ik weet wat ik verkeerd heb gedaan ik hem de temp op 100 gr gezet in plaats van 87 .
en jij heb tussen door je temp steeds langzaam verhoogd
stom van me hhahahaha
Eerste heb je gelijk in, ik begon op 87 graden met vermogen 75% maar ik hoefde de temperatuur niet meer te verhogen. Hij loopt gewoon door met dit vermogen.
Temperatuur verhogen deed ik de eerste keer toen ik iedere keer met de hand een graad verhoogde, dat deed ik als de reflux stil viel. Toen wist ik nog niet hoe ik moest stoken op vermogen, daar kwam goddank Dumo mee.
Maar als je begint op 87/88 graden met 75% vermogen valt de reflux niet stil is mijn ervaring
loop de temp dan van zelf op omdat er steeds minder alc in zit ?
Klopt hij loopt vanzelf naar de 100 graden en vanmorgen heb ik even de alcoholmeter in het restant gehangen en dat was 0. Dus als je het doet zoals ik het gedaan en gezien heb ben je bij 100 graden helemaal klaar. Geen druppel alcohol meer.
de volgende keer als ik een turbo ga stoken ga ik het op die manier proberen .
ben nu met mijn melasse bezig en hoop deze over een anderhalve week.
door mijn mooie helm te halen 😉
Ik mijn wodka, moet Jan wel terug zijn tegen die tijd anders heb ik geen helm. Heb er ook zin in.
Maar toch een serieus advies, probeer het nog eens met de Grainfather zoals ik het gezegd heb dat komt straks stoken met de helm ten goede. Effe oefenen is niet verkeerd. En nogmaals ik heb 95% gezien dus dat kan je ook halen.
Ik denk overigens ook dat ik veel geleerd heb met het stoken op stoom dat scheelt vast. Gewoon spelen met de temp en koelwater. Dan haal je het
Ik ga het zeker doen de volgende keer Lummel en zal het dan ook melden hier.
Ik vind 92 % genoeg maar als 94 a 95 Haalbaar is dan wil ik daar zeker een keer voor gaan.
ketel loopt hier weer mooi stabiel en bijna twee liter weer terug nog twee liter te gaan.
zit weer mooi op 92 % hier
Leuk dat op vermogen stoken ook bij jou gelukt is met de refluxkolom maar het wordt natuurlijk veel interessanter met de koperen helm. Ik heb een ketel op water/stoom die ik door het rumproject aardig onder de knie heb maar denk dat je met de Grainfather nog nauwkeuriger kan stoken. Weet het eigenlijk wel zeker het enige wat ik met afvraag is of de kwaliteit bij beiden ketels het zelfde is. En daar moet ik helaas nog effe op wachten.
heel intressant
T500 terug in de doos steken precies en grainfather dringend testen
bedankt iedereen voor de uitleg
Iemand een idee. Mijn GF heeft na een proefrun met water vandaag zijn eerste maisch mogen maken, Alleen ik moest bij opwarmen op vol vermogen (niet wanneer de gevraagde temp genaderd wordt en het apparaat minder gaat sturen) steeds de reset indrukken. Eenmaal het klikje van de beveiliging gehoord gaat ook na een poos de connect box klikken.
Waterpomp liep, voldoende water bij de mash, mash loopt ook goed door. Ik lees dat dit een groot probleem bij de GF is.
Geen idee maar het klinkt niet goed. Bedoel je met de reset het knopje aan de onderzijde van de Grainfather?
En wat bedoel je precies met het klikken van de connect box?
Staat je schakeleer op "Normal" of op "Mash"?
Met klikken: maakt een klikgeluid en gaat even uit dan aan en continueert maisch programma. Stanbd schakelaar: daar ben ik confuus in. Staat niets van in de handleiding, maar ik heb hem ingedrukt. Afhankelijk of er vol vermogen of half vermogen ingaat brand de lamp of knippert deze. De connect (de nieuwe) doet de stamd van de schakelaar zelf. Het lijkt wel aan/uit.
Nu de GF weer vrijgegeven is, zie ik enorme zwarte aanslag op de bodem. Dat verklaart alles. Mijn graan heb ik grof gemalen met een handmolen (voro wiskey niet boor bier), maar blijkbaar gaat er teveel door de bodemplaat heen. Iemand een idee hoe ik dit aanbranden kan voorkomen. De molen is een plaat en geen wals. De platen staan creditkaart dikte uit elkaar. Overigens de aanslag wil er nog niet zomaar af.
Aanslag is makkelijk te reinigen. Een tijdje met azijn laten weken dan met een afwasborstel of sponsje is het zo weg. Aanbranden is meestal suiker.
Ik heb zelf een walsenmolen, de andere molen ken ik niet. Heb je de wort ook gekookt?
Afgaande op wat je schrijft krijg ik geen helder beeld van wat en hoe je e.e.a. hebt gedaan.
Maisschema is 52 graden 30 minuten, 63 graden, 40 minuten, 73 graden 30 minuten, 78 graden, 10 minuten, dan koelen. Al in stap 1 ging het fout. Fout die ik gemaakt heb is de wort in het koude water hangen. Ik lees elders dat het water beter eerst heet kan zijn omdat het mout deeltjes in suspentie houdt. Gekookt heb ik de wort niet. De 78 graden stap heb ik niet meer gehaald na een hele middag touwtrekken aan dat ding. Die aanbrand wil ik volgende keer wel voorkomen,