Meldingen
Alles wissen

Eerste en tweede stook


Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hallo ik heb even een vraag over de voorloop.

ik ben nieuw in dit proces en lees hier op het forum over het voor de tweede en soms voor de derde keer stoken van alcohol. Maar moet je bij elke keer(tweede / derde ) dat je de alcohol stookt ook het eerste weg doen ivm methanol en foezels. of zijn deze er uit na de eerste stook als je de voorloop weg hebt gedaan.?

Beantwoorden
14 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Marcel,

Het ligt er even aan wat je precies wilt stoken ook nog afhankelijk van het type ketel, in de regel voor 2 keer stoken geldt het volgende;

  • Eerste stook (ruwstook) is bedoeld als volumevermindering en dan vang je alles op van begin tot eind, totdat er geen alcohol meer overkomt. 
  • Tweede stook (fijnstook) is waar je je splitsing gaat maken tussen de gootsteen en eindproduct. Let in het begin op een zure smaak met het proeven van de overloop, zodra deze verdwijnt kun je beginnen met opvangen. Aan het einde wordt het anticiperen en moet je letten op een smaakovergang die ongewenst is.

Misschien helpt het als je even zegt wat je wilt stoken en met welke ketel.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo Alchemist,

Ik heb een reflux still gemaakt en ik ga mijn eerste stook doen met stookwijn die ik gemaakt heb met suiker en turbo yeast.

Maar wil in de toekomst meer met graan en fruit gaan werken. Vandaar de vraag. Maar ik las ook dat, als je met turbo yeast je stookwijn maakt je het ook beter 2x kan stoken.

Maar alvast bedankt voor je antwoord ??

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klopt tegen de bijsmaken. Beter nog is drie keer. Ook bij een suikerwash kun je een voorloop proeven. Als je met graan en fruit gaat werken zou ik een alambiek overwegen.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt Murmillo, dan is dat weer een mooi project voor de toekomst om die te gaan bouwen. Bedankt alvast ??

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Verdun tussen de stookrondes wel terug naar 40%, beetje veiligheid mag. Denk dat het dan wel goed gaat komen dan.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oké bedankt.. ik zal het verdunnen. Bedankt voor de hulp ??

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Verdun tussen de stookrondes wel terug naar 40%, beetje veiligheid mag. Denk dat het dan wel goed gaat komen dan.

Thnx voor de wijze toevoeging. Scheelt weer "one of the guys "

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou tot 30% verdunnen.

weet dat 40 ook kan maar ga liever voor wat extra marge qua veiligheid.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb gemerkt als je hooggradige alcohol destilleerd dat de foezels gemakkelijker meekomen en daarom is verdunnen de boodschap.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdunnen is, zeker als je neutraal stookt, wel verstandig, maar voor de veiligheid hoef je het niet te doen. Als je een 10-% wijn begint te stoken, krijg je al een damp van 50 %, dus dat zou dan ook al explosief zijn. En bij hoge kolommen zit er bovenin ook damp van pakweg 90 %.

Als je begint met 40 % in de ketel, krijg je een damp van 77 %, als je begint met 50 % krijg je een damp van 79,5 %. Dus de winst is klein en het risico op droogstoken wordt groter.

Je moet gewoon geen bougie in je ketel monteren, dan is er niks aan de hand.

Voor stoken op smaak is het sowieso niet zo handig om op hoog percentage te stoken, want dat moet je dan allemaal weer verdunnen en meestal doe je dat met smaakloos water.

Wat betreft de voorloop: ik zou altijd een kleine voorloop aanhouden, want in je koeler zit altijd nog wat van de laatste stook. En dat is vaak naloop die je ook niet wilt hebben. Maar goed, dat is je eigen keus.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maar als de stookwijn begint te koken verdringt de damp de lucht. Een explosie wordt dan onmogelijk want er is dan geen zuurstof.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Duidelijk verhaal Kees22 bedankt.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je stookwijn hebt van meer dan 40 %, en je ketel scheurt of een ander lek, dan is je stookwijn super heet en wordt een brandende vloeistof die overall in de ruimte heftig brandend over de vloer loopt. Ik heb er eens een filmpje van gezien, en was daar erg van geschrokken, dus niet hoger dan 40% in je ketel zou ik zeggen.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat moeten we idd niet hebben gompie.. zo heeft iedereen zijn eigen idee en manier. Ik verdun het gewoon tot onder de 40% dan zit ik save aan alle kanten. Ik ben nog vanalles aan het uitzoeken en proberen. Dus heb nog niet mijn eigen manier gevonden.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?