OK, ik was van plan een Birdwatcher op te zetten, dus met suiker en tomatenpuree. Ik denk dat ik die 4kg aanhoud. Bedankt voor je info JohnDoe!
Geen probleem, succes!
Maandagavond kan ik het morellensap ophalen. Veel eerder dan verwacht. Dan direct beginnen aan het Kirsch project. Het sap komt namelijk niet in bag in box wat ik verwacht had, maar het wordt ter plaatse getapt, net zoals de melasse van pino. Zelf steriele vaten meenemen en direct verwerken vanwege de bepertke houdbaarheid.
He 2017 sap is nu al uitverkocht. (zijn ook aardig wat morellen die ze hebben moeten persen. 50 liter voor Lummel en 50 liter voor mij. Ik vraag me af wat hun totale opbrengst aan sap is....)
Lummel, heb jij mijn mail hierover nog gehad?
Gisteren bij Body & Fitshop 10 kilo dextrose besteld en nu al binnen, top geregeld! Lekker spul trouwens, het is Dextro Energie in poedervorm. Hoeveel ik ga gebruiken moet ik nog bedenken.
Als het sap binnen is open ik een nieuw topic over kirsch. Ik ga nu nadenken over welke gist ik ga gebruiken. ik denk dat ik voor de Pot distillersgist ga.
Jan, ik weet niet wat jouw dextrose kost, maar hiet een leuk prijsje voor 25 kg dextrose, die je uiteraard ook kunt gebruiken bij de bereiding van likeuren en komboecha:
http://www.poederpiraat.nl/dextrose/traubenzucker-25-kg
Goede prijs hoor. Ik heb 2,10 betaald inclusief verzenden.
Maandagavond kan ik het morellensap ophalen. Veel eerder dan verwacht. Dan direct beginnen aan het Kirsch project. Het sap komt namelijk niet in bag in box wat ik verwacht had, maar het wordt ter plaatse getapt, net zoals de melasse van pino. Zelf steriele vaten meenemen en direct verwerken vanwege de bepertke houdbaarheid.
Lummel, heb jij mijn mail hierover nog gehad?
Als het sap binnen is open ik een nieuw topic over kirsch.
Nou dat is wel heel snel gegaan had de bestelling nog niet eens geplaatst. Maar heb gauw gebeld en ik kon toch nog maandag 50 liter ophalen. En ja dat vergisten is ook nog een dingetje. Pff het mag niet mislukken voor die prijs. Maar het kirsch seizoen 2017 van stookforum is een feit.
Sapgisting: Het sap wordt gemeten en het suikergehalte eventueel aangepast. Hierna het sap inverteren door het zachtjes 15 minuten te laten sudderen op een vuurtje om het vergisten te versnellen alsmede de stank tijdens het fermenteren drastisch te verminderen. Na afkoelen het fruitsap in de gistingsfles of vat hevelen. Voeg een zakje (5 gram) pectolase toe en laat een dagje werken.Vervolgens de giststarter , gistoplossing en indien nodig ook gistvoedsel toevoegen. Daarna waterslot aanbrengen. Schud de gistrecipiënt enkele malen per dag gedurende de eerste drie dagen. Daarna éénmaal per week.Einde van gistproces is afhankelijk van de temperatuur maar normaal na 6-8 dagen
Ik ga het sap niet meer koken, misschien een deel om de dextrose op te lossen.
Wel een zakje pecto enzymen, niet echt nodig maar voor eventuele pectine af te breken doe ik het wel.
Ik ga de 22e op vakantie, laat het lekker bezinken tot ik terugben. 4 augustus. Dan een dagje plannen om alles te stoken met de koperen alambiek.
Bekende zakken 😉
Bekende zakken 😉
Ja ik had het onthouden van jou 🙂
Dat koken is ook om eventuele bacterien af te doden, omdat de morellen na het plukken alleen maar zijn geperst en er dus net als bij bier, er schadelijke bacterien mee kunnen groeien tijdens de vergisting.
Het kan idd geen kwaad, maar is een hoop werk en het is niet nodig. Ik heb al heel veel fruit gestookt en nog nooit gekookt. Alleen een deel om de suiker in op te lossen. ook vroeger bij het wijnmaken nog nooit sap gekookt.
Dit morellensap is overigens wel behandeld met 2 gram sulfiet per 10 liter. (doe ik zelf ook niet maar dit is door de boer al gedaan)
De boiler van de t500 is handig om 25 liter sap te koken.
Maar begrijp ik uit de foto van het gistzakje dat je maar 8 liter sap hoef te gebruiken op een vat van 25 liter. Dat zou 150 liter stookwijn zijn in plaats van van de 50 waar ik mee gerekend had.
Zou je met champagnegist het sap zonder toevoeging van suiker en water kunnen vergisten? Dat was de gedachte van mij en voor de zekerheid koop ik dan 16 liter extra om 2 van die gistzakjes te proberen. Weet ik ook gelijk het verschil.
Het sap wordt gemeten en het suikergehalte eventueel aangepast. Hierna het sap inverteren door het zachtjes 15 minuten te laten sudderen op een vuurtje om het vergisten te versnellen alsmede de stank tijdens het fermenteren drastisch te verminderen.
Het aantal liters sap die je nodig hebt is afhankelijk van het suikergehalte van de morellen. Het zijn sauerkirschen die dus niet zoveel suiker bevatten als zoete kersen (11%)
Op het gistzakje adviseren ze idd af te vullen met water. maar dat kost je hoe dan ook smaak. Het kan wel hoor. Ook bij appelwijn ging vroeger bij mjn ouders zo 10 liter water met suiker op 15 liter appelsap. Ik zelf ben meer van het pure, veel smaak. Wel ga ik dus dextrose toevoegen voor een hogere opbrengst. Ik denk dat druivensuiker minder kwaad zal doen aan de smaak dan een vergisting met kristalsuiker.
Je kunt natuurlijk wel proberen om met champagnegist een deel te vergisten. het vergisten gaat sowieso goed, de gist is ook prima. Maar de opbrengst is laag. Je zou zo wel een heel goede kersencider kunnen maken. als hij te zuur is kun je aanzoeten met niet vergistbare suikers of zoetstof 🙂