Meldingen
Alles wissen

Melasse vragen en antwoorden

Pagina 6 / 7

McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Omdat ik er nog even geen tijd voor heb staan mijn 2 vaatjes op zolder onder de verwarmingsketel. Vanmorgen nog even gekeken maar gelukkig geen tekenen van spontane vergisting. In ieder geval geen opbolling van de vaatjes, de doppen heb ik nog niet los gehad. Ga ik ook niet doen voordat ik melasse ga gebruiken om te voorkomen dat de inhoud van het vat gist oppikt uit de lucht...

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Afgelopen avond thuis gekomen van vakantie en trof ook een mooi bol vaatje aan. Gelukkig maar één van de 4 (2worden nog door Pirate opgehaald) . Ik heb de melasse verdeeld over wat emmers en ook 2 emmers van 10liter met alleen melasse en water weg gezet zonder extra gist. Ik kon de melasse zien gisten in de emmers dus met een beetje geluk moet dat dan toch ook zonder extra toevoeging goed komen. SG 1056 Ph 5,3. “Kieken wat wordt”

 

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nu stookwijn staan met 3 ltr melasse en 2,25 kg biologische rietsuiker.

ik heb nog voldoende melasse.

stel ik maak een stookwijn zonder rietsuiker, dan vergist enkel de melasse.

dus ipv bovenstaande 5 ltr melasse vergisten zonder suiker.

wat zou dan in theorie de opbrengst in rum kunnen zijn?

5ltr is 7 kg met grofweg 50% suiker.

3.5kg suiker maakt iets van 4.4 ltr rum van 45%?

of maak ik ergens een grote rekenfout?

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nou, ik ben de NAF melasse aan het stoken. De vinometer leek een 16% stookwijn aan te geven.

De eerste keer stoken kwam ik niet boven de 53%ABV uit, en ik kan nu niet zeggen dat het lekker ruikt ?.

Ik wilde één ketel cuts maken, en de rest een tweede keer stoken. Maar ook die eerste run ruikt in zijn geheel zoals de tails bij de rietsuikermelasse ?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog nooit onderdruk gehad .
Zolang gisting is is er altijd overdruk!
Is er onderdruk is sowieso iets dat noey goef gaat
Onderdruk zou je creëeren bij temperaturen verlagen .
Dat doe je om te vertragen of gisting te stoppen ..
Dan ben je zelf actief met veranderen dus dan sluit je vat toch anders af.
Als je met onderdruk je waterslot leeg zuigt is ook niet goed je zuigt dan zuurtstof en water en ook andere misschien wel bacterien naar binnen dan besmet je de stookwijn .
Water wat aantal dagen in een waterslot heeft gestaan mag nooit terug in vat.

Afsluiten met kogel , met doek of waterslot kies je sowieso alnaargelang hie je werkt en met wat .
Een gisting die fluctuaties heeft b.v. heftig en snel terug lopende dek je uiteindelijk toch af met vochtig doek i.p.v. iets wat weinig doorlaat heeft

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rum zal altijd eerst vrij onaangename geur hebben .
Pas na enkele weken rijpen komt de echte geur en smaak .
Bij .maken van scheidingen moet je ook nooit zoeken naar de rum smaak maar geur en smaak die er niet in horen .en het keren van de smaak .

Dat geld ook voor veal andere dranken . Ook dranken zoals b.v. whisky vind je niet de scheidings punten door een goede whiskey smaak te vinden want ook daar komt pas smaak naar voren na dagen / maanden op hout te rusten.

Beantwoorden
Berichten: 24
 DonQ
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb zelf ook erg tegenvallende ervaring nu.

 

Heb 5 liter melasse op 25 liter gebruikt, twee theelepels tomatenpuree als extra voeding en twee weken de tijd gegeven om te fermenteren, daarna met twee ruwstoken en een fijnstook in mijn airstill van 3 liter ruw ~30% een 14-tal fracties opgevangen van 100 ml behalve twee van 200 ml in het midden lopende van 80% tot 20% waarbij vanaf 500 ml het echt begint te dalen en het omslagpunt (waar lineaire lijnen vanuit de eerste fracties en laatste fracties elkaar raken) bij 1000 ml, en ik vind eerlijk gezegd alle fracties absoluut onsmakelijk.

 

Wellicht kan wat rijping dit verhelpen, mijn bedoeling was sowieso om het in een 3 liter vat te laten rusten in mijn schuurtje (zodat de warmteschommelingen echt kans krijgen om het te laten absorberen in het hout en weer terug te duwen eruit) maar ik denk niet dat ik vertrouwen heb in het mengsel dat in in dat vat zou stoppen.

 

Ik heb een fles Wray & Nephew White Overproof (63%) genomen als een soortement vergelijking aangezien dit vrij ongewoon een geheel ongerijpte redelijk ambachtelijke Jamaicaanse rum is en hoewel deze zeker een agressief toontje heeft, is dit een stuk subtieler en nog zeker smakelijk.

 

Ik heb hoop dat hier nog wat van te maken valt met wat rijping, maar voor ik het vertrouwen op de rijping gooi denk ik toch eerst dat ik alle fracties weer bijeen gooi en opnieuw stook en daarbij een veelgenoemd advies opvolg: stop koper in de ketel en in het pad van de damp, dat haalt zwavelluchtjes uit je destillaat. Hopelijk helpt dat een boel, want rum moet in principe al drinkbaar uit de condensator komen.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Verse rum is niet lekker, dat wordt ie pas na verouderen.Elke maand even checken.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik snap niet dat mensen nog steeds tomaten puree gebruiken . Dat is een slecht fabel van slechte moonshiners dat is Overgewaaid .
Was beetje een redmiddel van slechte troep om toch nog wat bocht te maken voor alcoholisten.

DonQ . Wanneer je meerdere keren gaat overhalen stook je in eerste overhaal alles uit maar voor finale overhaal Tot 20 of 30% doorstoken is te ver !

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

DonQ, misschien is dit interessant leesvoer;

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x

Op basis hiervan heb ik besloten om in m'n AirStill in de buik koperen zadels te plaatsen, bij m'n Whiskies heb ik nooit een afwijkende smaak gekregen door bepaalde zwavelverbindingen zoals dimethylsulfideoxide. 

Wat ik wel kan zeggen bij een AirStill versus een Koperen ketel vergelijking is dat de Whiskies in ieder geval een langere rijpingstijd nodig hadden dan wanneer ze met de koperen ketel gestook werden. Tijd maakt een hele hoop goed gelukkig.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had een rvs ketel en vond de drank bijzonder matig.

om die reden bouwde ik dus een koperen ketel.

Beantwoorden
Berichten: 24
 DonQ
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Maar Robbert, belangrijke vraag uiteraard, kan dat zijn wat zo'n onsmakelijke aroma geeft? Zo ja, weet ik goed dat ik het kan vergeten, zo niet zou het te redden moeten zijn.

 

En goed, je kunt blijven roepen dat verse rum niet lekker kan zijn, ik heb een fles van de meest verse rum die je kan bedenken, en die is zeer smakelijk.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb je misschien een omschrijving van het onsmakelijke aroma?

M'n 2 pogingen "rum" hadden beide in het begin een lucht en smaak van muffe of rotte appels en die is na een week of 3 mooi weggetrokken. 

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

DonQ: het is inderdaad heel vreemd dat alle fracties niet lekker zijn. Rum vraagt inderdaad enige rijping, maar vers uit de stookketel is het bij mij all lekker. Kan niet komen door de tomatenpuree ( heb het zelf ook wel eens gebruikt, zonder smaakeffect). Jouw fermentatietijd is m.i. wat kort: ik laat het soms wel 4 weken staan. Welke gist gebruik je? Heb je alles verstookt ( inclusief gistresten?)Kun je de geur/smaak aanduiden?

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vindt dat er aan de melasse een vrij intense smaak zit. Daarom gebruik ik voor mijn 25 liter emmer 5 liter melasse en 2,5 kg rietsuiker. Alhoewel er in melasse al veel voeding zit gebruik ik 1 kg mout, maar dat is ook omdat ik geen zakje gist gebruik, maar eigen kweeksel. Als je dat te lastig vindt  zou ik een theelepel marmite gebruiken maar geen tomaten puree. De eerste stook gaat van 75% tot 20% en komt uit op gemiddeld 5 liter van 45%.  Dit heb ik 4 maal gedaan en dat bij elkaar gedaan voor de spirit run. Daarvan gingen de gebruikte percentages van 84% t/m 48%.  En daarvan had ik ik uiteindelijk 11 liter blank en 7 liter bruine rum van 40%. De blanke heb ik 3 maanden laten rijpen en de bruine 6 maanden. De rum was direct na het stoken zeker niet lekker en de eerste maand ging de melasse smaak steeds meer overheersen, en daarna weer afnemen. Ik heb wel bij de 2, 3 en 4 vergisting steeds 8 liter dunder gebruikt van de vorige stook.

Dat was van de RumRun19 van vorig jaar en ik heb nog een paar liter over, dus ik ben nu rustig met de RumRun20 bezig. 

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?