Meldingen
Alles wissen

Gisting gestopt

Pagina 1 / 4

Berichten: 23
Topic starter
(@ollie1980)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi allen ,

Van 50kg appels en peren heb ik een 25 liter sap en mijn vergistingsvat gegooid. Een half uurtje belucht met een pompje dan champagne gist en voedingszout erbij. De andere dag stond het als een malle te gisten. Na 3 dagen was het ineens gestopt .....? Iemand ervaring hiermee en lijkt mij dat het op 3 dagen niet is uit gegist....

Beantwoorden
51 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meten is weten!

Vergisten gaat in verschillende stadia. Eerst heb je de hoofdvergisting die overgaat in de navergisting. Het kan erop lijken dat de vergisting is gestopt maar in werkelijkheid gaat die nog door. Enkel door te meten met bv een refractometer of hydrometer kun je er achter komen of de vergisting klaar is. Drie dagen hetzelfde meetresultaat is vaak of een vergisting die klaar is of inderdaad gestopt.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ollie, heb je beginSG - actuele SG gemeten?
Je kunt er wat van proeve en checken of je alcohol proeft. Ik weet uit eigen ervaring dat je dit beslag -mash- gewoon tenminste 7 dagen moet laten staan dus over 4 dagen nog eens checken.
Die 3 dagen klopt wel hoor dat het daarna net als bij rum stil lijkt te vallen maar de nagisting duurt gewoon lang... Heel anders dan een turbo-suiker vergisting. Heb geduld 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hou een brandende aansteker boven je mash,gaat hij uit dan is hij niet uitgegist,ik weet niet of je een waterslot gebruikt en daarop baseerd dat het uit gegist is dan kan het ook zijn dat je vergistings vat lekt,bv.deksel er niet goed op.

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@ollie1980)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk dat zal het probleem zijn.. dit is mijn eerste fruit vergisting. Heb tot nu toe alleen maar suiker vergisting gedaan . Ik heb alleen een vinometer maar dan moet de vloeistof al redelijk helder zijn . Ik gebruik idd een waterslot en die stond dus gisteren nog non stop te bubbelen als een malle. Ik ga morgen nog is checken ik heb er ook eens mee geschud dus misschien is hij weer een beetje op gang . Bedankt voor de antwoorden ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ollie, niet (meer) schudden of roeren erin. Je draait dan al je afval en dode gistcellen in het residu,waar je later graag van af wilt- door je mash en vertraagd enorm en heeft uitsluitend nadelen. Robbert heeft hierover een goed onderbouwde uiteenzetting op dit forum geplaatst.
Dat uurtje beluchten heeft trouwens ook weinig effect, er wordt maar weinig in het sap opgenomen en de(champagne) gist heeft het absoluut niet nodig.
Als de fermentatie begint is die extra zuurstof met een uur al opgemaakt door de gist. Groot nadeel van beluchten: Je voegt zo wel extra wilde gisten toe die in de lucht rondzwerven. Dat wil je juist voorkomen met je waterslot toch? Moet je niet vooraf de Trojan binnenlaten...Dus het steentje gewoon in het aquarium bij "bluppie" hangen.

Graag gedaan en cheers man! 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik alleen natte bakkersgist werkt perfect bij fruit.ik koop een kilo bij de bakker snij het in blokjes en dan in de diepvries.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor de toepassing hierboven is champagne gist beter. M.J.(Mangr. Jack-verkoopt stookwinkel) is helemaal perfect.
Vaak is het als cider TE lekker om op te stoken. Hier kan hij alle kanten mee op.
Zelfs wild vergisten als het bio appels en peren zijn.
Dan gewoon geen gist toevoegen en je krijgt een zeer zuiver resultaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vooraf beluchten heeft geen zin kraan water heeft voldoende zuurstof om de gist op te starten .
Na enkele uren tot een paar dagen is zuurstof op . Dan gaat gist over op anearobe leven en begint de echte productie van ethyl .
Gist gaat door paar stadia tijdens vergisting proces dit kan soms merkbaar zijn door stagnatie maar zal meestal weer rustig hervatten .
In de eerste paar dagen kun je roeren of schudden . na 3 dagen gewoon met rust laten .
Je kunt deksel even openmaken . als er enige gisting is verdrijft de co2 de zuurstof ( zolang je maar niet de co2 eerst heb uitgeroerd of geschut ).
Kijk of er nog bellen zijn of met lucifer aan oppervlakte even kijken of vlam uitgaat . zo niet is geen of te weinig gist activiteiten.
Redenen van stoppen gisting .
Suiker op - afstoken ,
Suiker te veel - verdunnen met voldoende water . (toevoegen van water bij een nog aanwezige gisting water eerst even koken hierdoor word water zuurstof arm . ) ,
Te koud - temperatuur verhogen ,
Te warm geweest - opnieuw gist toevoegen ,
Te weinig of geen voeding - voeding toevoegen ,
Te veel alcohol - afstoken ,
Te hoog PH of te laag PH - corrigeren PH gehalte ,
Sporen van schoonmaak middel aanwezig of een gereedschap gebruikt met schoonmaak product - begin opnieuw
Een andere infectie kan gist doen afsterven - vaak ook reden van te laag PH .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

thanks  Robbert.

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@ollie1980)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt Robbert vakkundig advies ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien overbodig of vervelend om nog eens te benadrukken .
Maar PH testje is vrij simpel en PH correctie ook niet moeilijk .
't word vaak onderschat hoe belangrijk een Goede PH is .
Het bevorderd een goede vergisting en zeker bij fruit vergisting voorkom je schimmel vorming .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij water en bijna kleurloze most is PH meten geen probleem, maar anders heb je een elektronische PH-meter nodig. Heb dit al aangehaald in het Rum gedeelte. Welke elektronische PH-meter is hier voor geschikt? En het moet een zeer nauwkeurige zijn, want een PH 5.5 bij rum is  goed PH 6 slecht, en dit geld natuurlijk ook bij andere vergistbare stoffen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beetje van brouwsel even uitscheppen op met groot melkpipet uitnemen en door kaasdoek of monelgaas laten lopen .
Ik heb zelf een die is officieel voor grondwater en vijvers . maar ook wel gewoon ph papiertjes.
Klopt dat diverse p.h. waardes voor verschillende gisten en stoffen te vergisten gelden .
Suiker en rum i.d.d .4,5 tot 5,5 afhankelijk van gist .
Voor de meesten granen iets hoger en Latenruit ook wat hoger . maar hierbij komt dus ook welk gist je gebruikt .
Een zelf gemaakt gist maak je in zelfde milieu basis als te maken drank dus kun je b.v. voor fruit 3-3,5 aanhouden waarbij gist dan Laten werkt . Terwijl veel commerciële meer zijn gemaakt op lagere p.h.

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?