Meldingen
Alles wissen

Diverse Balkanketels

Pagina 1 / 2

Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In deze draad op HomeDistillers staan een paar filmpjes over Balkanstokers.

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=76359

Nou was me dat niet meteen opgevallen, maar Shadylane merkte op dat de ketels wel erg ondiep zijn; het lijken wel bakpannen.

Heel anders dan de in de VSvA gebruikelijke ketels: die zijn veel hoger en smaller.

Dan wordt de vraag dus: zijn daar goede redenen voor en welke zijn dat dan.

Ik heb een beetje de hoop dat ChrisV daar meer over kan vertellen.

Beantwoorden
18 reacties
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hele oude Traditionele manier om ketel te maken .
Meer voor fruit pulp
Kan meer " suderend " langzaam zijn smaken kwijt .
Minder warmte nodig voor voldoende stijging damp
Minder aanbranden .
(Charantaise is ook platter en breder.)

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoiets vermoedde ik al.

Maar waarom zijn ketels als die voor whisky anders van vorm? Die willen toch ook hun smaken kwijt.

En die moonshine-ketels zijn ook heel anders.

Nog even wachten wat Chris zegt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De whiskey ketel is een afgeleide van de alembiek zo die ooit traditioneel werden gemaakt . Herkomst zijn ze nog over aan bakkeleien . Het oude Perzië of zelfs India .
Door eeuwen heen wat aangepast voor gemak en betere flow .

Moonshine ketels zijn eigenlijk weer van de oude koperen water ketels en kookketels afgeleid .
Wat men voorhanden had werd een kap , hoed of kolom opgezet een beetje naar wat Ieren introduceerde in de VSvA
Zo ook met de rum ketels die waren eerst gewone keramische kookpotten met een bolle koperen deksel waar een koper pijp aan was geklonken die door een houten water ton liep om te koelen .
Toen er meer vraag naar rum kwam werden de poten door grotere koperen kookketels waar mee op de suikerplantages werd gekookt vervangen .
Door naar andere te kijken kwamen de spat bollen , hoeden en dergelijke .
Ook de oude balkan ketels werden de hoeden van afgekeken en gecombineerd met alembiek .En ook deze werden via wegen op andere toegepast
( Het was ook de kopersmid die werkte naar wat hij had gezien elders . Overlevering , trail en error )
Revolutionair was dat een ierse koper smid Aeneas Coffey door opgedane ervaringen en experimenten kwam met een twee kolommen installatie wat tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt en dat is de coffey still .
ze worden in iets verschillende uitvoering en materialen nu gemaakt maar de duurste en beste coffey stills zijn geheel van koper en nagenoeg gelijk aan het door coffey in 1830 gepatenteerde apparaat .

De meeste invloed op de type ketels gebruikt in Verenigde staten zijn de ketels voornamelijk door de Ierse emigranten meegebracht .
Daarnaast uit het zuiden de omgebouwe kookketels van de suiker / rum productie ook weer voorbeeld .

heel veel is gewoon ontstaan uit kopieeren , combineren , trail and error ..
Azië , Perzië schijnt bakkermat te zijn van de potten en ketels samen met Turkije , Balkan zijn die ook wat de voorvaders waar veel voorbeeld is van genomen .
En veel van is afgeleid .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Salaam

Bedankt voor de links Kees

Wat opvalt is dat stoken daar een sociaal gebeuren in het dorp is.  Beetje hulp van buren, beetje stoken, beetje proeven, alles open en bloot.

Heerlijk.

Was (is) ook zo in Georgie in caucasus.  Na het stoken, een feesttafel in het stookhok, buren die komen, toast uitbrengen door de toastmaster.  Zingen en genieten van de maaltijd.

Daar is geluk nog heel gewoon maar de inboorlingen weten dat niet.  🙂

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens een anecdote over de Balkan

In Bulgarije bouwde de KP een soort vliegende schotel gebouw annex faloide toren in de bergen.  Een congrespaleis dat de internationale eerde.  Buzludza !

https://www.atlasobscura.com/places/buzludzha-monument

Het dak van het gebouw was bedekt met stevige koperplaat.

Het eerste wat de zigeuners deden na de val van de KP was het koperen dak slopen en stookketels slaan uit de koperplaat.  Nu is dat dak omgezet in stookketels en is het prachtige gebouw ten dode opgeschreven.

Men noemt dit phenomeen vooruitgang.

Schol !

 

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het dunnetje schilletje wat cultuur is verscheen in dit geval in een iets meer bruikbare vorm voor de bevolking.  Ik noem het fenomeen "menselijk falen".  Bedankt voor de inspirerende anekdotes!

groeten Catnip

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vind het wel een mooi gebouw.

Leuke link trouwens, zal eens wat verder neuzen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ken deze ketels niet.in het dorp waar ik kom worden bijna allemaal de zelfde ketels gebruikt.ik gebruik die hier ook.ze werken perfect.alleen wil ik die in koper laten maken.is nog echt handwerk daar.maar ze zijn vindingrijk in de balkan.op het dorp waar ik kom stookt bijna elke fam.er staat al 5 ltr.op mij te wachten hebben ze alvast voor ons gestookt.lief volk.

Beantwoorden
Berichten: 68
(@dewittelinde)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gave ketels zijn dat he! ben erg in dubio om een te kopen van DES. Sociaal bedrijf met werknemers met achterstand op arbeidsmarkt. Geen idee eigenlijk of ze exporteren naar NL. iemand die dat weet?

https://www.des-kazani.rs/kazani-za-rakiju/prevrtac/kazan-za-rakiju-prevrtac-60l-sa-mesalicom/

Beantwoorden
Berichten: 68
(@dewittelinde)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stond laatst een op het forum een van 100 ltr.van colega stoker.kijk bij aanbod.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Iets anders, dat mij inviel toen ik er wat langer over nadacht.

Uit een massa pruimen zonder extra suiker krijg je een stookmassa van hoogstens een procent of 7 alcohol. Met een eenvoudige ketel start je dan op pakweg 55 % en kun je uiteindelijk niet hoger komen dan een procent of 20 of 25 in je destillaat. Tenzij je genoegen neemt met heel veel verlies.

Een acceptabele slivovitz of palinka moet je dan minstens twee keer stoken, maar dat zie je nooit op film. Hoe zit dat? Weet iemand dat?

Een en ander ligt anders bij het gebruik van een bijvat, zoals in de VSvA gebruikelijk is. Dan kun je inderdaad beginnen op pakweg 77 % destillaat en dan een redelijk volume halen met 40 %. Bovendien voegen die vaak suiker toe.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

er zijn diverse manieren om drank te distilleren .
Je kunt alles uitstoken tot op de laatste drup alcohol en dan meerdere overhalen doen .maar waarom zou je op 20% uitkomen wanneer je een ketel inrichting hebt die 55 % zou halen ? . De ketel zou dan met normaal beheer rond 85% van het totale hoeveelheid op percentage van 55% alcohol eruit gooien voor het percentage zal dalen .
zou je bij 10% daling in percentage stoppen dan is het restant niet een groot verlies en je uiteindelijk opvang is nog ruim boven die 40% alcohol .

Het gebruik van een secondair /doubler / bijvat is niet van oudsher om percentage te verhogen maar om aroma's te verhogen .
( het gebruik van Destillatie apparaten met 2 of meerdere vaten is trouwens een Frans /Zwitsers herkomst. diverse afgeleid van de oude charantaise en diens voorgangers zijn beetje de wereld over gewaaid . maar niet een Echt VSvA ding )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook pruimen maar een keer.ik gebruik ook alleen maar zoete pruimen,dat doe ik ook met druiven.anders begin ik er niet aan.druiven laat ik zelfs wild vergisten.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?