Minckerik: ik heb hem verplaatst naar een plaats waar de temperatuur stabieler is en ongeveer een graad of 24
Goed gedaan 😉
Me mash lijkt nu al overleden. Kan ik nog iets doen om het te reanimeren? Ik zie geen bellen meer uit het waterslot komen. Het lijkt mij een beetje vlug na 3 dagen
Je suiker is gewoon op ?Reanimeren kan zeker door meer suiker toe te toevoegen. Probeer het maar eens met een pondje, je zal zien dat het weer verder gaat. Als je aan dit recept verder geen suiker wilt toevoegen kun je het gewoon laten bezinken en stoken maar.
Inderdaad. De mash is uit gegist. Wat was je recept? Hoeveel melasse, hoeveel suiker, hoeveel water en hoeveel gist? Als de mash is uitgegist (en dat gaat super snel met melasse) dan kun je inderdaad gaan stoken.
Is terug te vinden in rum van melasse stoken . alleen melasse kom je niet hoger dan 10 % Voeren met rietsuiker kan je op 15% komen. Staat beschreven punt .,
Recept was
20 liter water
2,5 kilo melasse
1,5 kilo rietsuiker
En een zak rumgist (van jan)
Je melasse bestaat gemiddeld uit 60% vergistbare suikers. Dus je totaal gewicht suiker op 20l is maar (2,5kg x 60% + 1,5kg=) 3kg. Die 3 kilo suiker vergisten gaat snel, dus vrij goed mogelijk dat de vergisting reeds voorbij is. Reken voor die 3 kilo dat je rumwash zo'n 8,5° alcohol bevat.
Als de mash is uitgegist (en dat gaat super snel met melasse)
Mijn mash heeft bijna 4 weken staan borrelen bij een constante temperatuur van 20°. Gewone bakkersgist. Begin SG was 1.100 eind SG was 1.010, dus goed voor een 12° in het basisstooksel.
Dit had ik je 3 dagen geleden al voorspeld. (Check mijn post hierboven). Relax man, geef het de tijd. Het komt echt goed. Vooral na distillaat veroudering. Als je de discipline kan opbrengen om het meer dan een jaar te laten staan,liefst nog veel langer dan snap je en ruik/proef je hoe elke seconde meer zich heeft uitbetaald. Cheers man 🙂
Ik heb dus gister avond nog suikerwater staan maken en dat er vanmorgen bijgestaan en ik kreeg een lief berichtje van mijn vrouw die inderdaad melden dat hij weer staat te pruttelen
Het is mijn eerste stook dus zolang kan ik niet wachten hoor ?
Het eerste foutje is gemaakt. I.p.v. de kraan open te zetten voor het vergisten heb ik dat vanmiddag pas gedaan resultaat is dat er een deel van de ‘drap’ Aan me trechter plakt . Ik zal het dus eerst moeten overgieten/filteren voor ik (hopelijk volgende week) kan gaan stoken
Vandaag eindelijk weer even tijd gehad om te knutselen aan me koeler