Meldingen
Alles wissen

Slivovitsj gist


Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo Allemaal 

ik heb twee gist emmers met pruimen die heerlijk staan te pruttelen .Staan buiten onder het afdak.

overdag pruttelt het waterslot rustig ,paar x per minuut 

maar s’nachts !!! Als een stoom locomotief.terwijl het dan kouder is,misschien wel te koud?

maar hoe kan dat ?is het gewoon simpel warme lucht stijgt? En kan het verschil in temperatuur kwaad 

Beantwoorden
15 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@haak wat heb je voor gist erin? 

Temperatuur verschil kan voor het ene gist een probleem zijn en voor andere juist positief.

Kan wezen dat overdag temp minder goed is dan nachttemp .

Sommige houden niet van hogere temperaturen

 

 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

mangrove Jack Sn9

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mangrove Jacks SN9 premium wijngist.

Zeer goede allround wijngist. Niet alleen geschikt voor druivenwijn maar ook voor appels, pruimen, kersen etc. Als uw fruit veel suikers bevat kan deze gist er mee overweg. Alcoholtolerant tot maar liefst 18%.

Deze gist kan goed tegen temperatuur schommelingen en doet het al bij een omgevingstemperatuur van slechts 10 graden celcius.

@Robbert het is idd een gist die ook goed op koudere temperaturen.

maar dat het zou koud kon zijn dat had ik niet verwacht 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@haak  zou niet mijn erste keus in gist wezen maar het is een prima gist ervoor . Ook al kan het gist tussen vrij laag 15 tot rond 28 graden goed werken zou ik adviseren zo veel mogelijk rond de 20 graden aan te houden.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

okay zal ze verplaatsen naar een wat stabieler plaats

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het is wel een actief gist 

staat zeker 24 uur zo te pruttelen of het 14 graden is of 24 graden hij gaat als een locomotief 🚂 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@haak  is mooi dat hij goed staat te gisten maar probeer inderdaad wat stabieler in temp te houden . Minder kans op giststress.  

En als je rond 20 gr aanhoud gist het iets trager en is beter voor smaak vorming . 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Video

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 338
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Voor slivovitsj wel tijd nemen . Langzaam gisten . Pas wel beetje op dat het niet te zuur gaat worden op het ent van gisttijd . Anders wat skelpjes of eidop er in doen .

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 338
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Voor slivovitsj wel tijd nemen . Langzaam gisten . Pas wel beetje op dat het niet te zuur gaat worden op het ent van gisttijd . Anders wat skelpjes of eidop er in doen .

Beantwoorden
5 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@theresa 

zal ik in de gaten gaan houden.moet rond de 4 zitten toch?

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@theresa 

de ph zit op 3 in het ene vat en 3.3 in het andere vat

je kunt toch ook met baking soda de ph opkrikken?

Hoeveel heb je dan ongeveer nodig om van 3 naar 4 te gaan op 25/28 liter ?

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 338

@haak ja dat kunt u ook gebruiken . 
hoeveel is beste om met kleine afgestreken theelepeltjes tegelijk te zien wat het doet . En steeds even meten.

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@theresa 

de ph was idd laag en zit nu rond de 4 weer .en het gistings proces is erg rustig tot bijna niks 

heb wel een paar keer de bovenkant moeten door roeren om de baking soda te verspreiden 

zou het gist de lage PH over leeft hebben?

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 338

@haak je moet nooit roeren in je ketel de bakpoeder gewoon strooien het lost wel op.
Ik denk wel dat gist heeft overleeft maar de co2 weer op niveau moet komen omdat je eruit heb geroerd. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?