Meldingen
Alles wissen

Alsem (Artemisia)


Psycat
Berichten: 623
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Artemisia

 

Wel, het is moeilijk om de aardappel te overtreffen. Die geeft ons friet en wodka. Alhoewel, rogge geeft ons brood, bier en whiskey. Over opium, morfine, heroine en maanzaad zullen we het best niet hebben.

Nu, met de lente die losbarst, denk ik mij in 2025 te concentreren op kruiden en bitters. Groeit immers in de tuin en kan je in de natuur foerageren.

Nu wist ik van het bestaan van genepi, dragon en absinth maar ik leer nu pas dat het

in feite 1 famillie van planten betreft. Verschillende soorten artemisia (bescherm en zeldzaam) worden gebruikt voor de aanmaak van de enige echte Genepi. Absinth gebruikt ook Artemisia (Alsem).

Nu blijkt dat dragon, vaak gebruikt in de keuken, ook Artemisia is. Vandaar mijn vraag

Kent er iemand een drankje op basis van dragon (Artemisia Dracunculus) of gebruikt er iemand hier dit kruid om te distilleren ?

 

Hier kan je info over de Alsem Familie vinden

https://www.infoflora.ch/en/flora/artemisia-glacialis.html

 

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10621

@psycat het zijn allen kruiden uit bijvoet familie.

Genepi wordt meestal als ook genepi drank verwerkt met uitsluitend wat toegevoegde vanille.

Absint is een kruiden drank met meerdere recepturen.  Van oudsher enkelt venkel alsem en anijszaad . De alsem hoort te bestaan uit alle delen van de plant van wortel tot bloesem

Maar verschillende windstreken verschillende recepten.  

Ook worden verschillende soorten bijvoet soorten wel gebruikt dus mengsels van . Ook Dragon wordt daarin wel gebruikt.

Dragon komt ook in meerdere kruiden dranken wel gebruikt.  Diverse kruiden bitters zijn er toch te vinden met dragon en engelwortel..  in de moderne dranken gaat men meer voor "frisse" smaken en raakt dragon engelwortel en alsem wat uit uit de tijd. Mede ook doordat het steeds prijziger wordt. 

Helaas is de beste alsem niet meer te krijgen . Die kwam juist uit Oekraïne streek rond Tsjernobyl.

De alsem van boven de Alpen streek is van mindere kwaliteit . 

Alsem Uit noord Frankrijk, België, Nederland, Denemarken grootste deel van Duitsland is eigenlijk gewoon te slecht voor een goede absint of iets dergelijks van te maken. 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@psycat leuk dat je je hier in verdiept! Toevallig wilde ik net een topic gaan starten over het gebruik van artemisia abrotanum maritima. Uit dezelfde familie.

Ben heel benieuwd of hier mensen zijn die wel eens deze kruid puur hebben gebruikt in een drank

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 623
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

"Alsem Uit noord Frankrijk, België, Nederland, Denemarken grootste deel van Duitsland is eigenlijk gewoon te slecht voor een goede absint of iets dergelijks van te maken. "

 

Hi Robbert,

 

Ik kweek Alsem (Arthemisia Absinthium) in mijn tuin in Belgie. Resultaat zijn sterk groeiende planten met een typische doordringende geur en smaak. Vergeleken bij de als https://distilleriedesalpes.com/em die ik koop bij de herborist, best een goede kwaliteit.

Bedoel jij dat Arthemisia Absinthium kwaliteit gebonden is aan hoogte ? Grond ? Microklimaat ? Ik begrijp dat dat wellicht het geval is voor Arthemisia Glacialis die op grote hoogte voorkomt en die men gebruikt in de traditionele Genepi. Maar Absinth ? Gezien de massale productie van Absinth voor de legale ban (pre 1915) lijkt het me niet waarschijnlijk dat er alleen alsem uit de bergen werd gebruikt.

 

Ter info

Artemisia Absinthium = Grand Wormwood; used in absinthe

Artemisia Pontica = Roman Wormwood; small absinthe; often used in vermouths

Artemisia Vulgaris = Common Wormwood; mugwort; used in Herbsaint, vermouth, and other products

Artemisia Genepi = Genepi, used in Genepy liqueurs

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10621

@psycat ik ben begonnen met destilleren juist om absint te maken . Door de jaren heen al heel veel oude recepten van voor 1912 gemaakt. Absint Recepten uit verschillende streken. 

Genepi maak ik bijna elk jaar . Ik heb nu nog voldoende kruiden voor een flink aantal liters zelfs in huis.

De kwaliteit van alsem is zeker afhankelijk van grond , hoogte , klimaat  , vochtigheid  .

Maar dat geld voor allen bijvoet soorten .

Nederland bijv . Klei en zandgrond , temperatuur, en zeelucht zorgt dat wat hier groeit echt niet goede kwaliteit geeft.  Muffe zooi  .

Ik krijg mijn verschillende Artemisia a types kruiden via via  Uit zuidelijke alpen.  

 

De moderne absint nu in de winkel is meer een pastis met alsem bijsmaak dan de oude absinth van voor 1912 .

(

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 623
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert,

Vraagje over Dragon. 

Heb je in je oude recepten een (alcoholisch) drankje dat op basis van dt kruid gemaakt is ? 

Het heeft een anijsachtige smaak dus per definitie wel nuttig om mee te gaan experimenteren

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10621
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja ik heb diverse recepten uit de ' oude doos" met o.a. Dragon . 

Ik heb niet alles in mijn hoofd dus moet ik even voor je naslaan. Dat wordt later deze week of volgende week  . Zit wat met ziekenhuis perikelen nu .

ik kom er op terug.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 623
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Eerst en vooral  :  hoop het beste met je gezondheid.  Hoop geen problemen met de lever 🙂

Genoteerd voor de kruiden.  Zal in de vakantie eens in de bergen gaan plukken.

Op voorhand dank voor recepten met dragon.  Ben er echt benieuwd naar

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10621
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hoop dat ik snel goed heb omgerekend van gallons recept ,

Per liter alcohol 100 proof   (+/- 50 % )

12 gram VERSE dragon.

Zest van 2 limoen en van 2 citroenen.

Anijs zaden  15 gram .

Venkel vers 10 gram .

1/2 vanilla boon

4 weken massereren  .

Filteren en daarna met 300 mil  suikersiroop aanvullen.

 

( Nee niet mijn lever die is perfect  maar nier problemen .  Ouderdom)

Beantwoorden
2 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 623

Hi Robbert

Bedankt voor recept.  Lijkt me interessant. 

Citroen+Anijs+Dragon Combinatie

Ga ik eens proberen.

Heeft die drank een naam ?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10621

@psycat  naam is iets als : olomoucké prso

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 623
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Hier tasting notes na 16 dagen maceratie (in het donker).  Zonder toevoeging suiker. 

Kleur : groenig amber. 

Aanzet :  Puur dragon. 

Hoofdnoot :  zoeterig, lichte anijssmaak, dragon.  Niet bitter

Nasmaak :  eerder kleverig Citroen volledig verdrongen,  vanilla niet te proeven, zoet kruidig.

Aangezien de kleur niet bijzonder is ga ik het uitfilteren en er, voor 14 dagen, gentiaan in macereren.  ook een beetje citroenzest bijvoegen.

Indien de smaak daarna niet beter in balans is gaat het de ketel in bij de Khymera (overschotten) voor distillatie met lange kolom.

Alleszins interessant experiment met dragon.  Nogmaals dank

 

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 54
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Misschien moet ik de vraag ook gewoon hier even stellen:

Iemand ervaring met het distilleren van een blanke alcohol met artemisia abrotanum maritima (cola-kruid). Ben voornemens hier wat mee te gaan experimenteren om een soort "cola achtig"  distilaat te verkrijgen. 

Ben benieuwd naar smaak en geur (gezien dit kruid erg sterkt ruikt) en of deze geur in een distillaat te stoppen is.

Ideeen zijn welkom!

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?