Et voila zoals men zegt.
Het wegen een paar uur vroeger gedaan en ik bekom hetvolgende voor Batch 1
Date | SG | PH | Weight | T Room | T Brew | Delta T |
14 July | 1080 | 4 | 15,9 | |||
20 July | 1065 | 4 | 15,6 | |||
25 July | 1040 | 4 | 15,3 | |||
01 Aug | 1027 | 4 | 15,1 | 23 | 26 | 3 |
7 Aug | 1027 | 4 | 15,0 | 25 | 25 | 0 |
Dus het gewicht zakt bijna niet meer, PH onveranderd, SG stabiel.
Natuurlijk zitten er meetfouten op en is de tabel slechts een indicatie.
De vloeistof is enorm klaarder geworden, veel bezinksel en bijna geen bellen meer.
Normaal zou ik het bezinksel nu wegdoen en de mash nog een weekje laten staan. Nu, voor het experiment, laat ik alles nog een weekje met rust.
Wel wil ik vermelden dat de vergisting met deze hoge temperaturen (vooral snachts) heel snel ging.
Gewichtsafname geeft dus dit.
En SG geeft
Nu over naar Batch 2
Date | SG | PH | Weight | T Room | T Brew | Delta T |
28 July | 1059 | 4 | 16,9 | |||
1 Aug | 1060 | 4 | 16,5 | 23 | 26,5 | 3,5 |
7 Aug | 1047 | 4 | 16,2 | 25 | 26,0 | 1,0 |
15 Aug | ||||||
22 Aug | ||||||
29 Aug |
Ook met 3kg suiker.
We zitten ook ver van de 510 gr verlies per kg. De vergisting is ook hier nu trager, eerste bezinksel begint zich te vormen.
Ook hier de PH onveranderd. Natuurlijk gemeten met strips dus niet zo nauwkeurig.
30 Dagen
Na 30 dagen vergisting, bij ideale warme temperatuur, denk ik dat de vergisting nagenoeg gestopt is. Er is echter nog geen solied bezinksel maar de vloeistof klaar merkbaar uit.
Ik ben van de 3000 gr suiker, 900 gram kwijt. Dus omgezet in CO2 denk ik.
Een ding is bij deze (en andere batches) duidelijk : de PH verandert niet (binnen de meetfout)
SG en gewichtsverlies zijn wel indicaties samen met kleur, bezinksel en andere die vallen onder ervaring.
Batch 1 | |||||||
Date | SG | PH | Weight | T Room | T Brew | Delta T | Days |
14 July | 1080 | 4 | 15,9 | 0 | |||
20 July | 1065 | 4 | 15,6 | 6 | |||
25 July | 1040 | 4 | 15,3 | 11 | |||
01 Aug | 1027 | 4 | 15,1 | 23 | 26 | 3 | 18 |
7 Aug | 1027 | 4 | 15,0 | 25 | 25 | 0 | 24 |
12 Aug | 1027 | 4 | 15,0 | 22 | 23 | 1 | 30 |
De laatste delta T kan te wijten zijn aan dag/nacht verschil van de omgevingstemperatuur
Ik zal een nieuwe topic openen met alleen testresultaten van andere batches. Kwestie van overzichtelijkheid.
Peace !
Caveat : Natuurlijk zitten hier grote meetfouten op. Het is echter een eerste stap van een benchmark voor vergisting.
Een soort praktische tool als hulp voor vergisting
Van 3 kg suiker maar 0,9 kg kwijt? Dan zou er nog veel CO2 in de wijn opgelost moeten zijn. En waarom is je eind-sg zo hoog?
Wel een leuk begin, inderdaad.
Bij een eindsg van 1027 kunnen er nog 30 punten af die nog vele grammen CO2 wegen.
Met wegen krijg je in ieder geval een beeld van de vergistingsgraad. Door vooraf het gewichtsverschil te berekenen van wat max mogelijk is krijg je zonder je vat te openen al een indicatie. Mooi toch.
Inderdaad
Ik denk dat de gisting stil ligt. De drank geurt wel heerlijk maar SG en gewicht zijn nu 14 dagen stabiel.
Geen idee waarom
Een nieuw weekend, een nieuwe meting.
PH geeft geen enkele verandering. Dus die vermeld ik niet meer. Ik blijf het meten maar zolang de PH constant blijft in de drie batches vermeld ik het niet.
Mijn hydrometer is gekalibreerd op 15 graden. Met de 25 die we nu hebben zit er verschil op maar dat is verwaarloosbaar en buiten mijn meetbereik
Hier de resultaten
Batch 1
14 July | 1080 | 15,9 |
20 July | 1065 | 15,6 |
25 July | 1040 | 15,3 |
01 Aug | 1027 | 15,1 |
7 Aug | 1027 | 15,0 |
12 Aug | 1027 | 15,0 |
15 Aug | 1027 | 14,8 |
Batch 2
Date | SG | Weight |
28 July | 1059 | 16,9 |
1 Aug | 1060 | 16,5 |
7 Aug | 1047 | 16,2 |
15 Aug | 1032 | 15,9 |
Batch 3
Date | SG | Weight |
8 Aug | 1060 | 15,9 |
15 Aug | 1047 | 15,0 |
15 en 25 graden Celsius is niet echt verwaarloosbaar, zag ik laatst. Maar heb de tabellen even niet bij de hand.
Daarom is de weegmethode zo leuk. Met verschillende toevoegingen kun je redelijk snel de beste samenstelling voor een snelle, complete vergisting bepalen.
Mss is het begin teveel gistvoedingsstoffen genuttigd waardoor nu een tekort,
Je bent er een mooi topic van aan het maken. Hier kunnen vele snel wat van leren.
Omdat je regelmatig een batch opstart, mss kleine dingen veranderen (zoals gisthoeveelheid, voedingstoffen enz) en deze in je batch noteren.
Per 5 graden zit er een punt verschil in de meeting met sg weger
Ik denk dat je niet alleen maar naar gewicht mag kijken !
Vergeet niet dat je ook smaak/ aroma beïnvloed wanneer je voedingen en gist snelheid gaat veranderen.
Ook zijn er voorbeelden waarbij je gisting juist moet vertragen om een estervorming te creëren .
Niet altijd is optimaal suikers naar alcohol omzetten de grootste prioriteit .
Bedankt eneR
Ik ga dat doorheen het jaar proberen verder te doen, steeds met batches van 3kg suiker
Spoedig alles in 1 grafiekje zetten
Nieuwe week, nieuwe meting.
Batch 1 is afgewerkt. Volgens de hierboven gegeven data zou mijn 3kg suiker omgezet moeten zijn en zou er (ongeveer) 1,5kg gewichtsverlies moeten zijn.
Batch is nu 39dagen aan het gisten geweest, aan redelijke 20+ graden C.
Ipv 1,5 kg krijg ik 1,1kg.
Andere observatie is dat PH constant blijft tijdens de vergisting.
Ik ga wekelijks een batch van 3kg opstarten en verder blijven meten.
Date | SG | Weight | T Room | T Brew | Delta T | PH | |
14 July | 1080 | 15,9 | 4 | ||||
20 July | 1065 | 15,6 | 4 | ||||
25 July | 1040 | 15,3 | 4 | ||||
01 Aug | 1027 | 15,1 | 23 | 26 | 3 | 4 | |
7 Aug | 1027 | 15,0 | 25 | 25 | 0 | 4 | |
12 Aug | 1027 | 15,0 | 22 | 23 | 1 | 4 | |
15 Aug | 1027 | 14,8 | 26 | 24 | -2 | 4 | |
22 Aug | 1025 | 14,8 | 23 | 24 | 1 | 4 | END |
Hier de andere batches.
Batch 2 | ||||||
Date | SG | Weight | T Room | T Brew | Delta T | PH |
28 July | 1059 | 16,9 | 4 | |||
1 Aug | 1060 | 16,5 | 23 | 26,5 | 3,5 | 4 |
7 Aug | 1047 | 16,2 | 25 | 26,0 | 1,0 | 4 |
15 Aug | 1032 | 15,9 | 26 | 24 | -2 | NA |
20 Aug | 1026 | 15,8 | 23 | 23 | 0 | NA |
22 Aug | 1023 | 15,8 | 23 | 23 | 0 | NA |
Batch 3 | ||||||
Date | SG | Weight | T Room | T Brew | Delta T | PH |
8 Aug | 1060 | 15,9 | 25 | 23 | -3 | 4 |
15 Aug | 1047 | 15,0 | 26 | 24 | -2 | NA |
22 Aug | 1031 | 14,8 | 23 | 23 | 0 | NA |
Batch 4 | ||||||
Date | Sg | Weight | T Room | T Brew | Delta T | PH |
17 Aug | 1065 | 16,8 | 24 | 22 | -2 | 4 |
20 Aug | 1065 | 15,2 | 22 | 22 | 0 | 4 |
22 Aug | 1055 | 15 | 23 | 23 | 0 | NA |
Batch 5 | |||||
Date | Sg | Weight | T Room | T Brew | Delta T |
22 Aug | 18,7 | 23 | 23 | 0 |