Namens Jepebe heb ik dit bericht even verplaatst naar dit topic ?de text hieronder is dus van Jepebe.
------------------
ik heb mijn eerste suikermash gemaakt. Tot op heden slechts fruit vergist en gestookt, dus natuurlijke borrels.
Die productie was meestal genoeg voor 1,5 liter moonshine. Nu had ik ineens uit mijn suikerwijn LITERS alcohol. Mijn kleine alambiekje maakte er van 75 tot 9% alcohol van, gemiddeld na 1 stook 50 % (vond ik n goed resultaat)
Nou moest ik er wat mee doen en ik had wel wat plannetjes. T volgende de afgelopen weken gedaan:
2 liter sinaasappel quarante quatre(wachten is moeilijk, groot succes. T lijkt wat na te gisten. Mijn wederhelft drnkt t ook dus de stookketel mag blijven)
2 liter met zwarte bessen in n weckpot, moet nog maanden staan(proeft nu al als pittige lichtroze bessenborrel, maar weet nog niet wat t verder moet worden)
1 liter calvados met n essence van brouwland, zou n maand moeten staan, maar ik vind t veel te licht van kleur
2 liter citroenenjenever, ik heb denk ik foute hoeveelheden genomen, ik vind t veuls te zoet
1 liter eau de vie pruimen met lick essence. (Ik moest ff wennen aan de smaak, het zijn erg rijpe pruimen die men met de essence heeft nagemaakt, maar toch best weg te krijgen!)
4 liter van wat herstookte naloop van peren en wat deense aquavit gemengd met halve liter suikermashwijn, gestookt en leverde 1 liter jajem ruim 50% op. In mn ketel een roster boven de vloeistof met stukjes appel, nu in de fles met eikensnippers, hopelijk levert t n calvados achtig drinksel op
Zelfs zonder de citroenen en de calvados met essence kan ik weer even voort.
Zou je die citroenenmix en evt die calvadoseessencemix met een plas water opnieuw kunnen destilleren? Of is bv alle suiker erin edn probleem? Desnoods mik ik t weg maar als ik t niet zo drink dacht ik de alcohol zo te kunnen recupereren.
Vandaag toch maar weer even ingelogd. Ik denk dat ik op het moment het beste pas bij dit Het grote van alles en nog wat topic. Dan kan ik me niet zo gauw een buil vallen met een onderwerp. Een paar dagen geleden mijn eerste opstelling voor het vergisten van een suikeroplossing gemaakt. Drie Speidelvaten en een jerrycan met waterslot gevuld volgens recept. Dan om de temperatuur op peil te houden zet ik de vaten op een elektrische deken (70 watt, valt dus mee in verbruik) en wikkel ze vaten lekker in met als afsluitende laag een oud dekbed.
Dit heb ik al eerder gedaan met het maken van cider en is me goed bevallen. Nu staat er bijna 50 liter suikerwater lekker te borrelen. Kan niet wachten tot ik weer kan gaan distilleren. Zelf gemaakte cider is al weer voor de helft op.
De paar weken geleden door mij genoemde genoemde 'calvados' staat met houtsnippers te rijpen. Het valt me wel op dat de smaak scherp is. Ik hoop dat dit nog zal verzachten, zo niet heeft iemand ervaring met distilleren van cider (2x) en uiteindelijk een drank van 40% te krijgen, die zacht van smaak is?
Ladywit, het beste kun je de calvados gaan verouderen.
Als de calvados, behalve een scherpe-, ook een droge smaak heeft, kunt u er wat suiker aan toevoegen.
Wat is verouderen?
Ikzelf heb een ketel om weckpotten in te koken. Op de bodem zit een rooster die nodig is bij het au bon marie verwarmen.
Ik zet de ketel op 55 graden en zet daar de 10 liter glazen fles in, die gevuld is met jenever of calvados en sluit hem af met een dubbel stuk kaasdoek (+ elastiekje)
Na 3 uur schakel ik de ketel uit en laat hem rustig afkoelen.
Daarna kun je er evt. wat eiken snippers in doen en hem lageren
Hoy,
Ik heb van mijne eau de vie testen van 250 ml te rijpen gezet op houtsnippers ongeveer 3 gram, om te zien hoe lang het moet rijpen voor ik de chips er uit haal, ik proef er af en toe van, en ik laat al eens iemand anders proeven om eens een ander gedacht te hebben. De smaak werd zachter tot na een week, dan werd het precies terug scherper van smaak ( het was precies dat het naar hout smaakte) ik zei oei da's te lang , tot 3 dagen later ( vandaag) dan kwam er precies een vanille smaak in vanwaar die komt een raadsel, nu ga ik het nog een week laten staan en dan nog eens proeven.
1 van de twee anderen ga ik dan eens proberen te verouderen zoals in dit forum beschreven.
Wat ik wel weet is dat ik de volgende keer halve liter bokalen ga mogen vullen als test 😉
groetjes
Vanille smaak komt uit je hout. Je kan ook iets minder chips gebruiken en hem langer laten trekken, als tijd niet teveel uitmaakt 😉
Ik heb nu mijn eerste vat met suikerwash staan. Ik heb een Finser supergist gebruikt (Salama pikahiiva). Ik heb 7 kg suiker op 23L water. Vergisting verloopt prima en zou, volgens de verpakking ongeveer 4 dagen duren. Ik heb ervaring met bierbrouwen. Ik proef altijd wat jong bier, voor het bottelen. Dit kan al veel zeggen over het eindresultaat.
Proeven jullie ook je stookwijn, voor gebruik? Zo ja, hoe behoort dat te smaken?
Zuur en 'wijnig', zoet zou er volledig uit moeten zijn, niet erg aangenaam
Ik las op dit forum dat iemand de stookwijn (ongedestilleerd) gebruikt om met sap te mixen. Is dat lekker..?
Heb ik ook wel eens gehoord, maar lijkt mij persoonlijk niet zo'n succes. Zelfs al is het nog zo kraakhelder, het blijft een stookwijn en is niet echt lekker. Misschien als je echt behoefte hebt aan alcohol dat het voldoet, maar zo ver ben ik nog niet gezonken haha 🙂
Bah, misschien dat het lekker is met bepaalde (mash) graan of fruitsoorten maar ik kan me dit echt niet voorstellen met een sugarwash
Ik ben van plan mijn sugar wash koud te zetten, als de vergisting geheel is voltooid. Dit een week laten klaren. Daarna wil ik het van het depot, op een schoon vat hevelen. Ik wil met slechts één keer stoken een goed resultaat halen. Is dat realistich, of moet ik een tweede keer overhalen?
Alambiek? voor neutraal te krijgen meer dan 1 keer stoken best
Reflux kolom? perfect neutraal na de eerste stook
Een goed voorbeeld is ons bier, waarvan na het maischen (op verschillende temperaturen koken), de gist wordt toegevoegd en dus de hoofdgisting plaatsvind en na het lageren wordt gedronken.
Zo ook vindt bij appelcider hetzelfde plaats en wordt deze drank na de vergisting zo gedronken.
Ook mede wordt alleen maar vergist en na het overhevelen, zo gedronken.
Klopt, dat is bij alle licht alcoholische dranken zo. Ook bij wijn.
Maar stookwijn, enkel gemaakt van suiker en turbogist is niet lekker. Het kan natuurlijk wel maar ik denk niet dat iemand er echt van kan genieten.
Hallo Jan, het ging me om het antwoord van JohnDoe.
Bah, misschien dat het lekker is met bepaalde (mash) graan of fruitsoorten maar ik kan me dit echt niet voorstellen met een sugarwash