Ik heb in de (niet erg afgesloten) kast waar ik mijn vergisting zet een Netatmo module gezet en deze meet ook de CO2. Nu zie ik dat de CO2 in de kast bij de start van het vergisten (2 dagen na toevoeging van de champagnegist) is gestegen van 444ppm naar 3550ppm. Dit met een indrukwekkende snelheid. Hier gaat het maar om 45l maar ik kan mij voorstellen dat dit op industrieel niveau serieuze consequenties heeft ..
Serieus indrukwekkende dingen die gistcelletjes ...
Ik vraag mij vooral af hoe het komt dat er een stijging is en dan weer een daling.. Heb je dan iets opengedaan? Wel leuke en interessante grafiekjes.
Open gedaan om te zien of het waterslot al borrelde.
Als de CO2 daalt is het klaar zeker?
Jammergenoeg meet hij maar tot 4999 ppm.
Stel dat ik nu een leeg vat open zet in dezelfde kast en na de vergisting hevel ik rustig de stookwijn over (darm tot op de bodem zodat het niet spettert). Dan heeft dat vat toch ook een beschermend CO2 deken? Je zou ook een vat met CO2 kunnen vullen door een darm van het waterslot naar de emmer te leggen.
Kan je CO2 in spuitbusvorm kopen? Dan kan je na het overhevelen terug een CO2-deken leggen.
Ja hoor, Co2 brandblussertjes. Het is alleen de vraag of het echt helpt want na overhevelen zal er toch uit zichzelf een Co2 hoeveelheid weer bovenop komen te liggen ivm na-gisting/
CO2 deken kan er alleen zijn wanneer continue CO2 wordt aangevuld .
CO2 verdampt aan de lucht .