Een beginnersvraagje: donderdagochtend heb ik mijn eerste gist opgestart met geïnverteerd suikerwater 25l en de still spirits vodka gist.
Tot gisterenmiddag ging de gisting zeer hard en werd aan heel hoge snelheid koolzuurgas door het waterslot gestuurd. Sinds gisterenavond is dat erg verminderd tot bijna niets meer. de temperatuur ging initieel bij de opstart van 26 naar 32 en sinds gisteren ook terug tot 26 gezakt.
Aangezien ik in literatuur lees dat een gisting 5 tot 14d kan duren vraag ik me af of dit behoort tot het normale process en/of de vergisting er evt. al op zou kunnen zitten?
Dag Steven,
Volkomen normaal, de suiker raakt op. Als je er nu een pak suiker bij zou doen komt het zo weer tot leven. Toch zou ik het niet doen, lekker laten uitgisten en laten klaren.
Succes!
bedankt voor je snelle antwoord, wat zouden dan de voordelen en nadelen zijn van suiker of net niet bij te voegen. Hoe zou ik kunnen zien op welke dag de volledige gisting afgewerkt is?
Ik had precies hetzelfde met mijn druiven sap. Na geplukt en geperst te hebben gist eroverheen en weggezet. Vergisting ging als een malle maar na 3a4 dagen was er weinig tot geen activiteit meer. Na 5 dagen toch maar meten toen was de sg van 1065 naar 990 dus volledig uitgegiste in korte tijd.
Rustig, rustig!
Als er geen belletjes meer omhoog komen door de wijn of het waterslot, als de vloeistof helder wordt, als de dichtheid onder de 1 komt (behalve bij rum!) en als je de tijd hebt om te stoken, dan is de wijn/het bier uitgegist.
Hoe lang dat duurt hangt van allerlei factoren af.
Tip van oude man,hou een aansteker boven je mash,gaat die uit dan gist het nog,blijft hij branden klaar,weekje wachten ivm bezinksel en stoken.
met geïnverteerd suikerwater 25l en de still spirits vodka gist.
Hier hebben we even overheen gelezen.
Vrijwel niemand hier inverteert zijn suiker omdat de gist dit al voor je doet.
Hierin zit meteen het antwoord: Door het inverteren heeft de gist het wel heel gemakkelijk gehad en is de vloeistof dus eerder uit gefermenteerd. Lekker laten staan, na 5/6 dagen kun je het gaan wegstoken. Langer wachten is nog beter voor een optimale nagisting. Cheers alvast Steven 😉