Meldingen
Alles wissen

Gewichtsverschil na vergisting

Pagina 2 / 7

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

215 gr suiker per L oplossing, volgens mijn hydrometer. 3,44 kg in 16 liter oplossing.

Nou ja, we zullen zien wat het experiment wordt. Ik hou daar wel van: meten is weten!

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En het gewicht van het vat?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi

Het vat is polyethyleen of zo (een 20l fles) weegt weinig en zit in de 15,9kg

Gisting is heel goed op gang

(zeker met het warme weer van vandaag)

Maandag wegen, SG bepalen en PH

 

Prettig weekend aan allen

(en spoedig zijn de mirabellen er dus massas te vergisten 🙂

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vond de vraag van eneR wel degelijk relevant: als je meet, moet je het ook goed doen. Zou best het verschil tussen 15 en 15,9 kg kunnen zijn.

Ik kwam bij de vaten van 30 L van stookforum, incl deksel en kraan, zonder waterslot, op 1.250 gram.

Wat de mirabellen betreft: hier hangen er geen te wachten. Nou ja, een stuk of tien. Toen ze bloeiden, regende het veel en dus is er van de bestuiving niet veel terecht gekomen, denk ik. Twee groepen struiken, en amper een belle te zien.

Ach, ik mocht 4 kg morellen plukken, ook leuk.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vond de vraag van eneR wel degelijk relevant: als je meet, moet je het ook goed doen. Zou best het verschil tussen 15 en 15,9 kg kunnen zijn.

Om een beetje in de richting te komen moet natuurlijk beginnen met gewicht zonder vat en verder rekenen met gewicht zonder vat.

Dus (kg1 - vat) -/- (kg2 - vat) = verschil Co2 in kg

Dit is weer om te rekenen naar vergiste suikers => alc %

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

OK

Ik zal na de vergisting de fles wegen en de cijfers aanpassen

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Woensdag 15 Juli

Gewicht 15,9Kg, PH 4, SG 1080

Maandag 20 Juli

Gewicht 15,6Kg, PH 4, SG 1065

We verloren dus reeds 300gr en de SG tuimelt naar beneden

Vloeistof heeft nog steeds dezelfde kleur, er is nog geen neerslag, gisting loopt nog steeds goed

(het blijft warm)

Zaterdag 26 Juli

Volgende meting

Intussen pluk ik wellicht de mirabellen en ga ik er een van opstarten.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Et Voila

Woensdag 15 Juli

Gewicht 15,9Kg, PH 4, SG 1080

Maandag 20 Juli

Gewicht 15,6Kg, PH 4, SG 1065

Zaterdag 25 Juli

Gewicht 15,3Kg, PH 4, SG 1040

 

Kleur licht gewijzigd.  Geen neerslag. Gisting duidelijk vertraagd.

 

Prettig weekend

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Logisch dat het lichter word, de koolzuur gaat eruit via het waterslot ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Suiker wordt omgezet . 1 kilo suiker wordt 510 gram alcohol .+ Co2 + wat afvalstoffen als zuren en zouten de co2 ontsnapt dus logisch .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het allereerste computerprogramma dat ik zelf maakte, in FORTRAN, op ponskaart, ging hierover. Ik berekende stap voor stap de omzetting van suiker in alcohol uitgaande van verschillende oplossingen.

Gewoon een kwestie van drie of vier do-loops in elkaar, simpel als goedendag. Ik moest alleen de ponskaart die de toegemeten tijd voor het programma tot 5 minuten beperkte weghalen, zodat de machine doorliep.

Daar waren ze niet blij mee!! En ze geloofden niet dat ik zo'n lang programma bedacht kon hebben. Terwijl mijn belangrijkste wapenfeit het verwijderen van de eindkaart was.

Helaas had ik halverwege een klein foutje gemaakt. Twee cijfers omgewisseld of zo.

Tegenwoordig kan dat simpel in een paar seconden in Excel, fluitje van een cent als je de constanten weet.

Maar deze controle is natuurlijk wel essentieel: klopt het model wel!

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De mash is nu van kleur veranderd en er begint zich neerslag te vormen.  De fermentatie verloopt beduidend trager.  Ik ben benieuwd voor naar de meting van zaterdag

Dus Robbert mijn 3kg suiker zouden na volledige fermentatie (ongeveer) moeten omgezet zijn in 510 x 3 oftewel 1.530 gr alco en een beetje reststoffen.  Maw mijn eindgewicht zou moeten zijn :  14,4  kg  ?  Klopt dat ?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij volledige vergisting uitgaande van alleen suiker naar alcohol en puur co2 wat ontsnapt zou dat kloppen maar je gist maakt uit deel suiker ook bijproducten en daarnaast zal gist afhangende van milieu ook nog iets kunnen vermenigvuldigen en ook deels afsterven .
Daarbij wat is de kwaliteit / zuiverheid van het gebruikte suiker .
Heb je dit zo gebruikt of nog nagezuiverd ?
Een perfecte vergistingen met goede zuiver producten zou in die richting van 14 , 4 - 14 ,5zitten .

Zal leuk zijn als je dat haalt maar in heb mijn twijfels .
( Niet aan jou Psycat! Maar puur gebruikt voorhanden product )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Salaam Robbert

Bedankt voor je antwoord. 

Nu ik toch aan het vragen ben :  blijft de PH tijdens de vergisting constant of is die onderhevig aan verandering ?

En ook :  betaat er een formule of tabel die de relatie tussen SG en Gewicht weergeeft ?

(of een computerprogramma, desnoods in excel of zo)

Prettige zondag nog, hier regen dus de pruimen en mirabellen kunnen perfect aanspekken.  🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik zal eens zoeken naar wat ik aan tabellen kan vinden
Ik heb weinig in computer alles in div boeken .
Dus niet zo uploaden .
Wat ik nu bij hand heb is

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?