Meldingen
Alles wissen

vergisting gestopt rum molasse

Pagina 1 / 4

Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 

Hallo graag ontvang ik jullie advies mij vergisting is na 1 nacht al gestopt wat doe ik fout?

 

Gevolgde methode:

6,4 kg molasse  verdunnen met 5 liter kokend water.

Amylase toegevoegd   temp was ongeveer 80 graden.

Na 30 min gist (rum turbo prestige) toegevoegd.

Bevindingen stond na een uur al lekker te borrelen.

Volgende morgen zat er geen beweging meer in het waterslot.

Beantwoorden
51 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarom heb je amylase toegevoegd? Amylase zet zetmeel om in suikers en stopt bij 78ºC

Wat was de temperatuur toen je het gist toevoegde?

Lekt je vergistingsvat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk ook als ik zo lees dat je bij te hoge temperaturen de amylase en gist hebt toegevoegd .
Bij toevoegen van gist moet temperatuur onder de 30 gr wezen .
Gist sterft af als die te warm is geweest .
Wacht nog 24 uur . gebeurt er dan niets opnieuw gist , en eventueel citroenzuur / wijnsteenzuur en voeding toevoegen .

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

munckerik vergistingsvat is niet lek! (ik zie dat er druk staat op het waterslot omdat het deksel schuin staat)

toen het 80 graden was (geschatte temp  door 6,4 kg malasse met 4 liter kokend water toe te voegen) ik denk zelfs dat de temp eerder 75 graden was.

temperatuur was 25 graden toen ik de gist toevoegde ( omdat het aanvullen tot 25 liter met koud water is gebeurd)

 

ik heb nu een lamp bij de gist ketel staan als verwarming  temp is 28 graden in de tent 

ik zal deze ook wat laten luchten en daarmee de temp omlaag brengen.

Ik zal nog 24 uur wachten en dan even terug melden wat de status is.

 

 

 

bedankt voor de hulp M en R !!!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

28 graden is ook wat aan hoge kant .
rond 23 proberen te houden .

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

de temp is nu 23 graden

 

 

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

vanochtend weer even gekeken helaas zie ik geen beweging in het waterslot.

gisteren de omgeving temperatuur omlaag gebracht vandaag was de temp 23 graden.

de geadviseerde 24 uur is nog niet voorbij maar ik denk dat er weinig meer zal veranderen.

 

robert je advies is om wederom gist toe te voegen... geld dat nog steeds na de extra info die ik heb gegeven ?  ook benoemde je extra voeding ... ik neem aan dat je suiker bedoeld?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

waarom ? uhh ergens gelezen dat dit nodig is om alles uit de melasse te halen.

ik begrijp van jou dat dit niet nodig is ?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het kan wezen dat je gist dood is .
Wat was het SG en PH bij de start ?
Wanneer SG ergens nog Rond 1050 - 1060 zou zitten is suiker toevoegen niet van toepassing .
Is SG boven 1080 dus dichter bij 1100 is het beter om ook water toe te voegen .
Meeste gist werkt niet of nauwelijk bij te hoog SG .
Je werkt met molasse daarom zou een PH van 5- 5,5 te prefereren zijn .
Als die waardes nog toereikend zijn kun je Gist met b.v. gistvoeding als diammoniumfosfaat toevoegen .
dan zou in principe het circus weer opstarten .

(Mocht dat niet het geval zijn is er grote kans dat er in de ton andere stoffen nog aanwezig konden zijn als b.v. een schoonmaak product waardoor vetgisting niet werkt . dat zou sneu zijn want dan is enigste optie nog opnieuw te beginnen )

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

SG meten is altijd heel belangrijk, pas dan weet je of er iets gebeurt of gebeurd is.

 

Over het toevoegen van amylase..... ik durf dat niet met 100% zekerheid te zeggen maar volgens mij doet dat bij molasse niets. Wellicht weet Robbert daar een beter antwoord op te geven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hangt af van de molasse zuiverheid en waarvan deze is gewonnen. Molasse bevat vaak ook andere organisch bestanddelen waaronder koolhydraten . koolhydraten zijn weer polysachariden Deze kunnen door enzym gebruik vrijgemaakt . gaat Vaak maar klein percentage . Normale vergisting zonder gebruik van enzym zou vertraging of meer boterzuurvorming kunnen geven . bij Rum zal het bijdragen aan karakter .

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb helaas geen ph meter  die moet ik dus gaan aanschaffen.

de sg zou ik moeten kunnen berekenen 

Molasse 10 liter can  14,4 kg gemeten (voor de start)

Rho = 14,4 / 0.01 =1.440  kg/m3

( 6,4 kg : 14,4 kg ) x 10 ltr = 4,44 ltr    er is dus 20,66 ltr water bij gegaan.

sg water  = 0,998 kg/m3

ik weet miet zeker of je sg zomaar op mag tellen naar volume verhouding? ( iets met ruimte verschil tussen moleculen) 

maar als ik de verhouding bereken kom ik op een begin sg van 1070

 

ik heb wel een bier en wijn meter liggen met een sg schaal die zou ik er even in kunnen hangen.. maar het ergens gelezen dat dat niet ging met molasse...  

met de wijn meter gemeten 1032 

schoon maken:

ik had de ton voor het vullen uitgespoeld met kokend water zonder schoon maak middel . en door het kraantje laten uitlopen zodat ook deze was gespoeld.

het laatste dat in die ton zat was een klein restant van de vorige vergisting. 

ik heb wel geroerd met een lepel die ik niet heb uitgekookt bedenk ik me nu. wel in de vaatwasser geweest.

 

dus al ik je verhaal goed begrijp kan ik de gisting weer opstarten ...waar haal ik  diammoniumfosfaat ?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus volgende keer geen amylase bij het maken van rum

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De een zal zeggen niet nodig . de ander zal zeggen van wel .
Voor vergisting voor rum zou ik de gist zijn werkt laten doen . Gist produceert zijn eigen enzym . de gisten gekweekt voor vergisting molasse voor Rum zal daarom voldoende zijn voor optimaal resultaat .

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@johnnydestilaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt Robbert! 

Heb je misschien nog tijd om het bovenstaande door te lezen en mijn te voor zien van feedback? 😉 

Wel heel fijn om dat jullie mij zo helpen ! word zeer gewaardeerd!

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?