Meldingen
Alles wissen

professionele moderne " dunder "

Pagina 2 / 8

Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden


Na uitkoken en daarna het verwijderen van " hout achtige " vezels resten van de Rietsuiker stengel ( sugar cane )
Laat ik nog een uur de verse molasse in koken met wat toegevoegd citroensap .

Gist staat op temperatuur te komen en zwavelzuur en de " dunder additieve " staan klaar .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden


afkoelen .

Over van een pan van 30 vol rietsuiker stengels een halve ketel aftreksel / molasse

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden


hmmm toch goed ingeschat .
Na aanvullen ketel met water kom ik uit op SG van 1060.

De dunder additieven + zwavelzuur toevoegen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden


Gist lekker verdund en op temperatuur
Toevoegen van de gist .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2035
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Super weer om te lezen volgen en te kijken. Ben nog lang niet uitgeleerd voor de komende 30 jaar. Top Robbert.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden


15 min later al actie te zien .

Vanwege vliegen en steen marter overlast nu een deksel met ontluchter i.p.v. een met thee doek afgedekt ..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het bepalen van hoeveelheid suikerriet , water , acacia schors , gist heb ik wat op routine gedaan. het afmeten van de additieven zijn nauwkeurig op aantal liters .
PH is 4,5 .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2035
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat was indd de volgende vraag. Maar voor de additieven is vast een formule?

Beantwoorden
Rick
Berichten: 285
 Rick
Registered
(@rick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gaaf Robbert! Dat wat we zien drijven is acacia schors van jonge scheuten? 

 

De gist cultuur vind ik interessant, zelf nog lange niet genoeg kennis om daar echt fanatiek mee bezig te gaan maar dat is neem ik aan ook een geheel eigen creatie?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@murmillo .Bauke Deze additieven komen bij een distilleerderij vandaan die zelf ook rum commercieel produceert . ( ik heb nog steeds wat ingangen ?? ) Ieder heeft ook eigen " formule " / receptuur "
Enige wat ik erover kan en mag zeggen is de essentiële producten die dunder bevat zijn geanalyseerd en worden in bepaalde samenstelling gebruikt als toevoeging
Deze stoffen zijn o.a. Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën .

Zoals je ziet op foto Het gebruikt is ook maar heel weinig .
De rest gaat voorlopig in koelkast .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De gist komt uit de vriezer . heb ik eerder dit jaar ingevroren . ja is ook zelf gemaakt .
voor rum koop ik geen commerciële gist . (voldoet totaal niet .)
Ja er drijven nog wat stukken acacia en rietstengel in . Ik heb met strainer de stengels en schors uitgeschept niet de batch door zeef gehaald is wat achtergebleven .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2035
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Super dank voor je reactie.  Ben afgelopen dagen enorm aan het inlezen. Het is echt per brouwerij verschillend. Echt fantastisch dat elke brouwerij, distilleerderij hun eigen receptuur Volgt en dat jij die ingangen nog hebt.  

Beantwoorden
Rick
Berichten: 285
 Rick
Registered
(@rick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gist stopt dus gewoon in de vriezer (slaapstand) en sterft niet af? Ik moet dat oude topic van je maar weer eens open slaan over gist ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vergisting volop op gang .

Beantwoorden
Rick
Berichten: 285
 Rick
Registered
(@rick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Mooi zeg! ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 8
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?