Na uitkoken en daarna het verwijderen van " hout achtige " vezels resten van de Rietsuiker stengel ( sugar cane )
Laat ik nog een uur de verse molasse in koken met wat toegevoegd citroensap .
Gist staat op temperatuur te komen en zwavelzuur en de " dunder additieve " staan klaar .
afkoelen .
Over van een pan van 30 vol rietsuiker stengels een halve ketel aftreksel / molasse
hmmm toch goed ingeschat .
Na aanvullen ketel met water kom ik uit op SG van 1060.
De dunder additieven + zwavelzuur toevoegen .
Gist lekker verdund en op temperatuur
Toevoegen van de gist .
Super weer om te lezen volgen en te kijken. Ben nog lang niet uitgeleerd voor de komende 30 jaar. Top Robbert.
15 min later al actie te zien .
Vanwege vliegen en steen marter overlast nu een deksel met ontluchter i.p.v. een met thee doek afgedekt ..
Het bepalen van hoeveelheid suikerriet , water , acacia schors , gist heb ik wat op routine gedaan. het afmeten van de additieven zijn nauwkeurig op aantal liters .
PH is 4,5 .
Dat was indd de volgende vraag. Maar voor de additieven is vast een formule?
Gaaf Robbert! Dat wat we zien drijven is acacia schors van jonge scheuten?
De gist cultuur vind ik interessant, zelf nog lange niet genoeg kennis om daar echt fanatiek mee bezig te gaan maar dat is neem ik aan ook een geheel eigen creatie?
@murmillo .Bauke Deze additieven komen bij een distilleerderij vandaan die zelf ook rum commercieel produceert . ( ik heb nog steeds wat ingangen ?? ) Ieder heeft ook eigen " formule " / receptuur "
Enige wat ik erover kan en mag zeggen is de essentiële producten die dunder bevat zijn geanalyseerd en worden in bepaalde samenstelling gebruikt als toevoeging
Deze stoffen zijn o.a. Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën .
Zoals je ziet op foto Het gebruikt is ook maar heel weinig .
De rest gaat voorlopig in koelkast .
De gist komt uit de vriezer . heb ik eerder dit jaar ingevroren . ja is ook zelf gemaakt .
voor rum koop ik geen commerciële gist . (voldoet totaal niet .)
Ja er drijven nog wat stukken acacia en rietstengel in . Ik heb met strainer de stengels en schors uitgeschept niet de batch door zeef gehaald is wat achtergebleven .
Super dank voor je reactie. Ben afgelopen dagen enorm aan het inlezen. Het is echt per brouwerij verschillend. Echt fantastisch dat elke brouwerij, distilleerderij hun eigen receptuur Volgt en dat jij die ingangen nog hebt.
Gist stopt dus gewoon in de vriezer (slaapstand) en sterft niet af? Ik moet dat oude topic van je maar weer eens open slaan over gist ?
Vergisting volop op gang .
Mooi zeg! ?