Bedoel je de pomp van de Grainfather?
Wanneer je je wort wilt koelen ga je eerst de koeler desinfecteren door er de kokende wort voor een aantal minuten door te laten lopen. Dus ik denk dat hij wel 100 graden aan kan.
ja ik bedoel de pomp is niet echt nodig voor wat wij thuis doen met sous vide.
Alleen als je hem echt helemaal vol zou stoppen met vlees dan praat je al snel over meer dan 10 kilo ja dan zou ik de pomp gebruiken. en de pomp kan 98 graden aan.
ik pomp mijn ketel altijd leeg als ik klaar ben met stoken
Ook weer opgelost. Ik ben overigens verschrikkelijk benieuwd naar de smaak van de koperen helm op de Grainfather t.o.v. mijn gewone alambiek ketel op stoom.
Vind de t500 overigens wel gemakkelijker met de Reflux dan de Grainfather maar ik moet dat stoken op vermogen nog ontdekken. Als ik het ooit ga uitzoeken want ik heb de t500. En die gaat nooit meer weg
Ik ook Lummerl ben nu aan mijn eerste melasse begonnen en zal deze gaan verstoken met de koperen helm zou voor mij ook weer een uitdaging zijn en zal misschien nog wel met wat vragen komen
Ik krijg in ieder geval over 2 weken een mooie vergelijking van de Grainfather met helm, mijn gewone ketel en wat the fuck, nou we toch bezig zijn ook nog een keer de helm op de t500. Heb de rum en wodka nog niet klaar staan moest vandaag de hut eens nodig opruimen. Ga ik morgen denk ik doen maar de kirsch staat al wel. Dus ik wacht ook in spanning op de zending van Jan.
de kirsh wil ik ook nog een keer proberen maar eerst d rum 20 liter melasse en dan wil ik op whiskey storten
Wel ik heb de alambiek condensor (gewoon op de T500 weliswaar) en heb voorheen een 5L potstill gehad (dus kan daarmee vergelijken), mijn mening is dat de alambiek condensor het heel goed doet. Redelijk warm product, de liebig had iets groter mogen zijn maar werkt goed. Makkelijk voor te strippen 23-25 liter binnen de 2 uur gestript, spiritrun van 15-20 liter een beetje langer maar ook heel erg snel. En absoluut smaakvol. Je moet de temperatuur wel goed in de gaten houden bij een spiritrun, maar als je de instructies volgt van de gebruiksaanwijzing en goed je cuts maakt/ samenvoegt onderdoet de ketel niet tov een potstill (au-bain-marie kan ik niet vergelijken maar ik vermoed dat au-bain-marie potstill het wellicht fijner kan doen)
Hopelijk zegt het iets voor jullie 😉
ik volg je en dat klinkt veel belovend maar ik heb juist het idee dat de Grainfather dat nog beter kan als de t500. Waar de t500 beter is qua reflux. Kan het niet beredeneren en doe dan ook geen moeite maar het is een gevoel wat ik heb. Maar proefondervindelijk ga ik erachter komen.
Ja ik denk wel dat de grainfather beter voor de alambiek condensor is. De T500 boiler pompt gewoon heel veel warmte uit daarom dat je de temperatuur heel goed in de gaten moet houden. Terwijl bij de grainfather je rustiger kan gaan en hele mooie cuts kan maken (denk ik he) Dus mss zou de grainfather met alambiek condesor wel kunnen tippen aan een au-bain-marie ketel. Maar ik heb beiden (au-bain-marie en grainfather) niet dus ik wacht geduldig op jullie ervaring met het toestel 😉
Zal nadien wel beslissen of de grainfather een slimme aankoop is (voor mij)
Dat is ook precies wat ik hoop. Met de t500 zou het te hard gaan voor een beetje goede kwaliteit was mijn gedachte. Maar nogmaals het is een gevoel. Als het echt de ketel op stoom benaderd ben ik blij als een kind. Dan kan je lekker bij de kachel, goede kwaliteit wodka of kirsch van rond de 5 % procent lekker strippen en overhalen vanaf de bank inplaats de alcohol met suiker opjagen, ten koste van de smaak, om snel klaar te zijn. Ideaal!
Wel ik denk dat je heus evengoed kan strippen op vol vermogen of met de T500 boiler omdat je juist veel water en smaak wilt mee verdampen op dit moment, maar spiritrun zal beter gaan met de extra controle van een grainfather. Zeker eens te meer wanneer je een kleinere (-10L) hoeveelheid stookt als spiritrun. Daarom wacht ikzelf op min 15 liter striprun voor ik aan een spiritrun begin.
Dit is een deel theorie natuurlijk gezien ik de grainfather niet heb
maar ik moet dat stoken op vermogen nog ontdekken.
Hoy,
hier heb ik uitgelegd hoe je op vermogen kunt stoken
http://www.stookforum.nl/thread/grainfather-connect-nieuwe-control-unit/
grts.
Wel ik denk dat je heus evengoed kan strippen op vol vermogen of met de T500 boiler
Hoy,
Ik heb speciaal de nieuwe controlbox op de grainfather gekocht om den eerste stook te doen, omdat strippen op vol vermogen met den allembiek helm veel te hard gaat, als dat zo is met de grainfather zal dat wel zo zijn met de T 500, hij kookt over het disdillaat is troebel enz.., ik begin op vol vermogen om dan als hij begint te lopen naar 55 % te gaan en dan als het nodig is op 60 % te zetten.
grts
met de reflux werk ik wel op vol vermogen omdat je de alcohol % kunt een beetje sturen met de reflux.
en nog niet voorgehad dat hij overkookt, ik denk dat dat is omdat de reflux terugloop geeft naar de ketel.
grts.
Hoy,
Ik heb speciaal de nieuwe controlbox op de grainfather gekocht om den eerste stook te doen, omdat strippen op vol vermogen met den allembiek helm veel te hard gaat, als dat zo is met de grainfather zal dat wel zo zijn met de T 500, hij kookt over het disdillaat is troebel enz.., ik begin op vol vermogen om dan als hij begint te lopen naar 55 % te gaan en dan als het nodig is op 60 % te zetten.
grts
Met de T500 boiler en alambiek condesor nog geen last van gehad, ik gebruik meestal wel een anti-foaming agent. Maar de keren dat ik het vergeten was had ik ook geen overkoken of troebel distillaat. Ik gebruik geen boil-enhancers en laat de mash lange tijd staan, meestal 3 tot 6 weken. Overhevelen dag laten rusten en dan terug overhevelen. Ik laat de mash "vallen" in de emmer elke keer zodat alle koolzuur zeker lost
En de anti-foaming agent dat ik gebruik is minder dan 1 enkel dopje, het is enkel om de oppervlakte spanning te breken dus veel is niet nodig