Meldingen
Alles wissen

er zit een kabouter stiekem aan mijn flessen

Pagina 1 / 4

Berichten: 261
Topic starter
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zit met een probleem, en vind niet de oorzaak nog de oplossing.

mijn probleem is als mijn flessen enige tijd in het wijnrek liggen,dat het volume verminderd. wij vullen altijd de flessen tot aan de hals, halen we die na een tijdje uit de kelder dan zie je dat het volumen geminderd is. op zich is dit geen groot probleem. maar ik vind het niet netjes staan als je een fles uit haalt als je bezoek hebt,of nog slechter ik wil de flessen jaren opsparen dus ben ik ook bang dat ik na een paar jaar halve flessen zal krijgen. en wat ben je dan met 1000 flessen(is mijn eind doel) als die maar half vol zijn.

ik gebruik 750 cl flessen met een porto stop , die sluit mooi aan want ik heb nergens een lek. warmte kan ook niet want ze staan in de kelder. mss weten jullie hoe dit komt en hoe ik dit kan voor komen?

mvg gerdy

Beantwoorden
53 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Ik heb dat ook eens voorgehad, met gemarcereerde flessen, van de vier flessen waren er twee waar het volume verminderd waren de twee andere niet deze hadden wel meerdere jaren gelegen , het waren gebruikte flessen met draaistop ( jeneverflessen).

Dan heb ik nieuw gekochte flessen liggen met neutrale alcool 96 % zeker 6 jaar daar is niks uit verdwenen.

Ik heb er maar één verklaring voor dat de flessen waar iets uit verdwenen is niet goed afsluiten.

groetjes

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ha ja, ofwel zitten er grote kabouters aan dat kan ook nog (huisgenoten) Hi, Hi, HI,

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik gebruikte wijnflessen met draaidop ik heb dat probleem nog nooit gehad ik moet wel bekennen dat ze ook geen maanden liggen,ze krijgen gewoon de kans niet.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 261
Topic starter
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

neeh, hier in huis moeten ze niet stiekem doen voor een borrel.ze mogen gerust nemen uit de bar .ik snap het gewoon niet,ik ga straks controleren of dit enkel bij enkele soorten likeur is.of het bij alle 100 flessen is, want dit zou mss nog kunnen te maken hebben met zuikers zeggen ze in de winkel. 

ik snap het ook niet,maar het is zeker niet plezant.

mvg gerdy 

thnx dumo voor de reaktie

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heeft inderdaad te maken met de suikers en andere opgeloste stoffen die nog goed moeten mengen. 

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gebruik je kurk? Komt er geen valse lucht in de fles? Op vat verdampt namelijk ook altijd en als er kurk op de fles zit hetzelfde. Hoewel dat niet zo heel veel kan zijn.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

Gebruik je dit soort kurken/stoppen?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heeft inderdaad te maken met de suikers en andere opgeloste stoffen die nog goed moeten mengen. 

Klopt, dit heet volume contractie. Als je van 2 verschillende soorten vloeistof een mengsel maakt dan kun je minder overhouden. Moleculen schuiven over elkaar heen ofzo.....ik weet niet meer hoe de scheikunde leraar dat ooit uitlegde.

Beantwoorden
Berichten: 261
Topic starter
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

idd, jan ik gebruik dit soort stoppen. minder bling,bling maar iets in die aard.

@hoedjevanpapier: het is idd niet zoveel nu, maar ik vind het vervelend ,als je een fles naar de kelder haalt als er bezoek is. het is of je eventjes genipt hebt :O of als je erom loopt dat je ze wilt kado schenken dat je ze nog even moet terug bijvullen.

ik zal er heel zeker opletten,maar fijt is zeker dat dit al bij een soort likeur is (mijn cuberdon) want die heb ik 3 weken geleden gemaakt,en die moet ik terug bijvullen. de vrouwen zijn er zot van,dus jah bij maken he.

mvg gerdy

ps:thnx voor de reaktie's

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, dit heet volume contractie. Als je van 2 verschillende soorten vloeistof een mengsel maakt dan kun je minder overhouden.

Dat zal dan wel bij mij ook het geval zijn want ik heb ook suiker gebruikt, maar dan snap ik wel niet waarom sommige flessen dat niet hebben.

Als ik het zie, vul ik ze gewoon bij met den alcool waar het mee gemaakt is, in dit geval met graanjenever.

groetjes

 

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk ook dat een beetje vergaat door de dop. Verder ben ik niet zo schei/natuurkundig. Dat zou dus ook kunnen en samen: tadaaa. Ook nooit een fles zetten maar leggen. Anders droogt de kurk of dop uit en komt er valse lucht bij. Welke drank maak je dan? Heb je toevallig een receptje?

Grz Hoedje^

Beantwoorden
Berichten: 261
Topic starter
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

al mijn flessen liggen met de hals omlaag, omdat ik nog gehoord heb van wijnen.

@ hoedjevanpapier van wie heb je een receptje nodig van dumo?

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als het idd volume contractie zou zijn dan kun je de volgende keer overwegen om een weekje of 2 te wachten met bottelen. Dan zou het volume daarna niet meer kunnen inzakken. Verminderd het dan nog steeds ligt het wel degelijk aan de stoppen.

Beantwoorden
Berichten: 261
Topic starter
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oke jan , de volgende beurt als ik cuberdon likeur maak zal ik een week later bottelen .

thnx alvast ik laat zeker het rezultaat weten.

mvg

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?