Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor welk resultaat ?

Pagina 6 / 11

Berichten: 22
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben net nieuw in dit stook wereldje maar de lovende woorden over alcotec vodka star kan ik niet echt met jullie delen. Het gist had een geur weg van rum, welke helaas ook aan mijn alcohol kwam (en aangezien ik deze puur drink met wat cola erg goed te proeven)

Mijn 2e stook heb ik uitgevoerd met het birdwatchers recept (zou ook neutraal moeten zijn) en is gemaakt met bakkersgist en moet zeggen al een stuk neutraler! (enkel nog het tomatensmaakje haha)

Welk gist heeft naast de alcotec de meest neutrale smaak?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik weet niet ik stook alleen fruit met bakkersgist,ik gebruik nooit iets anders,ik stook wel op een ander manier als de rest op het forum,er is mij wel eens verteld dat andere gisten meer opbrengs hebben maar ik ben tevreden zo,mij maakt meer opbrengs niet zoveel uit ik vind wat ik stook goed smaken,en de opbrengs,ik stook gewoon wat meer.gr.?Chris.V

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk de Pure Yeast van StillSpirits met glucose Niels.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niels, om zomaar zondermeer de Vodka  Star te veroordelen door een nieuwkomer in de wereld van het distilleren, vind ik te kort door de bocht.

Bij mij komen dan eerst meerdere vragen naar boven over je stookwijn.

Was je bezig met een suikerwash, heb je dan het vat gesloten gehouden en heb je deze voldoende uit laten gisten. Hoe zit het met het vooraf reinigen van het gistvat.

Wat voor stookketel gebruik je?  etc., etc..

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Ik kan dit weekend een hoop kersen krijgen...

Hoe te gisten ?

Eerst ontpitten en doorsnijden . Dan in gistvat ? 20L water en gist ?

Maar welke gist raden jullie me aan ?

Bakkersgist of toch champagnegist ?

 

Grz Jack

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Jack,

Hier een prima ontpittingsapparaat:

https://cookinglife.nl/kersenontpitter-kirschomat/

Groet,  Rob

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen allemaal!

 

De beste Kirsch maak je door enkel en alleen de kers te vergisten, dus geen water en suiker. Je vergist dan enkel het suiker dat van nature aanwezig is in de kers. Reken op een lage opbrengst maar een subliem resultaat! Je kunt natuurlijk wel water en suiker toevoegen, wordt vast ook heel lekker. Maar 20 liter water klinkt veel, hoeveel kersen wil je op 20 liter water toevoegen?

 

Kersenpitten worden ook wel meevergist, zelfs vooraf gebroken voor nog meer smaak. maar mocht je dat doen wees dan heel ruim met je voorloop. Mijn eigen keuze zou zijn de pitten idd te verwijderen.

 

Wat betreft de gist, gebruik een wijngist of champagnegist. Bakkersgist kan wat smaak betreft ook wel maar geeft een flinke laag residu in je emmer. Maakt niet zoveel uit. Gebruik in ieder geval geen turbogist, dat is zonde van de smaak.

 

Misschien start ik eerdaags ook nog eens een kersenprojectje, Kirsch kan heerlijk zijn!

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh ja Jack,

Als je hiermee aan de slag gaat, zou je dan een nieuw topic bij recepten willen openen? Dan gaan we je Kirsch verhaal volgen en is het gemakkelijk terug te vinden 🙂

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rob..

Ik heb al een soortgelijke..

Maar wat is wijsheid ? De ontpitte kersen erna door een sapcentrifuge ? en dan gisten . Of de ontpitte kersen in 20L water en laten gisten ?

Welke gist is t beste ?

 

Grz Jack

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klinkt geweldig, mooie tips ook! Wil ook graag kersen gebruiken. Op 20 liter water 5kg kersen? Helaas zijn kersen alleen erg duur. Als ik ze ook goedkoop kan krijgen ga ik dat ook doen. Heb hier alleen nog drie emmers whisky mout staan dus die moeten eerst verwerkt worden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In Duitsland staat KIRCHWASSER 42% gewoon bij de supermarkt op de plank.

Het wordt gemaakt van sauerkirchen (zure kersen) en ziet er uit als jenever.

Ik vind het persoonlijk niet zo bijzonder en opteer eerder (zeker bij zoete kersen) voor gemacereerde kersenlikeur, waar veel meer smaak aan zit.

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Om hoeveel kersen gaat het?

 

Als je 5 kilo kersen hebt en je doet daar 20 liter water bij dan proef je weinig kers terug.

 

Doe maar niet in de centrifuge, wordt een bende. Maal fijn in de blender en kook het even op, af laten koelen naar onder de 50 graden en zakje pecto enzymen erbij zodat de pectine wordt afgebroken. Dan wordt het nog vloeibaarder. Champagnegist erbij en wachten tot het is uitgegist en stoken maar.

 

Dit is de manier met de laagste opbrengst en hoogste kwalitiet.

 

Wil je meer opbrengst dan zou ik bij 5 liter kersenprut (dus 5 liter nadat de pitten zijn verwijderd) maximaal 5 liter water doen en 1 kilo suiker. De gist kan veel meer suiker aan maar je wilt ook geen scherpe Kirsch. Suiker verpest de mooie kersensmaak. je hebt dan een iets hogere opbrengst die nog steeds erg lekker is.

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, ikzelf ben er echt dol op. Net als alle andere Eau de Vie's die je in duitsland in de supermarkt kunt kopen. Als ik daar ben neem ik van alles mee, peer, appel, abrikoos, gemengd en natuurlijk de kirschwasser, dat ook een echte eau de vie is.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk jan..... Hier kan ik iets mee... Dus zoveel mogelijk kersen en zo weinig mogelijk water..... En veel geduld...... Eerst maar eens de kersen gaan plukken..... Dan de appels.... Peren...... Pruimen...... ;)... Bedankt

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk jan..... Hier kan ik iets mee... Dus zoveel mogelijk kersen en zo weinig mogelijk water..... En veel geduld......

 

Dat geduld valt wel mee hoor, na een weekje zijn alle suikers wel uitvergist. Je hoeft ook niet volledig te klaren. Als die laag gist op de bodem maar niet mee gaat je ketel in. Voorzichtig overhevelen dus.

 

Na het stoken aanlengen met water tot drinksterkte en laten huwen. In het begin ruikt het misschien een beetje scherp, maar na een weekje ongeveer herken je de kers weer als je er aan ruikt. Houd het iets sterker dan 40% zodat je een flesje in de vriezer kan bewaren als je van een koude borrel houdt.

 

 

Beantwoorden
Pagina 6 / 11
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?