Meldingen
Alles wissen

Open vergisting

Pagina 2 / 2

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Elke keer als ik hier langskomt denk ik dat het twee benen met een heel kort rokje zijn.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

?? Duidelijk wat er zo in jou gedachte zit . Gedachte associaties dus . ??? a dirty mind is a joy forever.??

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vind ik ook interessant:  https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/15315/does-yeast-affect-the-flavour-of-whisky/    Dus met open vergisting krijg je veel verschillende giststammen en ook melkzuurbakterien die zorgen voor de smaak. Steriel werken onder waterslot met de verkeerde gist maakt het resultaat maar povertjes. De distilleerderij die bijna bankroet was en waar Tim zijn goesting mocht doen heeft toch een paar medailles gewonnen.    http://www.missouriridgedistillery.com/our-story.html   

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De ketels staan hier nu 2 weken open onder doek te gisten begin SG van 1110 is nu op 1010 .
Veel CO2 aan oppervlakte . geur is goed .
Nu in eind stadium niet meer schudden of roeren om giststress te voorkomen
zodat ze voornamelijk Ethyl blijven produceren tot eind .
zolang co2 aan oppervlakte is laat ik staan .
SG zal nog zakken .
Zodra stilte valt afhevelen van gist .
Wat verder aanwezig is als de zwevende restanten Rietstengels gaan mee in distilleer ketel .

Moeilijker is het niet.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En ik zag er zelfs een jarretel....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik lees heel vaak over het schoonmaken en ontsmetten van vaten ketels etc,over watersloten gebruik,mijn werk wijze is ik spoel mijn vaten na gebruik gewoon uit met regenwater,ik zet ze op de kop onder het afdak als ik ze nodig heb gooi ik de druiven er ongewassen in,gewoon de trossen ook die met schimmel,dan ga ik er met mijn zelfgemaakte mixer er doorheen,het grootste deel van het hout van de trossen blijft aan de mixer zitten,wat ik zo nog zie zitten haal ik er uit,de rest laat ik gewoon zitten.dan gaat er een plastic zak over met een deksel,bij zoete druiven gebruik ik geen suiker en ook geen gist,ik zet he vat op een plaats in de tuin en laat God zijn werk doen,als ik denk dat het uitgegist is hou ik er een brandende aansteker boven,als hij mooi blijft branden dan is het uitgegist,ik meet niets.dan gaat het in een doek in de ketel,op de bodem van mijn ketel heb ik een rooster zodat de zak geen contact heeft met de bodem,heb je geen rooster gebakken bloempotten of dakpan in stukken op de bodem werkt ook,ik stook het met open kettel tot het aan het dampen gaat en laat het zo een 5a10 min.staan verdampt een deel vd slechte alc.dan gaat de deksel er op en smeer ik die dicht met maismeel gemixt met bloem die ik tot dikke brij heb gekookt,de koelpijp komt er op die gaat naar een vat met 200 ltr regenwater,het eerste drie vier borrels gebruik ik voor mijn rammen te lappen,de rest voor Chris.als het straaltje komt draai ik het gas terug tot het mooi rustig loopt,word het water warm dan pomp ik het bovenste deel er uit en gaat in een ander vat,en vul mijn koelvat weer aan met regenwater,het warme water laat ik staan voor de volgende dag.ik stook maar een keer,ik gooi alle drank bij elkaar,en zet hem samen een nacht met 10 ltr water binnen de volgende dag hebben ze de zelfde temp.en mix ik het met het enige meetinstrument wat ik heb de alc.meter tot +-40% en zet ik het op am.dark rost eiken en gooi er ook nog een paar zakjes vannile suiker bij.ik zet het dan buiten in de zon word hij lekker warm en s’achts koud,ik draai s’avonds de doppen los en doe s’morgens het zelfde.als ik hem goed vind dan filter ik de drank door wit kleurloos keuken papier en gaat de flessen in,dus stoken hoeft geen dure hobby te zijn of moeilijke,mij kost een fles drank van 0.70 ltr ongeveer 0.30 cent.mijn ketel vaten flessen brander alc.meter heeft mij +-€150. gekost gas is lpg.en eiken snippers koop ik fruit heb ik bijna voor niets.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?