Meldingen
Alles wissen

Elektrisch vs. Brander

Pagina 1 / 2

Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zit er veel tijd verschil in het stoken met de brander of elektrisch

Beantwoorden
20 reacties
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een brander is gevaarlijker dan electrisch, omdat alcoholdamp explosief/ontvlambaar is. Zelf gebruik ik dan ook electrisch. Of het een feit of fabel verhaal wordt in de praktijk weet ik niet.. daar heb ik te weinig kennis en ervaring voor. Als iemand meer weet, graag aanvullen. Wat voor ketel heb je als ik vragen mag?

Gr

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook gewoon op het gasfornuis, met een open vlam dus.

 

Volgens mij is dit ook totaal niet gevaarlijk. Het is niet gevaarlijk omdat je met een koeler werkt. Deze koeler doet de alcoholdamp condenseren zodat hij weer vloeibaar word.

 

De damp in je ketel is niet explosief doordat er te weinig zuurstof bij zit.

 

De enig mogelijk gevaarlijke toestand is als je vergeet om het koelwater te laten circuleren. Dan kan de koeler zelf zeer snel opwarmen en komt er dus alcoholdamp uit de tuit waar vloeistof uit hoort te komen.

 

Het is een beginnersfoutje om te vergeten het koelwater aan te zetten. Uiteraard heb ik die zelf ook eens gemaakt toen ikzelf nog een beginner was. Ik schrok wel toen ik na twee uur (!) eens ging kijken en de hele boel sissend dampend en borrelend aantrof. Dan zet je het gas uit en de achterdeur open. Het feit dat ik niet temidden van een grote bomkrater in een woonwijk die getekend word door geblakerde ruïne's ben overgebleven zal voor zich spreken hoop ik.

 

Kortom, broodje aap verhaal.

 

Overigens heb ik in een ver en grijs verleden ooit nog eens een brandweerdiploma gehaald. Ik mag mezelf als Nederlands sprekend Nederlander dan ook officieel "fire team leader" noemen. Daar leerde ik al dat het met een keteltje van een liter of 50 onmogelijk is om in een woonhuis iets dat brandweerlieden een "explosieve atmosfeer" noemen te bereiken. Die "explosieve atmosfeer" bereik je door voldoende explosieve damp (in ons geval alcoholdamp) in de atmosfeer te brengen.

 

Daar zijn door middel van wetenschap nauwkeurige berekeningen van. Je kunt door middel van alcoholdampen wel degelijk een "explosieve atmosfeer" maken maar dat gaat je met de keteltjes waar we het hier over hebben gewoon niet lukken. Werk je met een ketel groter als 50 liter dan kun je dat beter niet binnenshuis doen.

 

De risico's die je schetst zijn overdreven, theoretisch, en zullen in de praktijk bijna nooit gehaald worden. Gewoon je mooie roodkoperen ketel binnenshuis op een open vlam zetten, ik raad niet alleen iedereen aan om dit vooral te doen, maar doe dit zelf ook.

 

Het gevaar van het creëren van een explosieve atmosfeer word -zoals gebruikelijk-  weer eens flink overdreven in de mainstream media. Net als het gevaar van het drinken van methyl-alcoholen overigens. die kun je verkrijgen bij het vergisten en stoken van vruchten. Zelfs armzalige boertjes uit landen variërend van de Balkan tot aan de Oeral weten dit. Wij weten dit ook. Of tenminste zouden wij dit kunnen weten.

 

Kortom, het gevaar van het destilleren van methyl-alcoholen uit vruchten is groter als het gevaar van het creëren van een explosieve atmosfeer in uw huis. Het risico dat onze-overheid-zonder-wie-de-zon-nooit-schijnt u op de virtuele valbijl gaat leggen is groter dan het creëren van een explosieve atmosfeer in uw eigen huis.

 

Toch nemen mensen deze risico's, ik ook.

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik neem wel aan dat elektrisch goedkoper is?

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En ja, dat zou best kunnen.. ik heb er zoals gezegd niet voldoende ervaring mee. Als je je nu geroepen voelt om er de stempel Feit of Fabel op te plakken Kapisjon, laat ons even weten hoe het afliep 😉

Beantwoorden
Berichten: 33
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik heb nu twee keer met een kookplaatje (el) gewerkt en twee x op t gasfornuis. Dat laatste heeft m.i. als voordeel dat je directer (sneller) de warmte kunt regelen.

 

Ik ben dr van overtuigd dat er systemen bestaan of te maken zijn met n termostaat bovenin je ketel die precies de temperatuur bijhouden en de stroomtoevoer regelen om de juiste temperatuur te maken/houden. Mijn kookplaatje heeft dat niet en daarom vond ik dat lastiger werken.

 

Ik ben niet zo bang voor de big bang bij gasstoken. Wel is de damp brandbaar, en ver voor een explosie is er brand. Voorzichtig werken dus. Ketel stabiel, lekdicht, aansluitingen goed controleren en niet zomaar twee uur weggaan en dan weer kijken. Ik blijf erbij, of in de buurt

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hoeft daarom geen heel huis te vullen met de damp, dit kan in een afgesloten kamer gebeuren waar er heus wel vrij makkelijk een slechte verhouding tussen lucht en ethanol kan ontstaan maw de explosiegrens bereiken. Gezien deze voor ethanol reeds begint op 3%...

Het is gezond verstand dat een brander gevaarlijker is wanneer je met licht ontvlambare stoffen werkt. Is het een garantie op falen, nee uiteraard niet, gevaarlijk gaat ook. Is het aan te raden? Gezien niemand weet hoe je veiligheid in acht neemt, is het altijd veiliger om dit niet aan te raden aan iemand. Maar je kan sowieso altijd aan raden om het in een goed geventileerde ruimte te doen.

Echter dit beantwoord de vraag niet van de topic starter, deze wou enkel tijd weten tussen de twee

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In de Oostbloklanden worden de koperen ketels bij de helm met deeg afgedicht.

Deze staan altijd ergens buiten en is er niets aan de hand als de afdichting niet helemaal sluit.

Maar bij open vuur zijn er meer gevaren door onachtzaamheid, b.v. bij het slangetje waar de alcohol uitdruppelt en die verwisseld wordt op een andere glazen fles of alcoholmeting. 

Bij een paar druppeltjes ernaast op de verkeerde plek staat de heleboel in lichterlaaie.

De gulden regel is dan ook: op gas stoken doe je buiten

Maar er zijn altijd eigenwijze mensen die het beter weten, ondanks de hoge prijs die je door een brand moet betalen.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik volg het even niet meer hoor.

 

  • Er is een gebruiker op dit forum die zichzelf betweter noemt.

Die gaat hier dan dus anderen verwijten omdat 'ie het beter weet.

 

Mijn bijdrage hierin is dat betweter een kletsmajoor is. Gel*l van de bovenste plank. Ik stook gewoon binnen, op een open vlam, en volgens mij is het gifstigste wat er uit komt de mening van Betweter.

 

Wat een onvolwassen ... eeehhh ... betweter is dat. Geleuter van de bovenste plank, dat is wat hij ons wil verkopen.

 

Ik stook gewoon op gas. Binnenshuis. Al jarenlang.

Volgens mij schiet Betweter een beetje door met zijn mening. Volgens mij kun je prima binnen stoken en is dat niet gevaarlijker als het koken van een pan aardappeltj4es.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Phew, is dat wat ze methanol noemen? Ik vind het in elk geval giftig...

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Quirijn, stook vooral zelf thuis op gas en doe wat je wilt, dat stoort mij echt niet, zolang je het anderen niet aanpraat. Veel succes.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Het dak bij de geburen blazen en n'en krater slagen dat zie ik ook niet gebeuren met n'en kleine ketel maar n'en serieuse brand die alles vernielt als je niet in de nabijheid van uwe ketel bent dat zie ik wel gebeuren want je moogt het draaien en keren zoals je wilt alcool in gekoncentreerde vorm is geweldig brandbaar, overlaats doe ik de brandtest met n'en soeplepel, ik kieperde alles in d'en pombak en het bleef gewoon doorbranden op een groter opervlakte tot de'n alcool op was.

Ik zeg altijd als je dieven in de nacht krijgt is alleen het waardevolle weg, als je'n'en serieuze brand krijgt heb je nog juist het geen, je aan hebt, als je kunt gaan lopen..

Stoken duurt lang, ik denk wel dat er niet veel mensen  konstant bij hune ketel blijven om alles in't oog te houden en eventueel te blussen.

zo dus wees voorzichtig.

Mvg

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo is het dumo, het is net als met vuurwerk, waar op TV regelmatig werd gewaarschuwd.

Helaas zijn er elk jaar weer mensen die het veel beter weten en de ziekenhuizen elk jaar vol zitten met  o.a. zwaar oogletsel of vingers kwijt, etc.

 

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het veilig wilt doen als beginneling net zoals ik en ook goedkoper koop je een electronische plaat. Als je ervaring hebt kun je gas gebruiken. Ga nog geen onnodige risico's nemen. Misschien krijgt Quirijn wel betere resultaten dan ons, maar hij heeft nog altijd veel meer ervaring. In onze hobby moet je voorzichtig zijn, leren en fouten voorkomen. Liever te voorzichtig beginnen en langzaam alles opbouwen, dan verkeerd eindigen. Maar je moet het zelf weten.

Grz

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stookte vroeger op hout nu op gas,op de oosteuropeese manier ik stook wel in mijn scuurtje met de deur open en de gasfles buiten,je moet er altijd rekening mee houden dat er iets fout kan gaan,en verzekering betaald niet het is oficieel ilegaal,dus een verzekering betaald niet ,voor de rest vind ik het fijn om op gas te stoken.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?