Ik werk veilig. Geleerd van mijn leermeester. 🙂
Thnx Robbert. Top weer.
Klopt Kees .
Bij alcohol branden gebruikt men water En AFFF .
Ook bij dragrace waarbij de motoren en auto's methanol gestook zijn gebruikt men water blussers en nevel blussers .
Ook FM200 is geschikt .
Zelf heb ik in mijn huis , schuur en dierverblijven halon en FM200 installatie .
En paar schuimblussers .
Ook heb ik de blus dekens rook melders maar ook hitte melders . ( rookmelder boven kook toestel is niet handig )
Confirmed!
Overigens: voor dit soort taal word je bij veel fora meteen verbannen, dat weten jullie toch. hè?
Je ketel alleen laten is absoluut verboden! Zelf ga ik gewoon buiten de krant lezen of zo, als ik maar op tijd het potje verwissel. (Dat gaat wel eens bijna fout, dat moet ik toegeven.)
Overigens: voor dit soort taal word je bij veel fora meteen verbannen,
Hier zeer zeker niet. En niemand krijgt negatieve feedback erop, dat is het mooie aan stookforum,
Wie weet kunnen we ongelukken voorkomen als stokers deze tips lezen.
Ik weet niet betreft andere fora hoe die zijn .
Maar het is sowieso verstandig om in buurt te blijven .
Niet alleen betreft veilig werken .
Ik vind het ook getuigen van weinig interesse in waar men mee bezig is .
Voor een goed product moet je altijd opletten en eventueel bijstellen of ingrijpen kunnen wanneer iets veranderd .
Ook kun je nooit goed op tijd scheiden van voorloop ziel en naloop .
Ik zie het als bezig zijn met een ambacht .
Ik zie het meer zo mensen die er niet bij willen blijven zijn personen die het alleen gaat om snel goedkope alcohol die er ook niet veel moeite voor willen doen en tijd voor over hebben .
Het gaat dan ook niet om kwaliteit .
Maar goed ieder zijn lol .
Mooi antwoord Robbert. Ik denk nog steeds blij terug aan mijn 2 uren voor 87% 1 liter. Het waren druppels maar wel het maximale eruitgeperst.
Ik zou ,hoe goed beveiligd of wat dan ook , nooit het laten branden en een rondje om gaan. Zelfs als ik me kinderen naar bed breng (even tussen het stoken door) zet ik me vuur of uit of loop ik tussen door steeds heen.
Er kan altijd iets gebeuren. Wel kan ik nu iets langer weg blijven omdat ik direct in een jerrycan opvang . Uiteraard alleen bij de eerste stook want bij de tweede stook wil ik er echt met me neus bovenop zitten
En ik ben het met nimrax eens beter delen en voorkomen dan verbannen ! dit forum is ook een kenniscentrum zoals jan en wij als gebruikers dat willen
Ook als ik in Roemenie stook,en daar stook ik buiten op een vuurtje,met 40 graden warmte ik zit bij de ketel,ik luister hoe hij zingt daarop pas ik het vuur aan.nooit de ketel alleen laten,zo stook je ook geen goed produkt.
@Nimrax: dat is dus inderdaad een punt: als je dit soort onderwerpen niet bespreekt, leer je ook nooit wat bij. Iets taboe verklaren heeft nog nooit vooruitgang opgeleverd.
@Robbert: Ja, je moet natuurlijk wel blijven letten op juiste scheidingen. En je moet zeker weten dat het systeem stabiel is. Daarom werk ik ook nooit met een waterkoeler: dan heb je altijd een extra kraan om op te letten. En
@ChrisV: een houtvuur is een veel levendiger vuur dan een gasvlam op een fornuis, in de keuken en uit de wind. Gevoed door een uitermate betrouwbaar leidingensysteem onder de stoep.
Ik wil het ook niet aanraden, zeker niet aan onervaren stokers. Maar als ik zeker weet dat het geheel stabiel is en de komende uren ook stabiel zal blijven, zie ik geen noodzaak om er met mijn neus bovenop te zitten. Zeker niet bij een ruwstook van een schone suikerwijn die de vorige 5 keer ook helemaal niet interessant was.
De eerste keer rum of graan of een fijnstook van 3 liter mispel is dan weer wat anders: daar wil ik wel bijblijven, natuurlijk.
Water koeling kan heel stabiel zijn als je pomp maar regelbaar is en je buffer groot genoeg .
Je kunt door de kolom op een vaste temperatuur te houden ( dus niet kolom met koud water koelen omdat je kans heb op koude bruggen ) ook beter scheidedingen creëerde .
Je kunt koelwater voorverwarmen met aquarium verwarmer met thermostaat .
Te koud water is fout . te warm water ook .
Dat ene kraantje is niet erg .
Pas tegen de naloop zou iets kunnen fluctueren maar is nihil en paar keer knipperen met oog en loopt zo het moet .
In de grotere distilleerderijen en bierbrouwers zit er altijd een operator continue de processen te volgen op beeldschermen. En eerlijk gezegd durf ik mijn smartstill m2 wel alleen te laten voor een tijdje. Maar de serieuzere ketels, zeker op gas, altijd er bij blijven en nuchter, blusmiddel - al was het maar een emmer water standbye. Kan je meteen koelen als je je verbrand en kost niks. Robbert heeft hierboven de betere tips.
Van mij moet iedereen doen wat hij denkt wat goed is,ik stook 16 jr.nog nooit iets gebeurd,maar mijn ketel laat ik nooit alleen,het is niet voor mij alleen ,maar ook voor mijn omgeving,zeg nooit dat het je niet kan gebeuren,een klein lekje,is genoeg,pas iemand in het dorp waar ik kom begraven,ketel geexplodeerd,denk eraan de media meet het breed uit als er wat gebeurd,en dan zal er mischien een einde aan onze hobby komen,stookforum en winkel zullen dan niet meer bestaan.je kunt nog zo’n goed en veilig materiaal hebben,maar daar kunnen ook ongelukken mee gebeuren.
Zo'n vaart loopt het nu ook weer niet. Zijn tot heden geen stook incidenten waar de brandweer voor moest uitrukken bekend. Stokers zijn doorgaans verstandig en inzichtelijk genoeg om probleemloos deze hobby te bedrijven.