Meldingen
Alles wissen

Calciumsulfaat

Pagina 1 / 2

Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb een zak calciumsulfaat gevonden.

blijkbaar had ik die besteld ooit of in het "winkelmandje" gedaan?? 

 

dit is voor zover ik weet om de ph te corrigeren.

ik heb ook citroenzuur.

 

citroenzuur gebruik je om de ph van 7 --> naar 4 te brengen?

calciumsulfaat om de ph van 4 naar 6 te brengen.

 

zeg ik het zo goed.???

 

 

Beantwoorden
27 reacties
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Calciumsulfaat verhoogt de zuurgraad en verlaagt dus de pH waarde. Wil je je pH van 4 naar 6 brengen dan zul je toch iets anders moeten gaan toevoegen dan calciumsulfaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je hebt gelijk erik
T is soms wat verwarrend met fosfaat , sulfaat , chloride , carbonaat , nitraat .
Je leest gauw verkeerd .

Fosforzuur , natrium bicarbonaat , zwavelzuur , natrium hydroxide , werkt ook het makkelijkste .
T is wat meer doseren maar sneller resultaat

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus citroenzuur en calciumsulfaat doen het zelfde?

 

ik raak kats van slag hierdoor.

ik wil om de ph te sturen niet teveel verschillende stoffen hebben.

dus 1 stof om de ph te verhogen van zeg 3 naar 5

en mocht de ph 8 zijn wil ik 1'stofmwaarmee ik hem verlaag van 8 naar 5.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik moet  er ook altijd goed bij nadenken hoor Robbert (de laboratorium opleiding  is ook alweer wat jaartjes geleden)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus citroenzuur en calciumsulfaat doen het zelfde?

Qua pH waarde wel. 

 

Om het moeilijker te maken, je hebt ook nog melkzuur, dat gebruik ik altijd om mijn pH te sturen.

Brouwers gebruiken calciumsulfaat of calciumchloride om pH te verlagen en tevens  om de smaakperceptie van het bier wat te beïnvloeden (calciumsulfaat geeft de perceptie van een wat bitterder bier en calciumchloride die van een zoeter bier).

 

 

 

  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor mij 40 jaar .erik .
Dus zo gaat dat .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In de likeuren , beslag en ook fruit is fosforzuur zwavelzuur en wijnsteenzuur veelal gebruikt voor aanzuren en natrium hydroxide voor te verhogen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor mij (niet verder vertellen) 44 jaar ?

Beantwoorden
Berichten: 1842
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hannibal,  ik begrijp je helemaal ik wordt er ook een beetje draaierig van. Ik wil ook 2 potjes een om de ph te verhogen en 1 om de ph te verlagen. En dan het liefst iets wat je makkelijk kan aanschaffen.

Dan dacht ik aan:

ph verlagen 5 naar 3 : citroenzuur.

ph verhogen 3 naar 5 : Calciumcarbonaat E170.

Maar het zal wel niet zo simpel zijn.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik bezig ben met maischen wil ik de pH graag op 5.2 - 5.4 hebben. Daarvoor zuur ik soms wat aan met melkzuur.

Citroenzuur kun je gebruiken om suiker te inverteren.

Als je een suikerwash hebt zal de gist binnen de kortste keren de pH omlaag brengen en zou ik nooit iets toevoegen omdat te doen. Dan is de pH hoog genoeg houden (boven de 4) de kunst en is verlagen bij mij nog nooit nodig geweest.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor het aanzuren melkzuur , wijnsteenzuur , ,fosforzuur , zwavelzuur en de calciumchloride en calciumsulfaat .
Voor het ontzuren kun je calciumcarbonaat ,
Natrium bicarbonaat en natrium hydroxide.
Bij kleine afweikingen in te zuur kun je ook kraanwater toevoegen .

Beantwoorden
Berichten: 1842
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja zo doe ik het nu. Het kraanwater is hier zo hard dat je er bijna mee op een schoolbord kunt schrijven. Dat calciumcarbonaat neemt zuur op en dat moet je er weer uit scheppen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoeft niet uitgesschept . Bezinksel laat je toch in ketel achter

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?