Dank je, had hem al verschillende keren bijna als frisbee gebruikt. Ik heb geen hond en als ik hem weggooi komt ie nooit meer terug. 😉 Ook goed om te weten, de Grainfather staat bij de kraan, maar hij zal me niet vertellen hoe het moet. Blijkt het gewoon een stuk electronica, die gevuld is met rook. Als de rook er uit is doet hij niets meer. 🙂 🙂 🙂 .
Dus ik moet een boom zoeken voor diegene die de gebruiksaanwijzing bij GF heeft gemaakt. Wat een elende , en met een beetje water poef, en alles wordt nieuw.Â
Ik ben begonnen met een Bourbon te maken, had een hoeslaken gebruikt als brew in a bag. Vanwege de fijne maisdeeltjes. Hoeslaken is te fijn en de Grainfather liep over.
Toen het hoeslaken opengesneden en nu aan het circuleren, maar ben bang dat alles gaat verbranden of de pomp een probleem gaat krijgen.
De bovenste plaat is ook makkelijker omdat er dan een laagje mout-stof aanwezig is en dat glijdt ook wel prima.
Â
Gebruiksaanwijzingen schrijven is een vak apart 🙂
Die Noren snappen daar (nog) helemaal niets van.Â
Heb de pomp maar uitgezet, liever een batch weggooien dan dat ik de pomp naar de vernieling help.
Waarom heb je e.e.a. niet gewoon in de moutkorf gedaan? Was het te fijn geschroot/gemalen?
Ik denk dat je het beste eerst geschroot mout onder in de korf had kunnen doen en dan het mais.Â
Â
Wanneer je nu roert zal er niets aanbranden denk ik. Regelmatig over de bodem roeren. Het filteren zal wel moeilijk gaan en ben bang dat je pomp ook vast gaat lopen.
Heb de pomp maar uitgezet, liever een batch weggooien dan dat ik de pomp naar de vernieling help.
Slim 🙂
Ellende met 2 ellen, ik blijf een spelling fetisch houden. (Fetisch = oude spelling, Fetish = de jeugd is te lui om fatsoenlijk te leren schrijven.) Even als electronica, volgens googel fout, maar volgens diegene die nog DICTEE op school hebben gehad, de enige juiste spelling. Helaas duurt maïschen lang, als alles automatisch gaat. Valt het op?
De mais was te fijn inderdaad, probleem met vullen was dat de mais de mout omhoog duwde. Ik had eerst de mout gedaan en daarna de mais.
Roeren gaat hem ook even niet worden ben ik bang, pomp staat uit en we gaan op goed geluk verder. Ik kijk aan het einde wel of ik nog hoop heb, anders opnieuw proberen maar wel een kookzak bij Jan bestellen.
Met de kookzak kan ik de pomp wel laten draaien? Nu was de doorloop door het hoeslaken te laag en ben ik ook ietwat huiverig voor de kookzak.
Â
Het feit dat bijna niet een leverancier gemout of ongemout maïs aanbiedt is niet voor niets denk ik. Meestal worden enkel maïsvlokken aangeboden. Maïs wordt al snel een pap. Ik hoop dat je e.e.a. toch nog kunt redden.
Â
Als de kookzak niet te veel maïsmeel doorlaat denk ik dat je de pomp wel gewoon kunt laten draaien.Â
pantykous als zeef doet nadien wonderen. 2 kousen over elkaar rustig op de lekplaat van je GF leggen 2e plaat erop om niets te laten verschuiven. Eerst de wand met plantenspuit natspuiten, zodat je silicone ring niet verschuift. (ze zeggen dat het helpt)
Het is geen meel maar maïs gries dus fijne korrels.
William ik ben niet in het bezit van kousen op het ogenblik, heb wat anders liggen wat als zeef kan dienen dus we kijken na het maischen even.
Vandaag heeft alles tegengezeten, heb de Graanvader even snel afgespoeld want ik krijg het nu niet voor elkaar hem op dit ogenblik helemaal schoon te maken. Denk dat ik dan onderdelen ga lostrekken.
Het ligt ook niet aan het apparaat maar aan mezelf, dat maakt het er nog niet veel beter op. Tegenvallende opbrengst van 12 liter met een SG 1.060 (had 20 liter met hetzelfde SG moeten zijn).
Leuke van alles is nog dat de pomp verstopt raakte waardoor ik vanuit de Graanvader zelf heb moeten overgieten, zonder koeling. Er staat 12 liter van 45 graden te wachten op de gist. Ga even een sigaret roken en buiten proberen af te koelen.
Je kunt de bal verwijderen, maar ook een kookzak om het raster leggen. Bij de grainfather komt er er precies op aan. Niet te fijn het graan malen, rest in zakjes doen. Af laten lopen, de bal verwijderen (en de veer), en dan overpompen. Nooit iets doro de overflow laten lopen, zodat de bodemplaat en pomp schoon blijft.
Tijdens maischen het pompwater in een metalen hopper filter laten lopen helpt ook om helder bier te krigen. De vliesjes moeten voor het filteren zorgen.
Hoi Thex, dit ging om een Bourbon maken en ik maakte me zorgen over de fijnheid van de maïsgries. Samengevat is het volgende misgegaan;
- Laten geleren van de mais in plaats van in 3 keer te koken, in tegenstelling tot de meesten hier heb ik alleen pannen die klein zijn. Mais hield veel vocht vast.
- Gebruik van een hoeslaken, dit is te fijn om genoeg doorstroming te krijgen waardoor de pomp meer wegpompt dan onder bijkomt. De boel overstroomt dan.
- Het opensnijden van het hoeslaken als gevolg van het overstromen, heerlijke beslissing dit. Maisgries onderin terecht gekomen waardoor uiteindelijk de pomp verstopt raakte. De pompfilter was helemaal verstopt, ongeveer een eetlepel aan mout uiteindelijk uit de pomp gehaald voordat deze weer liep (tijdens het schoonmaken).
- Door de verstopte pomp kon ik de wort (deels) niet via de koeler laten wegsluizen naar het vergistingsvat. Uiteindelijke temperatuur was 45 graden.
- Omgevingstemperatuur was te hoog (~32 graden) waardoor het gistingsvat niet wilde afkoelen en midden in de vloeistof de temperatuur nog te hoog was. Dit zorgde ervoor dat de wilde gist die ik gedurende twee weken had verzorgd ook dood ging, eigenlijk nog het meest jammere aan dit verhaal.Â
Buiten dat zijn nog wat dingen misgegaan tijdens het schoonmaken voornamelijk door ongeduld en lichtelijke boosheid. Straal van 60 graden water met grainfather cleaner nog in m'n gezicht gekregen etc.Â
Voor de volgende keer pakken we het anders aan, het koken van de mais in een kookzak in de grainfather met 10 liter water. Dan 9 liter toevoegen van 10 graden (red ik uit de kraan), dan zou ik op een 57 graden moeten uitkomen en kunnen we beginnen. Ik denk de pomp ook niet meer gebruiken en de maischtijden verhogen.