Meldingen
Alles wissen

Over lageren en rijpen

Pagina 2 / 3

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Krijg net berichtje ui Roemenie voor drank,ik maak hem puur op natuurlijke basis,staat nu 200 kg druiven wild te vergisten ik gooi er zelfs geen suiker bij,liever minder opbrengst en goed.ik heb ze een fles gegeven uit mijn geheime bergplaats.verouderen doe ik gewoon laat het buiten staan met darkrost eiken en de natuur doet de rest.ik werk echt primitief,maar iedereen drink hem graag.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris, dat wild vergisten bevalt je wel geloof ik. Gebruik je nog wel bakkersgist of blijkt het eigenlijk overbodig te zijn bij het fruit wat je verwerkt? (Waar de gist al in de schil zit=wild vergisten, voor de nieuwe forumleden die dat "hoofdstuk"  gemist hebben)...

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nee ik heb weer een vat buiten staan met 200kg,geen suiker en geen gist,bevalt goed,ik laat God het werk doen,heb net 30 ltr van die van vorig jr.in de fles gedaan,ik breng je een fles mee voor thuis,en ook voor te proeven op de bbq.staat nu nog wat buiten in de zon met snippers,de rest heb ik afgegeven aan mensen die ook veel voor ons doen,of opgezopen,krijg veel hulp hier,??ben trouwens even aan het proeven.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stoken kun je zo moeilijk en duur maken als je wil,een ding wat onmisbaar is bij stoken is geduld.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Flesje wordt in dank afgenomen van joe, dank alvast.
Nog een dingetje wat nuttige foruminfo betreft:
Gaat de vergisting van fruit sneller MET bakkersgist of hetzelfde?
Volgens Robbert zijn info zou wilde vergisting NOG zuiverder zijn dan met bakkersgist?
Ga je in Roemenië ook wild vergisten? 
En cheers Chris, Laat hem je smaken,je hebt er genoeg moeite voor gedaan! 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Met bakkersgist,of wild,weet ik niet of het sneller gaat gewoon om de reden dat ik het gewoon buiten heb staan ,dan heeft het te maken met de themp.en ik kijk een keer per week of het uitgegist is,ik heb geen haast en ook soms geen tijd,in Roemenie is het uitgegist als ik daar ben,ze hebben dan graag dat ik stook,de meeste vinden mijn drank beter.als ik er ga wonen dan wild vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon de natuur zijn werk laten doen. Qua smaak lijkt me nog het beste.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik had 25 kg mais met twee pakken havermout en 10 kg suiker vergist resultaat na het een tijdje op snippers gezet te hebben .niet te zuipen,maar ik laat mij niet snel verslaan,heb hem daarna op de snippers gezet die ik gebruikt heb voor mijn druiven,suprise een hele mooie wisky.ik denk primitief maar resultaat wel goed,zels mij dino vond hem lekker bracht hem terug in de oertijd net als ik.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb er goed van geproefd.en vanmorgen weer fit op ,en lekker in flessen gedaan,??kijken hoelang het in de flessen blijft.maar maak de volgende keer meer.

Beantwoorden
Berichten: 53
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert,

Ik heb een drie liter pot staan met whisky. Daarin zitten drie stukjes nieuw geroosterd eikenhout. De tannines en looizuren zijn sterk aanwezig. Heeft iedereen dit altijd? En vlakken De straffe smaken nog wat uit?
Groeten,
Tuinboon

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik weet niet of het hout een paar jr.oud was,dat is wel belangrijk.het beste is gedroogd eiken van 3 jr oud.en dat niet laten verkolen met roosteren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het gebeurt vaker . Zeker wanneer het eiken niet gewaterd is geweest .
Wanneer whiskey op een nieuw vat komt is er ook veel invloed van looizuur . Doordat een vat ' ademt " oxideren stoffen evenzo de looizuren .
Wanneer je een pot gebruikt van keramiek of glas is er geen ' ademing ' wanneer je een dop of kurk gebruikt .
in jou geval zou ik zeggen open de potten . Schut er zuurstof in en druk in hals wat katoen , watten , hennep of iets dergelijks .

Wasrschijnlijk zal na enige tijd de looizuur sterk zijn afgezwakt .
Eventueel kun je een klein beetje calcium carbonaat toe voegen en later uitfilteren of wanneer het neergeslagen is de drank eraf hevelen .

Beantwoorden
Berichten: 53
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Chris en Robbert.
Het hout ligt al jaren in de schuur van m'n schoonvader. Ik heb alle kanten even opgeschuurd; gewoon voor de zekerheid. Vervolgens De boel een tijdje getoast op 210 graden Celsius.
Goede tip van de pot. Is afdekken met een koffiefilter ook afdoende? En wat is calcium carbonaat? En waar haal je dat?
Groeten, Tuinboon

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een koffie filter kan ook zolang er maar niets im kan kruipen of vallen.
Calcium carbonaat is kalk / krijt . Je kunt het bij stookwinkel vast wel krijgen anders heeft een dieren winkel ook wel kalk voor vogels dat kun je ook gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zet het bij de verwarming,en snachts in de kou.en draai geregeld de dop los om er lucht bij te laten,ik gebruik flessen van 5 ltr van plastik van zonnenbloem olie.zetten uit en krimpen.dus ademen bij het open draaien.en voordeel stoten ze niet vlug kapot.en loopt niet leeg als ze om vallen.ik heb vaak mijn kleine nichtje op bezoek.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?