Meldingen
Alles wissen

Raffinage lens


Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zijn er hier stokers !

Die gebruik maken van
""" Een Raffinage lens !!?? """
Heeft dit veel toegevoegde waarde.!?
En verlies je hier je smaak mee !?

Groetjes shawn

Beantwoorden
11 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 Ik heb op het internet naar de raffinage lens gekeken, maar alleen "Stookwinkel" verkoopt dit koperen accessoire.

Volgens de beschrijving moet hij een hoger alcoholpercentage opleveren i.c.m. naar ik aanneem bij een alambiek.

Wellicht dat Jan daar een afbeelding heeft van zo'n opstelling met dit apparaat. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het wordt ook wel een rectficatielens genoemd. Rectificatie is eigenlijk een soort reflux effect opwekken maar dan bij een alambiek. Je zorgt dus dat waterdamp terugslaat de ketel in en dat de alcohol verder gaat richting de koeler. Er zijn vast wel wat mensen op het forum die er ervaringen mee hebben. Vooral bij de wat grotere ketels wordt hij regelmatig aangeschaft.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit is een voorbeeldje van een rectificatielens op een Eau Bain Marie ketel (niet ons model maar vergelijkbaar)

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met mijn 10 l whisky-ketel haal ik na de tweede stook ongeveer 86% ABV. Ik heb er totaal geen idee van met hoeveel dit zal verhogen indien de raffinagelens zou gebruikt worden.

Ik heb ondertussen de koperen helm en koeler gekocht voor mijn grainfather. Gelet op het prijsverschil kan ik beter investeren in een T500-kolom dan in de raffinage lens.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even wat recht zetten, bij Robbert zijn mini-alquitara, hebben we het voordeel van een raffinage lens (rectificatielens) gezien. Ik ben er zelf zeer content over, heb er wel 2 vijver pompjes voor in gebruik. En ook uit 2 tonnen, omdat anders het koelwater snel te warm wordt.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

William ik wil hier wel een kleine kanttekening bij plaatsen voor de beginners onder ons, Robbert is een ervaren stoker die zich goed bewust is van de interactie tussen bepaalde toevoegingen (o.a. rectificatielens), de snelheid van het stoken, de hoeveelheid koeling die plaats vindt etc. De toevoeging van een rectificatielens doet resulteren in een hoger scheidend vermogen van de ketel, het aantal schotels van de opstelling wordt hiermee verhoogd, afhankelijk van de opstelling (hoeveelheid warmte die wordt toegevoegd, de hoeveelheid koeling die condensatie teweeg brengt) is van invloed op het eindresultaat.

Eigenlijk doe je door het toevoegen van de rectificatielens een halve bubble plate toevoegen, bij traag stoken met veel koeling zou dit in een zuiverder eindproduct resulteren, dus meer smaken worden gestript. Bij snel stoken met relatief weinig koeling zou dit meer helpen.

Zelf zou ik de overweging laten afhangen of iemand het gewenste eindresultaat bereikt of niet, laat de scheiding door de ketel te wensen over, dan is het een zinvolle toevoeging. Bereik je met je huidige opstelling wat je wilt, zou ik het zelf zo laten.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De een gebruikt een natte doek om het alcohol percentage te verhogen, met een refractielens is dit niet nodig. Mijn rum gaat zonder refractielens, zoals je zegt smaak, maar niet iedereen heeft behoefte ,met suikerwash, veel smaak mee te nemen. Ik heb er dan ook over, om voor een all round product, dit soort ketels ideaal zijn. En all round wordt hij met de refractielens. Met Graanvader en helm, is de smaak ook al "zuiverder", dan met een alambiek. Ondanks dat je met de Graanvader zeer goed op temperatuur kan stoken, is mijn rum met de 12 liter koper , een stuk beter. De Graanvader is wat dat betreft een goed apparaat, maar legt het met afstand af ,tegen de koperen ketels. Voor het maïschen ,wil ik dan weer niets anders dan de Graanvader. Elk product zijn kwaliteiten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de " natte doek " extra koelen kan op verschillende plaatsen met verschillende invloeden .
het valt mij op dat er alleen wordt gesproken over met koud water koelen .
de refractie lens kun je ook anders gebruiken door met lauw warm water te koelen .
koude koeling ontstaan koude bruggen maar je kunt ook beter flow stimuleren door met andere temperaturen te werken op de lens .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gaan we dat volgend jaar ook proberen, het probleem is, dat er veel ketels te koop zijn maar dat de gebruiksmogelijkheden zelden te vinden zijn. Overigens vul je de raffinagelens zelf met de hand, deze heeft alleen maar een overloop. Dus zonder pomp gewoon uit het koelwatervat scheppen. In het begin dan een emmer lauw water klaarzetten. Nu zet ik regelmatig een pompje aan om af te koelen, overscheppen geeft zo een rommel ,en als je te snel gaat , hete stoom. (Water die op je ketel valt)

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens nog even dit , elke koppeling even met teflon tape afsluiten is geen overbodige luxe. De koppeling van de raffinage lens is vrij grof en teflon tape is , in mijn ogen, een standaard product. Ze zouden het er eigenlijk gewoon bij moeten berekenen, en leveren.  Als je met gas werkt, en één keer de gevaren gezien hebt ,weet je waarom. Ik meld dit, omdat ik het nooit (opnieuw) wil meemaken. De prijs van 95 eurocent is zeker geen overbodige kost. Net als de branddeken en automatische gasafsluiter. Heb 1 keer mijn ketel  (bijna onzichtbaar) zien branden, veiligheid voor alles. Dit even terzijde. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

branddeken , vlam terugslag beveiliging , blusser zijn hier altijd aanwezig .
Ik gebruik ook teflon tape waar nodig . En ook fiber ringen .
Inderdaad is er weinig over ketel mogelijkheden te vinden tegenwoordig .
Zeker niet in de hobby boekjes .
Ook wat temperaturen koeling op kolommen en raffinage lenzen betreft is maar weinig info .
Eind koeler en kolom worden vaak met koud water gekoeld .
door te koud te koelen kan een koudebrug ook averechts werken .
( toevallig was er laatst wat over flooding hier gepost. ook dat kan kwestie zijn van te koud koelen waardoor stagnatie en te grote terugloop kan ontstaan ).

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?