215 gr suiker per L oplossing, volgens mijn hydrometer. 3,44 kg in 16 liter oplossing.
Nou ja, we zullen zien wat het experiment wordt. Ik hou daar wel van: meten is weten!
En het gewicht van het vat?
Hi
Het vat is polyethyleen of zo (een 20l fles) weegt weinig en zit in de 15,9kg
Gisting is heel goed op gang
(zeker met het warme weer van vandaag)
Maandag wegen, SG bepalen en PH
Prettig weekend aan allen
(en spoedig zijn de mirabellen er dus massas te vergisten 🙂
Ik vond de vraag van eneR wel degelijk relevant: als je meet, moet je het ook goed doen. Zou best het verschil tussen 15 en 15,9 kg kunnen zijn.
Ik kwam bij de vaten van 30 L van stookforum, incl deksel en kraan, zonder waterslot, op 1.250 gram.
Wat de mirabellen betreft: hier hangen er geen te wachten. Nou ja, een stuk of tien. Toen ze bloeiden, regende het veel en dus is er van de bestuiving niet veel terecht gekomen, denk ik. Twee groepen struiken, en amper een belle te zien.
Ach, ik mocht 4 kg morellen plukken, ook leuk.
Ik vond de vraag van eneR wel degelijk relevant: als je meet, moet je het ook goed doen. Zou best het verschil tussen 15 en 15,9 kg kunnen zijn.
Om een beetje in de richting te komen moet natuurlijk beginnen met gewicht zonder vat en verder rekenen met gewicht zonder vat.
Dus (kg1 - vat) -/- (kg2 - vat) = verschil Co2 in kg
Dit is weer om te rekenen naar vergiste suikers => alc %
OK
Ik zal na de vergisting de fles wegen en de cijfers aanpassen
Woensdag 15 Juli
Gewicht 15,9Kg, PH 4, SG 1080
Maandag 20 Juli
Gewicht 15,6Kg, PH 4, SG 1065
We verloren dus reeds 300gr en de SG tuimelt naar beneden
Vloeistof heeft nog steeds dezelfde kleur, er is nog geen neerslag, gisting loopt nog steeds goed
(het blijft warm)
Zaterdag 26 Juli
Volgende meting
Intussen pluk ik wellicht de mirabellen en ga ik er een van opstarten.
Et Voila
Woensdag 15 Juli
Gewicht 15,9Kg, PH 4, SG 1080
Maandag 20 Juli
Gewicht 15,6Kg, PH 4, SG 1065
Zaterdag 25 Juli
Gewicht 15,3Kg, PH 4, SG 1040
Kleur licht gewijzigd. Geen neerslag. Gisting duidelijk vertraagd.
Prettig weekend
Logisch dat het lichter word, de koolzuur gaat eruit via het waterslot ?
Suiker wordt omgezet . 1 kilo suiker wordt 510 gram alcohol .+ Co2 + wat afvalstoffen als zuren en zouten de co2 ontsnapt dus logisch .
Het allereerste computerprogramma dat ik zelf maakte, in FORTRAN, op ponskaart, ging hierover. Ik berekende stap voor stap de omzetting van suiker in alcohol uitgaande van verschillende oplossingen.
Gewoon een kwestie van drie of vier do-loops in elkaar, simpel als goedendag. Ik moest alleen de ponskaart die de toegemeten tijd voor het programma tot 5 minuten beperkte weghalen, zodat de machine doorliep.
Daar waren ze niet blij mee!! En ze geloofden niet dat ik zo'n lang programma bedacht kon hebben. Terwijl mijn belangrijkste wapenfeit het verwijderen van de eindkaart was.
Helaas had ik halverwege een klein foutje gemaakt. Twee cijfers omgewisseld of zo.
Tegenwoordig kan dat simpel in een paar seconden in Excel, fluitje van een cent als je de constanten weet.
Maar deze controle is natuurlijk wel essentieel: klopt het model wel!
De mash is nu van kleur veranderd en er begint zich neerslag te vormen. De fermentatie verloopt beduidend trager. Ik ben benieuwd voor naar de meting van zaterdag
Dus Robbert mijn 3kg suiker zouden na volledige fermentatie (ongeveer) moeten omgezet zijn in 510 x 3 oftewel 1.530 gr alco en een beetje reststoffen. Maw mijn eindgewicht zou moeten zijn : 14,4 kg ? Klopt dat ?
Bij volledige vergisting uitgaande van alleen suiker naar alcohol en puur co2 wat ontsnapt zou dat kloppen maar je gist maakt uit deel suiker ook bijproducten en daarnaast zal gist afhangende van milieu ook nog iets kunnen vermenigvuldigen en ook deels afsterven .
Daarbij wat is de kwaliteit / zuiverheid van het gebruikte suiker .
Heb je dit zo gebruikt of nog nagezuiverd ?
Een perfecte vergistingen met goede zuiver producten zou in die richting van 14 , 4 - 14 ,5zitten .
Zal leuk zijn als je dat haalt maar in heb mijn twijfels .
( Niet aan jou Psycat! Maar puur gebruikt voorhanden product )
Salaam Robbert
Bedankt voor je antwoord.
Nu ik toch aan het vragen ben : blijft de PH tijdens de vergisting constant of is die onderhevig aan verandering ?
En ook : betaat er een formule of tabel die de relatie tussen SG en Gewicht weergeeft ?
(of een computerprogramma, desnoods in excel of zo)
Prettige zondag nog, hier regen dus de pruimen en mirabellen kunnen perfect aanspekken. 🙂
ik zal eens zoeken naar wat ik aan tabellen kan vinden
Ik heb weinig in computer alles in div boeken .
Dus niet zo uploaden .
Wat ik nu bij hand heb is