Meldingen
Alles wissen

En? Wat heb jij vandaag gedaan?

Pagina 2 / 3

Berichten: 461
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier vandaag niet zo veel. Voorbereidingen getroffen om toch maar Nederland te gaan met de Kerst, en gelijk wat dingen besteld om mee terug te nemen.

Morgen de roggebrood whiskey eens fijn stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Whiskey maak je uit mout en granen . Niet uit roggebrood .

Roggebrood eet je bij snert .

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Whiskey maak je uit mout en granen . Niet uit roggebrood .

Roggebrood eet je bij snert .

Ik vind roggebrood niet te vreten, maar ben ook niet echt een whiskey liefhebber. Is meer een probeersel/spielerei?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je moet echt een smaak beperking hebben of nog nooit whiskey hebben geproefd wil je een roggebrood fantasie drank ook maar enigszins whiskey durven noemen .

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, ik heb de roggebrood variant nog nooit geproefd, dus of het op whiskey lijkt kan ik pas over een tijdje zeggen?.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@badwolf)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kreeg bij Lidl een halve kilo taai taai mee, kapot gekookt, wat enzymen toegevoegd, en, teleurgesteld met de SG meting maar wat suiker toegevoegd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zelfs de gootsteen zou het niet eens willen slikken . @stephan

Beantwoorden
Berichten: 21
(@jacco)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

whiskey voor de 2x gestookt en op een grote fles gedaan met gerookte eiken snippers. 11,5 liter spiced rum uit het vat gehaald en weer gevuld met spiced rum... en nog een paar liter alcohol gestookt met de kolom. en natuurlijk tussendoor goed hydrateren

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bourbon beslag van gisteren gemeten (Brix%), ziet er redelijk uit. Zo ph even meten en desnoods wat bijstellen met melkzuur, boeltje weer iets verwarmen tot graad of 28 en dan natte bakkersgistje er op knallen. Vatje druivenextract maken voor 'neutrale' brandy intussen voor likeurtjes later.
Vanmiddag een prosecco met wat absinth (roberts tiny recept) voor een death in the afternoon. Vanavond een Ardbeg, misschien nog iets na en dan weekje onthouding?

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Me zelf lekker getrakteerd ,tijdens mn verjaardag, op een voortreffelijke zelf gemaakte zubrowka.Tot het schuim me op de bek stond,en de freule de fles heeft geconfisceert.
gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier een lekker rustig dagje. Feyenoord en Max zien winnen. Nu onder het genot van een zelf gebrouwen (op een workshop) biertje TV te kijken.

Morgen weer aan de bak en verder bouwen aan het forum.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 426
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier een lekker rustig dagje. Feyenoord en Max zien winnen. Nu onder het genot van een zelf gebrouwen (op een workshop) biertje TV te kijken.

Morgen weer aan de bak en verder bouwen aan het forum.

dan hadden wij ongeveer dezelfde zondag 🙂

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb vandaag eindelijk mijn gerstemout binnen gehad. En gelijk wat slangen besteld om de Grainfather en de alambiek allebei van water te kunnen voorzien zonder steeds alles los te hoeven koppelen.

Morgen toch nog maar een dagje werken, en dan zaterdag eens beginnen met de eerste echte graag/mout mash in GF voor een jonge jenever.

 

Geldt dat lang laten staan voor mout ook Robbert?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tussendoor even Kardemom peulen, steranijs en anijs gehaald bij de Turk hier vlakbij. Voor het eten koken de Kardemom gebruikt met andere kruiden voor 750 ml spiced rum. De twee anijs-soorten is ter aanvulling van de kruidenvoorraad, want binnenkort weer een paar liter 92% plus kruiden laten macereren om daarna ouzo te stoken.

Beantwoorden
4 Reacties
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@mccorner waar spice jij de rum mee? Ik heb met anijs een paar liter goede rum verpest 🙄 .

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 498

@stephan
750 ml gerijpte dark rum
3 piment bessen
3 kruidnagels
1 kardemom peul
1 segment van steranijs peul
1/2 kaneel stok
1/8 theelepel vers gemalen nootmuskaat
1 10x2 cm strip sinaasappelschil zonder wit
1/2 vanille boon (in dit geval vervangen door essence)

schijfje verse gember ongeveer ter grootte van een 50 eurocent stuk.

Ik proef het iedere dag even en haalde beide vorige keren de gember en sinaasappelschil na 2 dagen er uit en na 3 dagen de rest er uit zeven (even door koffiefilter). Ik heb het nog niet met grotere hoeveelheden geprobeerd, maar ik heb het idee dat alles behalve sinaasappelschil en gember gewoon aangepast kan worden naar het aantal liters, gember en schil zou ik voorzichtig mee zijn in eerste instantie.

De dark rum maak ik door na de tweede stook 250ml van de hearts te mixen met 250ml dunder uit de ketel. Dit ruim een week laten bezinken en afhevelen. Per liter rum 60ml hiervan toevoegen en verder laten rijpen op eiken. Ook dit regelmatig proeven (heel vervelend, maar het moet...)

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@mccorner klinkt goed! Bedoel je na de tweede stook dunder van de eerste stook?

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 498

@stephan Dunder is het overblijfsel van de eerste stook, daarvan dus 250ml. De rest van de dunder van de eerste stook bewaar ik en gaat mee in het gistingsvat met de volgende batch.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is zeker een goed plan die dunder bij de rum. Heb één half half weggezet en één 1/3.  2/3.   Oh ja en een half  half om uit te snoepen, erg lekker.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?