Meldingen
Alles wissen

Melasse vragen en antwoorden

Pagina 7 / 7

Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De tomatenpuree zal niet meteen smaak ernstig beïnvloeden in een tomaten smaak maar wel allerlei kleine veranderingen brengen in diverse zuren die het gist gaat produceren wat uit die richting smaken stuurt en vervuilt . ( Gewoon voorbeeld van kneierei van slechte moonshiners ). Er zullen vast wel redelijk smakende verse rums zijn vlak na stook maar dat zijn meer de lichtere " moderne" rums. Maar de zwaardere echte volle rums die op veel foesels en esters zijn gestookt, zijn niet echt lekker in begin.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kan de jerrycans gerust openen hoor, wand ze zijn ook niet in een beschermde omgeving gevuld. Ik heb de lucht uit de jerrycans gedrukt voor dat de dop er weer op ging, dan zou het wat uit kunnen zetten(maar dat is na het verwarmen nog niet gebeurt). 

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vorige week heb ik 5 liter melasse aangevuld met 10 liter kraanwater in de T500 boiler (bijna) aan de kook gebracht. Tegelijkertijd in een pan 2 kilo rietsuiker met 1 liter kraanwater en een theelepeltje citroenzuur een half uurtje laten pruttelen. Daarna melasse en suikeroplossing een dag af laten koelen. De volgende dag de melasse oplossing in de emmer laten lopen en de suikeroplossing bijgevoegd. En verder aangevuld tot 20 liter. So far, so good… toch?

Maar toen kwamen de hittegolf berichten. De info op het gistzakje geeft aan dat het fermenteren moet gebeuren bij temperaturen tussen de 20 en 28 C°. Omdat ik dat met geen mogelijkheid kan regelen en de wetenschap dat de eerste dagen de vergisting heftig (met de nodige extra warmte ontwikkeling) verloopt, besloten met het gist te wachten.

Het is hier nu al 27 C° en zal naar de avond toe nog wel wat oplopen…..

Maar hoe lang kan ik nog wachten? Blijft de melasse/suikeroplossing nog wel goed?

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou de gist er gewoon in doen.

het is echt niet zo dat de gist bij 29 graden kapot is.

die van mij gaat gewoon door en staat in de woonkamer.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het ligt wel aan de soort gist Hannibal, ik heb bij mij gemerkt dat sommigen toch veel eerder de brui eraan geven. 

https://bio-brouwmaat.nl/product/still-spirits-distillers-whiskey-yeast/

Deze heeft het tot 42 graden gered zelfs.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gezien de bandbreedte ging ik uit van de rumgist van jan en die heb ik er ook wel moeiteloos bij 30 graden in gedaan

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Laat ik hier nou een zakje Still Spirits Rum Distiller's Yeast van de Stookwinkel hebben. Bedankt heren voor de snelle geruststelling. Ik ga strooien....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn veel gisten die bij of of boven 30 -32 graden kapot gaan .
De chemisch gemodificeerde kunnen vaak wel tegen hogere temperaturen .
Alleen het is NOOIT verstandig op hoge temperatuur te gisten .
Ook kan er meer giststress ontstaan meer zuren en ongewenste acetaten .
Daarnaast wil je gebruik maken van aroma's en bestanddelen van de melasse .
Bij een snelle Gisting zal je een armere smaak ontwikkeling hebben .
28 gr moet je eigenlijk niet overschrijden . Beter is voor rum / melasse eerder te vertragen . Simpel afkoelen is Wanneer je de gistton omwikkeld met een juttezak of linnen laken en deze vochtig maak . Door wat tocht verdampt het vocht en onttrekt de warmte uit de ton .
Zekker met deze temperaturen is dat aante bevelen .
Je voorkomt vervelende bijsmaken uit te hoge zuren vorming en vroegtijdig stoppen van gisting.

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Robert; nadat de uitgestrooide gist duidelijk aan de slag was gegaan, heb ik de emmer afgesloten en met een natte badhanddoek omwikkeld. Maar of ik het daarmee ga redden.....?

Nou had ik best nog willen wachten. Wachten op koelere omstandigheden. Maar kan zo'n melasse/suikeroplossing niet bederven? Ik speelde zelf met het idee om de aanwezige zuurstof uit de emmer te verdrijven met een CO2 bommetje.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor starten is zuurstof nodig .
En met extra co2 verstik je de gist .
Zuurstof is onder normale omstandigheden na 2 a 3 dagen weg .
Dan met rust laten .
Suiker oplossing en melasse bederft bij hoge viscositeit niet snel . In later stadium kan dat zeker.
Zorg voor een iets lager ph maar let wel op dat je dan zodra gisting over is meteen afstookt .
Iets zuurder gaat invloed van andere gisten , schimmels en bacteriën tegen .
Temperatuur nu proberen nog iets te laten zakken .
Hou in iedergeval onder 28 graden .

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Robert; even voor de duidelijkheid. De gevulde emmer stond al ruim een week op gist te wachten. Vanwege de aanhoudende tropische omstandigheden vroeg ik mij af of ik de melasse/suikeroplossing niet nog zeker een extra week kon laten staan, zonder dat deze zou bederven. Om bederf bij deze temperaturen, tegen te gaan, speelde ik met het idee om de zuurstof uit de emmer te verdrijven. Met het al om bekende CO2 bommetje. (Zoals je dat bij het overhevelen van wijn doet, bij het klaren, als er veel ruimte (lucht) in de Dame Jeanne overblijft. Veel zuurstof boven je te klaren wijn kan tot bederf en/of oxideren leiden. En dan heb je een azijnwijntje). Nu dacht ik dat dit misschien ook opgaat alvorens de fermentatie op te starten.

Van viscositeit; stroperigheid, is geen sprake. Het is immers 5 liter melasse aangelengd tot 20 liter. Het loopt dus als water van je lepel af. Maar nog genoeg "stroperig" voor een onbetrouwbare SG waarde....

Het soortelijk gewicht / suikergehalte is lekker hoog; De exacte SG waarde is..... Dobber valt zowat om.

Zuurgraad meten kan ik enkel met blauwloog; zo'n acido meter setje.  Maar daar heb ik niets aan bij deze diep zwart kleurige most. Maar om de Ph wat te verlagen en de zuurgraad wat te verhogen heb ik (op de gok) een theelepel citroenzuur (bij het suiker inverteren) toegevoegd.

Misschien had ik toch beter op wat koelere omstandigheden kunnen wachten. Ondanks dat er bij het hydrateren enige activiteit waarneembaar was, lijkt de gist niet aan te slaan. Voorlopig is het nog wachten op de eerste waterslot activiteit. Maar het is nog vroeg...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wijn maken en melasse vergisting zijn 2 verschillende dingen .
Mag je niet vergelijken .
Maar dat jou vergisting slecht start is vrij logisch met jou sg .
Ook al zal het enige afweiking hebben je moet nooit boven 1100 komen .
Gist verstikt !
Zijn maar heel weinig gisten die daarmee kunnen omgaan . ( En die het kunnen zijn zo chemisch geladen die wil je niet gebruiken)
Verdun tot in iedergeval onder 1090 .
Je heb ook nog suiker toegevoegd ?
Een goede Melasse nooit suiker bij toevoegen .
De alcohol uit geraffineerde suiker is scherp en maakt de rum smaak slap .

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Verdomd Robert, nu maak een supersterk punt!!!   I.p.v. die onbetrouwbare dobber gegevens te negeren, had ik vooraf het één en ander eerst eens uit moeten rekenen.

5 liter melasse weegt 7400 gram en laten we er gemakshalve van uitgaan dat Jan’s melasse 50% suikers bevat. (Wat er werkelijk in zit, weten we niet…. Vergistbaar of onvergistbaar, weten we niet….)

In de gebruikte 7400 gram melasse zit dan 3700 gram suiker. Daar heb ik nog eens 2000 gram suiker aan toegevoegd. In mijn 20 liter zit dus 5700 gram suiker. Mijn gist kan vergisten tot maximaal 15% ABV in ideale omstandigheden. En de omstandigheden zijn nu verre van ideaal……..

Als ik er van uitga dat 17 gram suiker voor 1% ABV zorgt. Heb ik voor 20 liter most dus: 20 x 15 x 17 = 5100 gram suiker nodig. Er zit dus meer dan een pond teveel in……….

Moraal van het verhaal: “Bezint eer ge begint” Oftewel rekenen voordat je met suikers gaat smijten!! Hopelijk heeft niet alle gist al de pijp aan maarten gegeven. Ik ga dus extra aanlengen naar 25 liter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met Melasse en een gewone dobber ( ook al wijkt het af ) altijd zorgen onder de 1090 te blijven . Gist heeft vocht nodig !

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog zat melasse.

de eerste 2 emmers gemaakt met 3 ltr melasse en 2.25 kg rietsuiker.

daar haalde ik per emmer ongeveer 3 liter rum uit van 45% per emmer.

de rest vd melasse wil ik als melasse vergisting doen zonder suiker.

Mijn stookwijn zal 27 liter zijn.

ik overweeg 6 liter melasse te vergisten in 27 liter.

dat is iets van 8.4 kg melasse maakt 4 kg suiker vanuit de melasse.

Is dat niet teveel?

ik heb nog 24 liter melasse en wil 4 keer 6 liter verrgisten.

Beantwoorden
Pagina 7 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?