Beste mede stokers,
Gisteren heb ik 15 kilo pruimen ontpit en door de blender gehaald. Dit alles heb ik samen met pecto enzymen in een vergistingsvat gedaan en dit 24 uur laten staan zodat ik daarna het gist kan toevoegen. Maar de volgende ochtend stond het vat al aardig de bubbelen en is naar mijn idee het vergisten al begonnen zonder dat ik dus gist heb toegevoegd. Zal ik dit proces niet meer verstoren en lekker op de natuurlijkgist door laten gaan of zal ik toch nog de champagne gist toevoegen ?
Menno
Eigen keus, kan ook gedeeltelijk, weet niet hoe actief de gisting is? Ook niet tot hoever ze gist, en of het geen acetobacter is (azijnsteek). Persoonlijk gooi ik er altijd SN9 gist bij, champagnegist gaat ook prima
Acetobacter heeft zuurstof nodig en dat is er niet in een gistende massa.
Laat anders een paar liter apart wild vergisten in een petfles,dopje los erop.
Voeg gist toe in je huidige gistvat.
Wilde vergisting geeft doorgaans een neutraal resultaat.
Interessant experiment!
Wat vergist beter en belangrijker nog: hoe smaakt het daarna...
Als je de temperatuur stabiel houden kan gewoon wild laten vergisten .
Je zal een procent of 3 lager uitkomen maar een beter aroma vinden dan met een gist toevoegen .
Controleer wel het ph .
En corrigeer indien nodig .
Je hebt aerobe als ook anaerobe acetobacters Stierke 😉 helaas genoeg ervaring mee...
De Acetobacter die azijnzuur produceert gist alleen aan oppervlakte en zal snel uitgegist zijn geeft een sterke geur en zal in de regel pas ontstaan van eind van een gewone vergisting.
Je kunt wanneer je vermoed dat het azijn steek is ook testje doen op azijnzuur .
Maar de geur verraad het eerder .
Bedankt alle voor de reactie.
Ik heb toch maar besloten de gist er aan toe te voegen.
Je ben al een eind op weg met het maken van je stookwijn, dus mijn opmerkingen zijn te laat?. Maar ik maak ze toch.
De pitten hoef je er niet uit te halen, die liggen na een tijd gewoon op de bodem. Met alleen wilde vergisting zal het eind percentage meestal rond de 5% liggen, ik kweek mijn wilde gist op en krijg dan meestal 10 a 12%. Maar dat lig er ook aan hoeveel suiker er in het begin in zit. Dus het SG meten, alleen krijg je een vertekend beeld als het al aan het gisten is(ook met de wilde gist). Met een zakje gist toe voegen speel je op zeker, alleen even proeven of het niet te zuur smaakt. Want dan kan je nog wat suiker toe voegen als je wil.
Pruim pitten kun je het beste wel verwijderen .
Pruimpitten bevatten veel looizuur en cyanide .
Zeker als je ze kapot maakt komt het vrij .
Gevolg is meer bitterheid en onaangename afdronk .
Cyanide is schadelijk en in kleine hoeveelheden in drank zorgt het ook al voor hoofdpijn omdat het lichaam het moet verwerken .
Het fruit doe ik in een ton met wat water, dat laat ik een week of 2 staan. Bij druif haal ik dan de steeltjes er uit en bij pruim de pitten. Meestal is het fruit al kapot anders knijp ik het fijn. Daarna gaat er gist bij en eventueel wat suiker en/of mout. De pitten blijven er niet in tijdens het fermenteren, dus ik ben niet zo bang dat ze schadelijke stoffen of een bittere smaak produceren. Maar ik maak het fruit zeker niet kapot met een draaischijf of zo, want dan heb je kans dat de pit of pitjes kapot gaan.
Nu alweer en paar dagen verder en na het toevoegen van de champagne gist staat alles als een gek te bubbelen. Toch blij dat ik de extra gist heb toegevoegd zodat het proces op zeker goed gaat. Nu maar wachten totdat alles tot rust is gekomen en dan eindelijk stoken.