter) haal ik ongeveer 72% en doe hiervan de eerste 100 ml weg. Moet ik bij een tweede stook (kleinere ketel 3,5 liter) - haal hierbij 94% - ook nog voorloop wegdoen? Heb de eerste keer nog een 70 ml van 94% weggedaan. Is dat geen zonde of hoort het nu zo eenmaal?

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is natuurlijk geen ketel van 220 liter maar wel eentje van 22 liter!!!

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee eenmaal de (giftige) voorloop verwijderen is voldoende, dus ja zonde.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gooi de voorloop enkel bij de 2de stook weg, dan is deze meer geconcentreerd aanwezig

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?