Meldingen
Alles wissen

Gewichtsverschil na vergisting

Pagina 6 / 7

Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Et voila zoals men zegt.

Het wegen een paar uur vroeger gedaan en ik bekom hetvolgende voor Batch 1

Date SG PH Weight T Room T Brew Delta T
14 July 1080 4 15,9      
20 July 1065 4 15,6      
25 July 1040 4 15,3      
01 Aug 1027 4 15,1 23 26 3
7 Aug 1027 4 15,0 25 25 0

 

Dus het gewicht zakt bijna niet meer, PH onveranderd, SG stabiel.

Natuurlijk zitten er meetfouten op en is de tabel slechts een indicatie.

De vloeistof is enorm klaarder geworden, veel bezinksel en bijna geen bellen meer.

Normaal zou ik het bezinksel nu wegdoen en de mash nog een weekje laten staan.  Nu, voor het experiment, laat ik alles nog een weekje met rust.

Wel wil ik vermelden dat de vergisting met deze hoge temperaturen (vooral snachts) heel snel ging. 

Gewichtsafname geeft dus dit.

En SG geeft

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nu over naar Batch 2

Date SG PH Weight T Room T Brew Delta T
28 July 1059 4 16,9      
1 Aug 1060 4 16,5 23 26,5 3,5
7 Aug 1047 4 16,2 25 26,0 1,0
15 Aug            
22 Aug            
29 Aug            

 

Ook met 3kg suiker.

We zitten ook ver van de 510 gr verlies per kg.  De vergisting is ook hier nu trager, eerste bezinksel begint zich te vormen.

Ook hier de PH onveranderd.  Natuurlijk gemeten met strips dus niet zo nauwkeurig.

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

30 Dagen

Na 30 dagen vergisting, bij ideale warme temperatuur, denk ik dat de vergisting nagenoeg gestopt is.  Er is echter nog geen solied bezinksel maar de vloeistof klaar merkbaar uit.

Ik ben van de 3000 gr suiker, 900 gram kwijt.  Dus omgezet in CO2 denk ik. 

Een ding is bij deze (en andere batches) duidelijk :  de PH verandert niet (binnen de meetfout)

SG en gewichtsverlies zijn wel indicaties samen met kleur, bezinksel en andere die vallen onder ervaring.

Batch 1              
Date SG PH Weight T Room T Brew Delta T Days
14 July 1080 4 15,9       0
20 July 1065 4 15,6       6
25 July 1040 4 15,3       11
01 Aug 1027 4 15,1 23 26 3 18
7 Aug 1027 4 15,0 25 25 0 24
12 Aug 1027 4 15,0 22 23 1 30

 

De laatste delta T kan te wijten zijn aan dag/nacht verschil van de omgevingstemperatuur

Ik zal een nieuwe topic openen met alleen testresultaten van andere batches.  Kwestie van overzichtelijkheid.

 

Peace !

Caveat : Natuurlijk zitten hier grote meetfouten op.  Het is echter een eerste stap van een benchmark voor vergisting.

Een soort praktische tool als hulp voor vergisting

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van 3 kg suiker maar 0,9 kg kwijt? Dan zou er nog veel CO2 in de wijn opgelost moeten zijn. En waarom is je eind-sg zo hoog?

Wel een leuk begin, inderdaad.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij een eindsg van 1027 kunnen er nog 30 punten af die nog vele grammen CO2 wegen.

Met wegen krijg je in ieder geval een beeld van de vergistingsgraad. Door vooraf het gewichtsverschil te berekenen van wat max mogelijk is krijg je zonder je vat te openen al een indicatie. Mooi toch.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad

Ik denk dat de gisting stil ligt. De drank geurt wel heerlijk maar SG en gewicht zijn nu 14 dagen stabiel.

Geen idee waarom

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een nieuw weekend, een nieuwe meting.

PH geeft geen enkele verandering. Dus die vermeld ik niet meer.  Ik blijf het meten maar zolang de PH constant blijft in de drie batches vermeld ik het niet.

Mijn hydrometer is gekalibreerd op 15 graden.  Met de 25 die we nu hebben zit er verschil op maar dat is verwaarloosbaar en buiten mijn meetbereik

Hier de resultaten

Batch 1

14 July 1080 15,9
20 July 1065 15,6
25 July 1040 15,3
01 Aug 1027 15,1
7 Aug 1027 15,0
12 Aug 1027 15,0
15 Aug 1027 14,8

 

Batch 2

Date SG Weight
28 July 1059 16,9
1 Aug 1060 16,5
7 Aug 1047 16,2
15 Aug 1032 15,9

 

Batch 3

Date SG Weight
8 Aug 1060 15,9
15 Aug 1047 15,0

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

15 en 25 graden Celsius is niet echt verwaarloosbaar, zag ik laatst. Maar heb de tabellen even niet bij de hand.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daarom is de weegmethode zo leuk. Met verschillende toevoegingen kun je redelijk snel de beste samenstelling voor een snelle, complete vergisting bepalen.

Mss is het begin teveel gistvoedingsstoffen genuttigd waardoor nu een tekort,

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je bent er een mooi topic van aan het maken. Hier kunnen vele snel wat van leren.

Omdat je regelmatig een batch opstart, mss kleine dingen veranderen (zoals gisthoeveelheid, voedingstoffen enz) en deze in je batch noteren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Per 5 graden zit er een punt verschil in de meeting met sg weger

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat je niet alleen maar naar gewicht mag kijken !
Vergeet niet dat je ook smaak/ aroma beïnvloed wanneer je voedingen en gist snelheid gaat veranderen.
Ook zijn er voorbeelden waarbij je gisting juist moet vertragen om een estervorming te creëren .
Niet altijd is optimaal suikers naar alcohol omzetten de grootste prioriteit .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt eneR

Ik ga dat doorheen het jaar proberen verder te doen, steeds met batches van 3kg suiker

Spoedig alles in 1 grafiekje zetten

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nieuwe week, nieuwe meting.

Batch 1 is afgewerkt.  Volgens de hierboven gegeven data zou mijn 3kg suiker omgezet moeten zijn en zou er (ongeveer) 1,5kg gewichtsverlies moeten zijn.

Batch is nu 39dagen aan het gisten geweest, aan redelijke 20+ graden C. 

Ipv 1,5 kg krijg ik 1,1kg.

Andere observatie is dat PH constant blijft tijdens de vergisting.

Ik ga wekelijks een batch van 3kg opstarten en verder blijven meten.

Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH  
14 July 1080 15,9       4  
20 July 1065 15,6       4  
25 July 1040 15,3       4  
01 Aug 1027 15,1 23 26 3 4  
7 Aug 1027 15,0 25 25 0 4  
12 Aug 1027 15,0 22 23 1 4  
15 Aug 1027 14,8 26 24 -2 4  
22 Aug 1025 14,8 23 24 1 4 END
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier de andere batches.

Batch 2            
Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH
28 July 1059 16,9       4
1 Aug 1060 16,5 23 26,5 3,5 4
7 Aug 1047 16,2 25 26,0 1,0 4
15 Aug 1032 15,9 26 24 -2 NA
20 Aug 1026 15,8 23 23 0 NA
22 Aug 1023 15,8 23 23 0 NA

 

Batch 3            
Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH
8 Aug 1060 15,9 25 23 -3 4
15 Aug 1047 15,0 26 24 -2 NA
22 Aug 1031 14,8 23 23 0 NA

 

Batch 4            
Date Sg Weight T Room T Brew Delta T PH
17 Aug 1065 16,8 24 22 -2 4
20 Aug 1065 15,2 22 22 0 4
22 Aug 1055 15 23 23 0 NA

 

Batch 5          
Date Sg Weight T Room T Brew Delta T
22 Aug   18,7 23 23 0

 

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?