Om hoeveel kersen gaat het?
Als je 5 kilo kersen hebt en je doet daar 20 liter water bij dan proef je weinig kers terug.
Doe maar niet in de centrifuge, wordt een bende. Maal fijn in de blender en kook het even op, af laten koelen naar onder de 50 graden en zakje pecto enzymen erbij zodat de pectine wordt afgebroken. Dan wordt het nog vloeibaarder. Champagnegist erbij en wachten tot het is uitgegist en stoken maar.
Dit is de manier met de laagste opbrengst en hoogste kwalitiet.
Wil je meer opbrengst dan zou ik bij 5 liter kersenprut (dus 5 liter nadat de pitten zijn verwijderd) maximaal 5 liter water doen en 1 kilo suiker. De gist kan veel meer suiker aan maar je wilt ook geen scherpe Kirsch. Suiker verpest de mooie kersensmaak. je hebt dan een iets hogere opbrengst die nog steeds erg lekker is.
Ik heb ooit een keer een half litertje kirsch gekregen van mijn schoonouders die op vakantie waren in Duitsland. Man man man dat was goden nectar maar ook behoorlijk prijzig. Meen iets van € 35,- voor een halve liter. Ik ga binnenkort de betuwe maar eens in of ik aan afgevallen kersen kan komen. Daar leg ik het rum project graag voor stil.
Als ik fruit stook 200 kg komt daar max.10 ltr water bij en zo min mogenlijk suiker,en bakkers gist.geeft wel meer resedu op de bodem dus voorzichtig over hevelen,fruit gooi ik in een ton en maak die fijn met een soort mixer op mijn boormachine,dat laat ik een tijdje staan,na een of twee weken gooi ik er gist en suiker bij,het kan ook zijn dat het twee mnd. blijft staan.gr.?Chris.V
Ik heb net bij de wijkgaard 50 liter morellensap besteld. Bag in box, 5 liter in een doos en kost een tientje.
Zij persen zelf. Levering is pas in juli of augustus. Klinkt niet goedkoop maar als je kersen moet kopen dan maak je voor 2 euro geen liter vers sap.
Hier ga ik kirsch van maken. Ik krijg bericht als het afgehaald kan worden. Ze versturen het sap niet.
Lummel, dit is ook wat voor jou. Het is niet ver bij jou vandaan. Meteren, volgens mij is dat nog Betuwe. Maar sap reserveren is een vereiste, vorig jaar viste ik achter het net!
Hoi Jan,
Goddomme, druk druk druk, we praten morgen bij maar heb wel effe mij moeder gebeld en een adresje gekregen van een achterneef ( je moet ze maar kennen) die een boomgaard gepacht heeft. Mijn moeder wist trouwens ook te vertellen dat er behoorlijk kaalslag is geweest door de vorst van het voorjaar. De ene gaard wel, de andere niet.
Maar he, wie rum kan stoken kan ook kirsch stoken. Ik ga er ook achteraan. En anders de morellen. Wat heb je aan je leven als je niet een beetje drukte maakt hahahaha.
Hier nog effe mijn morellenboom in de tuin, krijg er niks van want de merels vreten alles op, wat ze gegund is. Maar pruimen schijnen er er aan te komen volgens mij moeder die een stukje land in de Betuwe bezit. Wat een prachtige hobby. Hier de morellenboom in mijn tuin.
Mooi boompje! Morellen zijn behoorlijk zuur om zo te eten, daarom worden ze gebruikt voor kirsch, taartvulling of jam, de laatste 2 met toevoeging van veel suiker. Als het er is zal ik eerst soortelijk gewicht meten om te zien wat het natuurlijk suikergehalte is. ik wil zo min mogelijk suiker toevoegen, maar ik wil ook geen 100 euro investeren om maar 2 liter kirsch er uit te krijgen natuurlijk. Desnoods zal ik dus ook suiker toe voegen.
Ik weet niet wat hun jaarlijkse opbrengst is, maar je kunt het gewoon bestellen en pas betalen bij het afhalen. Je kunt het dus vast veilig stellen. Vorig jaar was ik dus te laat.
En het is superhandig, geen gezeur met ontpitten waar ook weer fruitvliegjes op af komen, en minder drap en minder kans op methanol doordat je alleen het sap koopt. Ze hebben het geasteuriseerd zonder enige toevoeging, je kunt het dus zo in je vat gieten, gist er bij en deksel er op.
Heey Lummel,
Nog nooit gehoord dat er pruimen aan een morellenboom groeien.
Waar kan ik zon boom kopen??
En ook een mooi klein vaatje onder de boom?
Je zou een pruim kunnen proberen te enten ? je kunt wel verschillende kersenrassen enten op 1 boom.
Werkt dat ook met 4 soorten kaas aan een boom voor de spaghetti Carbonara?
Tot vanmiddag allemaal wij gaan zo fietsen.
Gewoon in je emmer doen, ze begonnen te schimmelen lieverd, anders moesten we ze weggooien ?
Vandaag mijn stills turbogist gestookt en deze is echt een heel stuk beter dan Alcotec, is geen geintje Rob, maar anders dan met Alcotec heb ik ook actieve kool gebruikt wat ik anders nooit doe. Daar kan ook een verschil in zitten. Ok, het is wat duurder dan Alcotec maar dan heb je wel wat.